ANKARA (AA) - Myanmar'daki cunta yönetimi, Güneydoğu Asya Uluslar Birliğinin (ASEAN) Myanmar barış planına zaman sınırı koyma yönündeki baskısının "olumsuz sonuçlar" yaratacağı uyarısında bulundu.
Al Jazeera'nin haberine göre cunta yönetimince atanan dışişleri bakanlığı, ASEAN ülkelerinin dışişleri bakanlarının dün Endonezya'nın başkenti Cakarta'da askeri yönetimin kontrolü altında gerilimin tırmandığı Myanmar'daki barış sürecini nasıl ilerleteceklerini tartışmak üzere bir araya geldikten sonra açıklama yaptı.
Açıklamada, ASEAN'ın barış planı için bir süre belirleme konusundaki baskının, "olumludan çok olumsuz sonuçlar" doğuracağı belirtildi.
Ayrıca, açıklamada, Myanmar'dan bir temsilcinin davet edilmemesi nedeniyle askeri yönetimin toplantının sonuçlarına bağlı olmayacağı kaydedildi.
Cakarta'da bir araya gelen ASEAN Dışişleri bakanları toplantısında Endonezya Dışişleri Bakanı Retno Marsudi, ASEAN'ın Myanmar barış planı için çok yönlü katılım çağrısında bulunmuştu.
Toplantıda bakanlar, şiddetin her geçen gün daha da arttığı Myanmar'daki "beş maddelik uzlaşma" barış anlaşmasında kayda değer bir ilerleme sağlanamadığına dair endişelerini ve hayal kırıklıklarını iletmişti.
Tüm taraflar arasında bir barış anlaşmasına yönelik diyalog girişimi, Nisan 2021'de Cakarta'daki ASEAN liderler toplantısında askeri yönetim lideri Min Aung Hlaing ve 9 ASEAN liderinin "beş maddelik uzlaşma" barış planında mutabakata varmasıyla resmiyet kazanmıştı.
Ancak söz konusu mutabakat metnine rağmen Myanmar'daki etnik silahlı gruplarla ordu arasındaki artan ve yer yer sivillerin de etkilendiği kanlı çatışmalar, can kayıplarına neden olmaya devam ediyor.
- Myanmar'daki askeri darbe
Myanmar ordusu, 2020 genel seçimlerinde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etmişti.
Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar 1800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi halen içeride tutuluyor.
Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşuna (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana 1900'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.