Son zamanlarda Marmara denizinde ortaya çıkan ve pek çok kişiyi tedirgin eden müsilaj, pek çok farklı nedenden dolayı ortaya çıkmaktadır. Başlıca sebebi ise denizlerde yaşanan sıcaklık artışı ve denizde oluşan kirlilik olduğu söylenebilir. Deniz salyası adı verilen müsilaj, esasen beraberinde onlarca tehlikeyi de getirmektedir. Başta denizlerdeki balık çeşitliliğinin azalmasına neden olurken, aynı zamanda da deniz kirliliğinin ortaya çıkmasına sebebiyet veriyor. Her geçen gün giderek etkisini artırmakta olan deniz salyasının hızlı ve etkili bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ama Marmara denizinde çoğalan bu durumun temizliği sanıldığı kadar kolay değildir.
Müsilaj Neden Oluşur? Nasıl Ortaya Çıktı?
Marmara denizinin nerede ise tamamını kaplayan deniz salyası görenleri korkuya ve paniğe sürüklemektedir. Ayrıca denizin büyük bir kısmını hatta nerede ise tamamını kaplaması ile başta balıkçılar, büyük bir maddi kayba uğramaktadır. Bu durum kişilerde korku ve panik ile beraber neden dolayı ortaya çıktığı konusunda da meraklara neden olmuştur.
Deniz salyasının ortaya çıkma nedenlerinin başında; biyolojik ve kimyasal atıkların neden olduğu söyleniyor. Deniz yüzeyinde, fitoplankton adı verilen bitkisel canlıların, aniden ve hızla çoğalması bu durumun ortaya çıkmasındaki en büyük etmenlerden biridir. ayrıca bu canlının denizde çoğalması deniz ısısının yüksek olmasına da bağlıdır. Ve yine denizdeki gel git olaylarının yaşanmaması ve deniz durgunluğu da Marmara denizindeki müsilajın çoğalmasına neden oluyor.
Deniz salyası yani müsilaj yapışkan bir yapıda olduğu için halk arasında deniz salyası ismi ile adlandırılmaktadır. Bakterilerin hızla çoğalması ise hem uzmanları hem de vatandaşı korkutmaktadır. Bilindiği üzere 2021 yılında mevsim sıcakları normalin üzerinde seyrettiği için ve denizlerdeki tuzluluk oranı azaldığı için deniz salyası normale göre daha hızlı yayılmaktadır. Deniz salyasının oluşma nedenlerine bakacak olursak;
1 – deniz suyunun normalden daha fazla sıcak olması; gerek iklim değişiklikleri nedeni ile gerekse çeşitli atıklar nedeni ile deniz suyu sıcaklıkları normalden 3 ila 5 derece daha yükselmeye başlamıştır. Bu nedenle mikroorganizmalar daha hızlı bir şekilde çoğalmaktadır. Bu da deniz salyasının artmasına neden olur.
2- denizlere bırakılan atıklar, organizmaların beslenmesine fayda sağlıyor. Örneğin azot ve fosfor atıkları sayesinde organizmalar hızla çoğalıyor. Bilhassa Marmara denizinde fabrikaların bu tür atıkları bir hayli fazladır. Bu nedenle müsilaj hızla çoğalır.
3- denizlerde yaşanan durgunluk; havaların aşırı ısınmasından kaynaklı denizlerde durgunluklar meydana gelebiliyor. Bu da mikro organizmaların daha hızlı çoğalmasındaki en büyük etkenlerden biridir.
Müsilaj Zararlı Mı?
Esas merak edilen konuların başında müsilaj zararlı mı sorusu gelmektedir. Elbette deniz salyası yani müsilaj oldukça zararlıdır. Başta deniz ile havanın geçişini engeller. Deniz canlılarının zehirlenmesine ve denizde oksijen kaybına neden olur. Bu da denizlerdeki verimi düşürür. Dolayısı ile deniz salyasından en çok etkilenen canlılar, balıklar olmaktadır. Ayrıca soyu tükenme derecesine gelen deniz canlılarının da hayatını riske atar. Öte yandan denizlerin doğal güzelliğini bozduğu için oldukça zararlıdır. Acilen temizlenme çalışmaları yapılmalıdır.
Müsilaj Nerede Görülmüştür?
Deniz salyası yani müsilaj, Marmara denizinin nerede ise tamamını kaplamaya başlamıştır. Marmara denizinde görülen deniz salyası, temizlikleri tüm hızı ile devam etmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi Marmara bölgesi sanayileşmenin yoğun olduğu bir bölge olduğu için denizdeki zararlı organizmalar burada kolaylıkla çoğalabiliyor. Başta avcılıkla geçimini sağlayan kişiler maddi olarak, çok büyük zarara uğramaktadır. Ayrıca denizden beslenen balıklar da bu müsilaj nedeni ile insan sağlığını büyük oranda tehdit etmektedir.