MÜSİAD Konya Şubesi’nde düzenlenen programda konuşan İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Necmettin Güney “Sanal para birimlerini, blockchain sistemini ve bu kripto para elemanlarını İslam hukuku temel prensiplerini merkeze alarak incelediğimizde faaliyet alanları meşru olmayan birçok durum mevcuttur" dedi.
MÜSİAD Konya Şubesi’nde düzenlenen toplantının misafirleri İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü Öğretim Görevlileri Doç. Dr. Necmettin Güney ve Dr. Hüseyin Ergun’un katılım sağladığı programda “Tüm Yönleriyle Kripto Paralar ve Blockchain” konuşuldu.
MÜSİAD Konya Şube Başkanı Hilmi Kağnıcı, “Dijital para sistemlerinin popülaritesi artmakta, iş dünyasında ise dijital para sistemi yönünden birçok soru işareti mevcut, bu noktada soru işaretlerinin yanıtlanması gerekiyor” ifadelerini kullanarak “kripto para ve blokchain hakkında uzman kişilerle enine boyuna konuşup İslami yönden ve sistemsel olarak sorulara cevap bulacağımız beş ayrı oturumdan oluşan bir program organize ediyoruz” dedi.
Sanal paraların faaliyet alanlarında meşru olmayan birçok durumun mevcut olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Necmettin Güney “Kripto varlıklar, merkezi elektronik para ve merkezi bankacılık sistemlerin aksine tümüyle merkeziyetsizlerdir. Her bir kripto paranın merkeziyetiz olması, umumi işlem veri tabanı olan dağıtık ledger olarak adlandırılan muhasebe defteri gibi işlev gören bir blok zincirinden gelmektedir. Kapsayıcı bir düzenleme ile şüpheleri bertaraf edecek gerekli altyapıların hazırlanması gerekiyor, içinde birçok şüphe bulunduran argümanların İslami açıdan değerlendirilerek düzenlenmesi halinde kripto varlıklar avantajlı birer dijital döviz haline gelecektir” diye konuştu.
Dijital para ve dijital dünya Metaverse konularına değinen Dr. Hüseyin Ergun “bilinci maddi olmayan ortamlara taşımanın yolu olan Metaverse’ün kullanımında 2027 yılında kadar sistemsel olarak net bir artış olacak, toplumun bir kesimi bu teknoloji sayesinde gerçeklerle olan tüm bağlarını koparacak ve gerçekler dünyasından hayal dünyasına taşınacaktır, İçeresinde dijital paraların kullanılacağı ticari faaliyetlerin, eğlencenin, oyun ve birçok alanda faaliyetlerin mevcut olacağı Metaverse’ün sağlık açısından da kullanılabileceğine ancak henüz kesin olmadığını“ ifade ederek, “Üniversiteler, bilişim firmalarının ve teknoloji platformların bu Metaverse’de yer almasının, ülke olarak teknolojik gelişimlere geç kalınmamasının önem arz ettiğini” söyledi. Program, üyelerin katılımcılara yönelttiği soru-cevap kısmıyla son buldu.