Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

NEÜ Akademi Ödülleri Töreni, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın katılımıyla gerçekleşti

05.12.2023 13:05:00
Necmettin Erbakan Üniversitesinin (NEÜ) bünyesinde görev yapan başarılı akademisyenleri ödüllendirmek ve teşvik etmek amacıyla düzenlediği ve bu yıl üçüncüsü tertip edilen “Necmettin Erbakan Üniversitesi Akademi Ödülleri” programı, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili Bekir Bozdağ’ın teşrifleriyle gerçekleştirildi.
NEVA Teşvik Ödülleri, NEÜ’nün Yıldızları, NEÜ’nün Genç Yıldızları ve Özel Ödül kategorilerinde başarılı olan akademisyenlere plaket ve ödüllerin verildiği törende, "Dünyanın En Başarılı Bilim İnsanları" listesine giren akademisyenlere de başarı beratları takdim edildi.
NEÜ Ahmet Keleşoğlu Yerleşkesi Nezahat Keleşoğlu Konferans Salonu’nda düzenlenen programa TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, Konya Valisi Vahdettin Özkan, AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer, Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal, Konya Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Hasan Ay, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy, NEÜ Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Uslu, Karatay Kaymakamı Cengiz Ayhan, Konya Sanayi Odası Meclis Başkanı Memiş Kütükcü, Necmettin Erbakan Üniversitesi yöneticileri, akademisyenler ve davetliler katıldı.
Programda ilk olarak kürsüye gelen NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Bugün burada bilim dünyasında adını duyurmuş, etki değeri yüksek akademik çalışmalarıyla ön plana çıkan, başarı hikayeleri yazan değerli bilim insanlarımızı açıklamak için bir araya geldik. Üniversitemizin başarılarla dolu bir yılını daha, geride bırakmak üzereyiz. Başarı, yeni fikirlere açık, risk almayı teşvik eden, araştırmadan uygulamaya geçişi mümkün kılan ortamlarda var olabiliyor. Başarı iklimi oluşturma gayretimizin altında kuşkusuz; üretilen bilgiyi; üretime, sanayiye, iş hayatına, sağlığa, kültüre, sanata aktararak toplumsal faydaya dönüştürmek yatıyor. Bu yüzden başarı hikayelerini daha fazla görünür kılmak ve özendirici olmak çabasındayız” dedi.
 
“Akademisyenlerimizin Başarıları, Üniversitemizin Başarılı Kimliğini Güçlendirmektedir”
Üniversite olarak başarıyı sadece bireysel bir hedef olarak değil, aynı zamanda kurum kimliğini şekillendiren temel değerlerden biri olarak gördüklerini ifade eden Rektör Zorlu, “Başarı iklimi, üniversitemizin özünde yatan ve her birimizin ortak çabalarıyla beslenen bir olgudur. Akademisyenlerimizin başarıları, üniversitemizin başarı üzerine kurulu kimliğini daha da güçlendirmektedir. Ve iltifatın, başarı için katalizör olduğunu biliyoruz. Akademi ödüllerimiz, sadece bir tebrik değil, aynı zamanda akademisyenlerimizin motivasyonlarını daha da yukarılara taşımak, onlara yeni başarı hikayeleri yazma gücü vermek içindir. Bu vesileyle akademi ödülleri törenimizin hayata geçirilmesine katkı sunan tüm ekibimizi tebrik ediyor, ödül komisyonumuza da hassaten teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.
 
“Üniversitemiz, Rekabet İkliminde Başarıyla Varlık Gösteriyor”
Başarı ikliminin oluşmasında Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı NEVA’nın üniversiteye katkılarını vurgulayan NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, “Üniversitemizin yükseköğretimdeki yerinin giderek yükselmesinde destekleri ve bağışlarıyla NEVA, çok önemli bir role sahip. NEVA, üniversitemizin vizyonunu desteklemekte ve geleceğe taşınmasında kilit bir rol oynamaktadır. Bu, sadece maddi bir destek değil, aynı zamanda bir topluluk ve bir aile olma anlayışının bir yansımasıdır. Rekabet ikliminde başarı grafiğimizin yükselmesi, sadece bir gösterge değil, aynı zamanda azim, özveri ve birlikte çalışma ruhuyla mümkün olmuştur. Rekabet ikliminde ön plana çıkmanın zorluğunu hep birlikte yaşadık. Ancak, kıymetli akademisyenlerimizin gayreti sayesinde üniversitemiz, bu rekabet ikliminde başarıyla varlık gösteriyor. Akademisyenlerimiz, her geçen gün yükselen başarı grafiğimizin temel taşlarıdır. Bu özel gün vesilesiyle, ödül alan bilim insanlarımızı tebrik ediyorum. Sizler, sadece kendi alanlarınızda değil, aynı zamanda genç nesillere örnek olacak başarı hikayeleri yazdınız. Üniversitemiz, bu başarılarınızla gurur duyuyor” ifadelerini kullandı.
“Bilgiyi Üretip, Endüstriye, Sanayiye, Teknolojiye Dönüştüren Ülkelerin, Dünyanın En Güçlü Ülkeleri Olduğunu Görüyoruz”
TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ, en büyük gücün bilgi olduğunu söyleyerek, “TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ: “Bilgiyi üretip, endüstriye, sanayiye, teknolojiye dönüştüren ülkelerin, dünyanın en güçlü ülkeleri olduğunu görüyoruz. Bilgiyi üretmek ve bu bilgiyi teknolojiye dönüştürmek hususunda rekabet eden, yarışan ve buna en büyük kaynağı ayıran ülkeler daima değişerek, güçlerine güç katarak geleceğe yürümüşlerdir. Tarihimize baktığımızda ceddimizde de bunu görüyoruz. Atalarımızın kurduğu devletlerde; ilme, irfana, araştırmaya hangi dönemlerde önem verilmişse refahlarının ve dünyaya yön verme güçlerinin ve kudretlerinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulduğu günden itibaren bu alanda ciddi mesafeler alındı” şeklinde konuştu.
 
“NEÜ'nün Başarısı, Değişim ve Gelişimin Göstergesi”
NEÜ’nün, Türkiye’deki 209 üniversite arasında 12’nci ve devlet üniversiteleri arasında 6. sırada konumlanmasının değişim ve gelişimin somut göstergelerinden olduğunun altını çizen Bozdağ, “Bu büyük başarıyı ortaya koyan üniversitemizin bilim insanlarına ve yöneticilerine gönülden teşekkürlerimi ifade etmek istiyorum. Necmettin Erbakan Üniversitesi, önümüzdeki zaman içerisinde de inşallah belirtilen hedeflerini gerçekleştirir. Ben buna yürekten inanıyorum. Bu vesileyle Necmettin Erbakan Üniversitesinin başarısını ortaya koyan akademisyenlerimizden ödül almaya hak kazanan her bir bilim insanını huzurlarınızda gönülden tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum” dedi.
 
Bozdağ, ifade hürriyetinin güçlü olduğunda araştırma, geliştirme ve tüm alanlardaki çalışmaların güçlü olduğunu kaydederek şöyle konuştu: “Üniversiteler, bilimsel özerkliğin zirvede olduğu yerler. Türkiye özelinde, ideolojik ayrışmalar ve kamplaşmalar nedeniyle bilimsel rekabet, ideolojik rekabete doğru evrilerek pek çok alanda sorunlar yaşıyoruz. Türkiye, bu açıdan imkanlarını her geçen gün arttırdı ancak rekabet anlayışında bazı yerlerde sorunlar olduğunu görüyoruz. İdeolojileri araştırmak, incelemek önemli ama bir ideolojinin esiri olmak bilimsel hürriyeti yok eder.”
 
“Meşruiyetini Kaybetmiş, Ölmüş Bir Uluslararası Örgütün Genel Sekretere İhtiyacı Var Mı?”
Konuşmasında Birleşmiş Milletler’in işlevsiz kaldığına vurgu yapan TBMM Başkanvekili Bozdağ, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, uluslararası örgütler niçin vardır?” sorusunu sorarak sözlerine şu şekilde sürdürdü: “Hepsi meşruiyetlerini şu anda bana göre yitirmişlerdir. İsrail, Gazze'de yaptığı zulüm, katliam ve soykırımla Birleşmiş Milletler'in meşruiyetini yok etmiştir. Birleşmiş Milletler olsa ne olur, olmasa ne olur? Ben bazen diyorum Guterres istifa etse. Buradan da çağrı yapıyorum, Konya'dan. Meşruiyetini kaybetmiş, ölmüş bir uluslararası örgütün genel sekreteri mi olur? Çık de ki: ‘Ben istifa ediyorum.’ Onurlu bir duruş ortaya koy. Meşruiyetini yitirmiş, ölmüş bir teşkilatın sekreteri olmaz. Ölünce tüzel kişilik sona erer. Şirketler sona erince de tüzel kişilik kalkınca da her türlü organı da kendiliğinden sona erer. Şimdi Birleşmiş Milletleri İsrail, hem meşruiyetini hem kendisini öldürmüştür. Ölmüş bir teşkilatın genel sekretere ihtiyacı var mı?” diye konuştu.
 
Amerika başta olmak üzere, Avrupa ülkelerinde ve pek çok ülkede İsrail aleyhine konuşanların işlerine son verildiğini, parlamentolardan çıkarıldıklarını, yaşama hakkı tanınmadığının altını çizen Bozdağ, “Ben Necmettin Erbakan Üniversitesinden soruyorum. ‘Sizin insan hakları dediğiniz nedir? Yaşam hakkı, en kutsal hak ise ki öyledir. O zaman sormak isterim. Gazze’de öldürülen kadınların, çocukların, sivillerin yaşam hakkı yok mudur? Ukrayna Rusya arasında savaş çıktığı zaman Ukrayna'nın yanında duran, buradaki çocukları, kadınları korumak için dünyayı ayağa kaldıranlara soruyorum. İsrail'in Gazze'de öldürdükleri çocuklar Ukrayna'da öldürülen çocuklar gibi masum çocuklar değiller mi? Onun yanında duruyorsunuz. Neden Gazzeli çocukların yanında durmuyorsunuz? Bakın bambaşka iki uygulama. İkisi de bizim yanımızda oluyor ve medeni, demokrat olduğunu söyleyenler bunu yapıyor. Ama bu olay, Batı'nın vahşi yüzünü bir kez daha hepimizin gözüne sokmaktadır. Onun için de bu hadisenin üzerinden şunu diyorum. Bunların insan hak ve hürriyetleri dedikleri şeyler sadece kendileri için insan hak ve hürriyetleri. Türkiye'nin dışında bu olup bitenler karşısında Sayın Cumhurbaşkanımızın ve hükümet yetkililerimizin ortaya koyduğu tavrın benzerini dünyanın dört bir yerinde koyan yok” ifadelerini kullandı.
 
“Konya’nın Güvenliği Gazze’den Başlıyor”
Müslüman bir Türk’ün ‘Bana ne Gazze’den.’ diyemeyeceğini kaydeden Bozdağ, Konya'nın güvenliğinin Antalya'daki Akdeniz'in sularından başlamadığını ve Gazze’den başladığını belirterek şunları söyledi: “Konya’nın güvenliği, emin olun Kahire'den başlıyor, Şam'dan başlıyor, Bağdat'tan başlıyor. Bunların ana hedefi de Türkiye’dir. Çünkü onların önünde duracak başka bir güç yok. Bunları ezdikten sonra kimin karşısına dikilecekler? Bizim karşımıza. Belki bizim ömrümüz yetmeyecek ama bizim çocuklarımız, torunlarımız onların bu karşıtlığıyla yüz yüze gelebilirler. Biz torunlarımızın ataları olarak, bu hakikati görüp ona göre vaziyet almazsak, bu millete ve devlete ihanet etmiş oluruz.”
 
Konuşmalarının ardından Rektör Zorlu, TBMM Başkanvekili Bekir Bozdağ’a hediye takdiminde bulundu.
 
Web of Sciences Kıdemli Müşteri Başarı Danışmanı Derya Soğuksu, Necmettin Erbakan Üniversitesinin bilimsel yayın performansına ilişkin temel göstergeleri ve trendi ile ilgili sunumunu gerçekleştirdi.
 
Program, açılış konuşmaları ve sunumun ardından ödül törenine geçilmesiyle devam etti.
NEVA Teşvik Ödülleri kapsamında Q1 dergilerde ilk yazar olarak en fazla yayın yapan bilim insanları ödüllendirildi. Ödülleri, Sağlık Bilimleri alanında Prof. Dr. Mehmet Artaç, Sosyal Bilimler alanında Öğr. Gör. Dr. Mahmut Baydaş, Fen ve Mühendislik Bilimleri, En Fazla Uluslararası İş Birliği Yapan Bilim İnsanı ve En Çok Atıf Alan Bilim İnsanı kategorilerinde de Doç. Dr. Yasin Onuralp Özkılıç kazandı.
 
NEVA Teşvik Ödüllerini kazanan akademisyenlere ödüllerini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanvekili Bekir Bozdağ takdim etti.
 
NEVA Teşvik Ödülleri kategorisinde dereceye giren akademisyenlere, plaketin yanında birer adet de Necmettin Erbakan Üniversitesi Geliştirme Vakfı NEVA’nın katkıları ile Gremse altın ödülü verildi.
NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sağlık Bilimleri alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde; Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu, Prof. Dr. Mehmet Burhan Oflaz, Doç. Dr. Hülya Vatansev, Doç. Dr. Özge Metin Akcan, Dr. Öğr. Üyesi Semra Köse yer aldı.
 
NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sağlık Bilimleri alanındaki bilim insanlarına ödüllerini Konya Valisi Vahdettin Özkan takdim etti.
 
NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde; Doç. Dr. Lokman Gemi, Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Doç. Dr. Yasin Onuralp Özkılıç, Dr. Öğr. Üyesi Nebi Özdöner yer aldı.
 
NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanındaki bilim insanlarına ödüllerini AK Parti Konya Milletvekili Mustafa Hakan Özer takdim etti.
 
NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sosyal Bilimler alanında etki değeri en yüksek bilim insanları listesinde ise; Prof. Dr. Bülent Dilmaç, Prof. Dr. Yasin Bilim, Doç. Dr. Abdulkadir Haktanır, Doç. Dr. Hatice İrem Özteke Kozan, Doç. Dr. Mustafa Sarıtepeci, Dr. Öğr. Üyesi Hayri Koç yer aldı.
NEÜ’nün Yıldızları kategorisi, Sosyal Bilimler alanındaki bilim insanlarına ödüllerini Konya Cumhuriyet Başsavcısı Halil İnal takdim etti.
 
NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorisi, Sağlık Bilimleri alanında etki değeri en yüksek genç bilim insanı; Arş. Gör. Hatice Kavruk, Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında etki değeri en yüksek genç bilim insanı; Arş. Gör. Muhammed İhsan Özgün, Sosyal Bilimler alanında etki değeri en yüksek genç bilim insanı; Öğr. Gör. Dr. Mahmut Baydaş oldu.
 
NEÜ’nün Genç Yıldızları kategorisinde ödül alan akademisyenlere plaketlerini Konya Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Hasan Ay takdim etti.
 
Özel Ödül kategorisinde ise; TÜBA-GEBİP 2022 Sosyal Bilimler-Eğitim Alanında ‘Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nü kazanan Doç. Dr. Hatice Yıldız Durak ve “Bilimsel Araştırma Yöntemleri ve Yayın Etiği” Lisansüstü Dersi ile ‘Türkiye’de En İyi Uygulama Ödülü’nün sahibi olan Dr. Öğr. Üyesi Fatih Kaleci’ye ödüllerini Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Aksoy takdim etti.
ABD’nin Stanford Üniversitesi tarafından hazırlanan “Dünyanın En Etkili Bilim İnsanları 2023” listesinde yer alan NEÜ öğretim üyeleri Prof. Dr. Adnan Özdemir, Prof. Dr. Ali Tor, Prof. Dr. Bünyamin Şahin, Prof. Dr. Derya Arslan Danacıoğlu, Prof. Dr. Emrah Torlak, Prof. Dr. Kültigin Türkmen, Prof. Dr. Mahmut Deniz Yılmaz, Doç. Dr. Durmuş Sert, Doç. Dr. Emrah Madenci, Doç. Dr. Hatice Yıldız Durak, Doç. Dr. Hüseyin Haklı, Doç. Dr. Lokman Gemi, Doç. Dr. Mehmet Yavuz, Doç. Dr. Seçkin Akın, Doç. Dr. Serdar Akbayrak, Doç. Dr. Yasin Onuralp Özkılıç’a başarı beratlarını NEÜ Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ali Kahraman, Prof. Dr. Mehmet Birekul ve Prof. Dr. Bahadır Feyzioğlu takdim etti.
 
Alanlarında başarılı olan akademisyenlere ödül ve plaketlerinin verilmesinin ardından protokol üyeleri, üniversite yönetimi ve akademisyenlerin yer aldığı hatıra fotoğrafının çekilmesiyle program sona erdi. (Veli Şengül)

DİĞER HABERLER