MHP Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Mustafa Kalaycı, “Milliyetçi Hareket Partisi gençlerimize yönelik her imkân ve yatırımı sonuna kadar desteklemektedir. Biz gençlerimizi harflerle değil, hepsini istikbalimizin güvencesi Türk gençliği olarak görüyoruz.” dedi.
TBMM bütçe görüşmelerinde MHP Grubu adına konuşan Mustafa Kalaycı, şunları söyledi:
“Kanun teklifiyle, başta gençlerimiz olmak üzere milyonlarca vatandaşımızın bazı borçlarının tasfiye edilmesi ve sicil affı getirilerek karşılıksız çek, protestolu senet, zamanında ödenmeyen kredi ve kredi kartı borçlarına ilişkin olumsuz kayıtların dikkate alınmaması düzenlenmektedir. Buna göre, KYK kredilerinde ana borca eklenen tutarların, yaşlı ve engelli aylıkları ile evde bakım yardımına dair yersiz ödemelerin, Covid-19 tedbirleriyle ilgili para cezaları ve yersiz ödemelerin, icra takibi başlatılan 2 bin lira ve altındaki alacaklar ile varlık yönetim şirketlerine devredilen 2.500 liranın altındaki alacakların tasfiyesi öngörülmektedir.
Ayrıca, kanun teklifinin birinci bölümünde, çalışanlara ve işverenlere bazı teşvikler sağlanması, tip ve diş hekimliği fakültelerindeki intern öğrencilere aylık net asgari ücret ödenmesi, konutlarda yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin teşviki, işletmelerin sermaye yapılarının güçlendirilmesi, Türk lirası enstrümanlara yatırım yapılmasının teşviki, bireysel katılımcıların desteklenmesi, kayıt dışılığın azaltılması ve haksız ticari kazançlara engel olunması gibi konulara yönelik düzenlemeler yapılmaktadır.
Bilindiği üzere, öğrenim sırasında kullandığı öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemesinde sıkıntı çeken gençlerimiz kredi borçlarının katlanarak artmasına yol açan mevcut uygulamanın değiştirilmesini ve borç ödemelerinde kolaylık getirilmesini istemektedir. Mevcut uygulamada öğrencilere verilen kredilere Toptan Eşya Fiyat Endeksi uygulanarak ödenecek kredi borcu belirlenmekte, borç vadesi geldiğinde işsizlik nedeniyle erteleme talebinde bulunulduğunda borç tutarı yurt içi ÜFE'yle endekslenerek ertelenmektedir.
Sayın Cumhurbaşkanımız geçen yıl aralık ayında bu konuyu masaya yatıracaklarını, gençlerimiz lehine adım atacaklarını söylemiş, temmuz ayında verdiği müjdeyle de kredi geri ödemelerinin herhangi bir enflasyon farkı veya faiz uygulaması olmaksızın sadece alınan kredi rakamı üzerinden yapılmasını kararlaştırdıklarını açıklamıştır. Milliyetçi Hareket Partisi de gençlerimizin KYK kredisi borçlarına yapılan ilavelerin silinmesi ve ödeme kolaylığı getirilmesi görüşünü her vesileyle kamuoyuyla paylaşmıştır.
Kanun teklifiyle, öğrenim ve katkı kredilerinde borç hesaplama ve geri ödeme yöntemi değiştirilmekte, zamanında ödenmeyen borçlara ilişkin hükümler yeniden düzenlenmektedir. Buna göre, öğrenim ve katkı kredisi borçlarına TEFE ve Yİ-ÜFE endeksi uygulaması kaldırılmakta ve öğrenci ne kadar kredi aldı ise o kadar borçlanması düzenlenmektedir. Kredi kullanan öğrencinin öğretim kurumundan mezun olduktan veya herhangi bir sebeple öğretim kurumundan ayrıldığı tarihten itibaren iki yıl sonra başlamak üzere kredi aldığı kadar sürede ve aylık dönemler hâlinde borcunu ödemesi gerekmektedir.
Kredi borcunu en fazla 3 defa erteleme imkânı verilmektedir. Borç erteleme talebinde bulunulduğunda çalışmamak kaydıyla ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl yüzde 10 ilave edilerek kredi borcu hesaplanacaktır. Ancak ilgili yılda Tüketici Fiyat Endeksi'nin yüzde 10'dan az olması hâlinde bu oran uygulanacaktır. Ödemenin askerlik dönemine rastlaması hâlinde borçlunun talebi üzerine herhangi bir ilave yapılmaksızın askerlik döneminin sonuna kadar kredi borcu ertelenecektir. Maddi veya hukuki nedenlerle takibinde yarar bulunmayan ve bütçe kanunlarında gösterilen miktarları aşmayan kredi borçları terkin edilecektir. Süresinde ödenmeyen taksitlere vadesinden itibaren gecikme zammı hesaplanacak ve 6183 sayılı Kanun'a göre takip edilecektir. Öğrenimi sırasında veya öğrenimden sonra ölenlerin veya yüzde 90 ve üzeri engelli olanların kalan borçları terkin edilecektir. Ayrıca, hålen kredi almakta olan, borç ödeme zamanı henüz başlamamış olan ve kredi ödemesi devam eden borçluların ödenmemiş borçlarına ilişkin taksitlerde yer alan endeks tutarları da terkin edilecektir. Hâlen öğrenim kredisinden dolayı 1 milyon 392 bin 929, katkı kredisinden 25 bin 886 kişi borçlu bulunmaktadır. Ayrıca, hâlen sistemde kredi alan öğrenci sayısı 566.226'dır. Son beş yıl esas alınarak yapılan hesaplamaya göre terkin edilecek tutar hâlen kredi alanlarda yaklaşık 9,6 milyar lira, geri ödemesi devam eden borçlularda yaklaşık 17,4 milyar lira olmak üzere toplam 27 milyar liradır.
Gençlerimizin öğrenim ve katkı kredisi borçlarına köklü çözüm getiren bu düzenlemeyi çok önemli görüyor ve destekliyoruz. Kanun teklifinde bir başka önemli düzenleme de üniversitelerimizin tıp fakülteleri ile diş hekimliği fakülteleri son sınıfında bulunan öğrencilere net asgari ücret tutarında aylık verilmesiyle ilgilidir. Hâlen tip fakültelerinin son sınıfında bulunan öğrencilere on iki ay süreyle 1.569 lira ödenmektedir. Yapılan düzenlemeyle, bu aylık, net asgari ücrete endekslendiğinden 5.500 liraya yükselmekte ve bu haktan diş hekimliği fakülteleri son sınıfında bulunan öğrencilerimizin de faydalanması sağlanmaktadır.
Bu düzenlemeler gençlerimize hayırlı olsun. Milliyetçi Hareket Partisi gençlerimize yönelik her imkân ve yatırımı sonuna kadar desteklemektedir. Biz gençlerimizi harflerle değil, hepsini istikbalimizin güvencesi Türk gençliği olarak görüyoruz. Türk gençliği, bekamızın ve millî beraberliğimizin can damarıdır; hepsi var olsun, hepsi mutlu olsun, hepsinin yolları ve bahtları açık olsun.
Değerli milletvekilleri, kanun teklifinde çalışanlara yönelik düzenlemeler de yer almaktadır. İşverenlerce işçilere nakit olarak yapılan ve günlük 51 lirayı aşmayan yemek ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmektedir. Aylık ortalama yirmi altı gün çalışmaya göre 1 takvim yılında çalışan başına 3.182 lira gelir vergisinden vazgeçilmektedir. Böylelikle, işçilere nakden yapılacak ödemenin serbestçe kullanılmasına da imkân tanınmaktadır. Yine, işverenler tarafından 2023 Haziran ayının sonuna kadar çalışanların mevcut ücretlerine ilave olarak elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerini karşılamaları için ödenen ve bin lirayı aşmayan tutarlar da gelir vergisinden istisna edilerek bu ödemeler teşvik edilmektedir. Yine, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinde Türk işçilerinin çalıştırılmasını teşvik etmek amacıyla, ücret ödemelerinin yurt dışından elde edilen kazançtan karşılanması şartıyla fiilen yurt dışında çalışan işçilere yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna edilmektedir. Böylelikle, yurt dışında inşaat onarım ve montaj işleriyle uğraşan müteahhitlerimize rekabet avantajı sağlanmasının yanı sıra, ilave 10 bin kişilik istihdam beklenmektedir.
Başka bir düzenlemeyle bireysel katılımcı indirimi uygulamasında indirim limiti güncellenmekte ve bu yıl sona erecek uygulama süresi 2027 yılı sonuna kadar uzatılmaktadır. Yine, kanun teklifiyle, Gelir Vergisi Kanunu'na göre esnaf muaflığından yararlanılması için konutların çatı ve cephelerinde kurulan elektrik tesislerinin 25 kilovatsaat olan kurulu güç sınırı 50 kilovatsaate yükseltilmektedir. Böylece konutlarda elektrik enerjisi üretimine yönelik yatırımlar teşvik edilmektedir. Teklifte yer alan bir başka düzenlemeyle de yabancı paralarını ve altın hesabı bakiyelerini Türk lirası mevduat ve katılma hesaplarına dönüştüren mükelleflerin elde ettikleri faiz ve kâr payı gibi kazançlarına sağlanan kurumlar vergisi istisnası uygulama süresi 2023 yılının sonuna uzatılmaktadır. Kur şokuna karşı uygulamaya konulan kur korumalı mevduat hesabı banka bilançolarındaki Türk lirası payını artırırken fonlama vadesini uzatmış; ülkemizin yatırım, üretim, ihracat ve istihdam kararlılığını olumsuz etkileyecek gelişmeleri önlemiştir. Milliyetçi Hareket Partisi Grubu olarak destek verdiğimiz kanun teklifinin ülkemize ve milletimize hayırlar getirmesini niyaz ediyorum.”