TBMM (AA) - Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Mudanya Üniversitesinin kurulmasını da içeren Yükseköğretim Teşkilat Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.
Kanunla, İstanbul Ayvansaray Üniversitesinin ismi İstanbul Topkapı Üniversitesi olarak değiştiriliyor.
Kanuna göre, Bursa Eğitim ve Kültür Vakfı tarafından Mudanya Üniversitesi adıyla Bursa'da bir vakıf üniversitesi kurulacak.
Bu üniversite, sanat ve sosyal bilimler fakültesi, mühendislik, mimarlık ve tasarım fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi, lisansüstü eğitim enstitüsü ve meslek yüksekokulundan oluşacak.
- Görüşmelerden
Yasalaşan teklifin TBMM Genel Kurulundaki görüşmelerinde söz alan İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, eğitimin çok ciddi bir iş olduğunu, okul öncesinden başlayarak üniversite eğitimine kadar zincirin tüm halkalarının önemli olduğunu söyledi.
Türkiye'de ortaöğretimde 700 bini aşkın öğrencinin TYT'de 150, AYT'de 180 baraj puanını geçemediğini belirten Filiz, bu öğrencilerin neden bu halde olduklarının incelenmesi gerektiğini ifade etti.
Durumun ortaöğretimin çöküşünün bir göstergesi olduğunu savunan Filiz, "12 yılda 4 işlemi dahi yapamayan öğrencilerin yetiştirildiği milli eğitim sistemini sorgulamamız gerekmektedir. 207 üniversitenin büyük çoğunluğunda nitelikli eğitimin verilmediği bilinen bir gerçektir. Üniversiteler, yönetimlerin beceriksizliği, adaletsizliği ve keyfiliği nedeniyle büyük sıkıntılar içindedir. Siyaset, üniversiteleri tam olarak abluka altına almıştır. Eski bir rektör olarak inancım odur ki İYİ Parti, AK Parti'nin eğitim hayatına getirdiği bu bozuk düzeni ortadan kaldıracak ve eğitimde olmamız gereken yere getirecektir." dedi.
MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın da üniversitelerin, genel anlam itibarıyla evrensel bilginin üretildiği, teknolojiye dönüştürüldüğü ve transfer edildiği kurumlar olduğunu söyledi.
Türkiye'deki üniversite sayılarının sıkça speküle edildiğini, farklı ülkelere yönelik üniversite sayıları analiz edildiğinde Türkiye'deki sayının abartılı olmadığının görüleceğini kaydeden Aydın, "Hatta biraz eksik dahi olduğuna tanıklık ettik. Sayı üzerinden olumsuz çıkarım yapmanın çok normal olduğu kanaatinde değilim. Burada aslolan sayının nitelikli bir şekilde artmasıdır." diye konuştu.
AK Parti Bursa Milletvekili Hakan Çavuşoğlu ise kurulacak Mudanya Üniversitesinin, insanlığın karşılaştığı yerel, ulusal, bölgesel ve küresel sorunlara evrensel, insani değerleri temel alan bir yaklaşımla sürdürülebilir çözümler üretebilen, uzmanlık alanlarında bireysel ve profesyonel yetkinliklerle donatılmış öğrenciler yetiştirmeyi hedeflediğini belirtti.
Üniversitenin, 27 bin 500 metrekare kapalı alanda, kız ve erkek öğrenci yurtları, laboratuvar, atölye, stüdyo gibi gençlerin tüm ihtiyaçlarını karşılayabilecek kampüse sahip olduğunu, eğitim öğretim hayatına hazır halde bulunduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Mudanya Üniversitesi, yüksek etkili araştırma çıktılarına sahip, toplumsal sorunlar karşısında insan odaklı ve gerçekçi çözümler üreten, ürettiği bilgiyi topluma her boyutta aktarabilen dünya standartlarında bir araştırma üniversitesi olmayı amaçlamaktadır." dedi.
Genel Kurulda daha sonra Diyanet İşleri Başkanlığı bünyesinde Diyanet Akademisi kurulmasını öngören kanun teklifinin görüşmelerine geçildi.