Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda, TR 52 Konya-Karaman Bölgesi’nde çalışmalarını sürdüren Mevlana Kalkınma Ajansı, 2020 Yılı Mali Destek Programı kapsamında destek almaya hak kazanan proje sahiplerine yönelik olarak uygulama eğitimi ve bilgilendirme toplantısı düzenledi.
Konya ve Karaman illerinden Kaynak Verimliliği ve Mesleki ve Teknik Eğitimin Geliştirilmesi başlıklarında destek almaya hak kazanan kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılım sağladığı toplantının açılışında konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İhsan Bostancı, “Mevlana Kalkınma Ajansı olarak, 2020 yılı içerisinde bölgemizde kaynak verimliğinin geliştirilmesi ve mesleki ve teknik eğitim kalitesinin artırılması amacıyla kaynak verimliliği ve mesleki eğitim başlıkları altında ilan ettiğimiz mali destek programlarımızın çağrı ve değerlendirme süreçlerini de nihayete erdirmiş bulunuyoruz. Bu doğrultuda kaynak verimliliği ve mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi başlıklarında bölgemizde yer alan uygun proje sahipleri tarafından ajansımıza sunulan 58 proje destek almaya hak kazanmış durumda. Her iki başlıkta bölgemizde hayata geçirilecek olan bu 58 projeye ajansımız tarafından 34 Milyon TL kaynak aktarılacak olup, yararlanıcıların eş finansmanları ile birlikte bölgemizde 60 Milyon liralık bir yatırım da bu sayede harekete geçirilmiş olacak. Kaynak verimliliği mali destek programı çerçevesinde bölgemizde uygulanacak olan projelerle; Konya’da 1890 kw’lık güneş enerjisi santrali kurularak yılda 3.320.000 kwh temiz enerji üretilmesi ve kurulacak olan tasarruflu aydınlatma sistemleri ile yılda 3.165.000 kwh tasarruf sağlanması, Karaman’da ise 680 kw’lık güneş enerji santrali kurularak yılda 1.495.000 kwh temiz enerji üretilmesi ve kurulacak olan tasarruflu aydınlatma sistemleri ile yılda 1.475.000 kwh tasarruf sağlanması hedeflenmektedir." dedi.
21 binden fazla mesleki eğitim öğrencisinin eğitim almasını sağlayacak donanım ve ekipmanın bölgeye kazandırılmasını hedeflediklerini vurgulayan Bostancı, "Bölgemizde yer alan belediye, il özel idaresi ve organize sanayi bölgelerinin en büyük gider kalemlerinden birinin enerji olduğu ve yapılacak yatırımların kısa bir süre içerisinde kendini amorti edecek olması göz önünde bulundurulduğunda ajansımız desteği ile hayata geçirilecek olan projelerin önemi bir kat daha artmaktadır. Karaman Organize Sanayi Bölgesi’nin akıllı enerji yönetim sistemleri kurulumu, Meram ve Selçuklu Belediyelerinin akıllı atık toplama sistemleri gibi araç, yakıt, zaman ve insan kaynaklarının daha verimli kullanımına imkân sağlayacak inovatif projeler de bu destek programı kapsamında hayata geçirilecektir. Gerek ülkemizin ve gerekse de bölgemizin enerji konusunda ihtiyaçlarının her geçen gün arttığı ve tüm kaynaklarımızı çok daha verimli kullanmak zorunda olduğumuz günümüzde, bu yönde proje sunan tüm kurumlarımıza bir kez daha teşekkür etmek istiyorum. Ajans olarak bölgemizde eğitim gören meslek lisesi öğrencilerimizin yeterlilikleri ve donanımları ile “ara eleman değil, aranan eleman” olarak yetişmeleri amacıyla ilan ettiğimiz ve bölgemizde yer alan yüksekokullar, meslek liseleri, bilim sanat merkezleri, mesleki eğitim merkezleri ile esnaf odalarından birbirinden kıymetli proje başvuruları aldığımız “mesleki ve teknik eğitimin geliştirilmesi mali destek programımız” kapsamında ise, 21 binden fazla mesleki eğitim öğrencisinin cnc ve kaynak eğitimleri başta olmak üzere elektrikli araç tamir ve bakım, yapay zekâ ve yazılım, elektrik-elektronik, mekatronik, ayakkabıcılık, silah sistemleri, solidworks, dijital dönüşüm ve bilişim teknolojileri gibi pek çok alanda eğitim almasını sağlayacak donanım ve ekipmanın bölgemize kazandırılması amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra, ajansımız desteği ile hayata geçirilecek olan projelerle 2.500 meslek lisesi öğrencisine girişimcilik eğitimi, 900 meslek lisesi öğretmenine kapasite geliştirici eğitim ve 930 öğretmene de dijital dönüşüm eğitimi verilmesi, program sonunda ise bölgemizde toplamda 130 öğrencinin istihdam edilmesi hedeflenmektedir. Mesleki eğitim konusu, gerek bölgemizin ve gerekse de ülkemizin üretim temelli gelecek hedefleri açısından kritik öneme sahip olmakla birlikte aynı zamanda hepimizin üstüne eğilmesi ve katkı sunması gereken bir alan olarak da karşımıza çıkmaktadır. Kurum olarak çok büyük önem atfettiğimiz bu projelerin, gerek bölgemiz ve gerekse de ülkemizde faaliyet gösteren sanayicilerimizin, en çok ihtiyaç duyduğu alanların başında gelen nitelikli işgücü ve kalifiye eleman konusuna çözüm üreteceğine olan inancımızı ifade ederek, hayata geçirilecek olan projelerin, paydaşlarımız, bölgemiz ve ülkemiz adına hayırlı olmasını diliyor, proje sunan tüm kişi ve kurumlara teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.
Akabinde söz alan Karaman İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt da, “Mevlana Kalkınma Ajansı’nın uzun yıllardır olduğu gibi bu yıl da mesleki eğitim konusunda sağladığı destekler bizim için çok anlamlı ve değerli. İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz, İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerimiz ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselerimiz vasıtasıyla sunulan 8 proje Ajansımız tarafından destek almaya hak kazandı. Bu projeler kapsamında meslek liselerimize, mesleki eğitim öğrencilerimizin günümüz teknolojileri ile eğitim almalarına imkân sağlayacak ekipmanlar tedarik edilecek ve bu öğrencilerimize çeşitli alanlarda eğitim verilecek. Hayata geçirilecek olan projeler kapsamında alınacak donanım ve ekipmanlar ile eğitimlerin hem bölgemizde hem de ülkemizde faaliyet gösteren sanayicilerimizin ihtiyaç duyduğu nitelikli insan kaynağı ve kalifiye personel konusuna çok büyük katkılar sunacağına inanıyoruz. Bu minvalde hayata geçirilecek olan projelere verdiği destekten dolayı Mevlana Kalkınma Ajansı’na teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.
Son olarak söz alan Karaman İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ve Ayrancı Kaymakamı Evren Çakır ise, “Karaman İl Özel İdaresi olarak, Mevlana Kalkınma Ajansı tarafından 2020 Yılı içinde ilan edilen program kapsamında Kaynak Verimliliği başlığında sunduğumuz projemize verdikleri destekten dolayı özellikle teşekkür etmek istiyorum. Hepimizin malumu olduğu üzere enerji tasarrufu ve kullandığımız tüm kaynakların verimli olarak kullanılması konusu özellikle son yıllarda büyük önem kazanmış durumda. Devletimizin, enerji verimliliği ve kaynak israfının önlenmesi amacıyla pek çok uygulamayı hayata geçirdiği günümüzde, millet olarak bizlere de bu noktada büyük sorumluluklar düşmektedir. Yeni enerji kaynaklarının üretilmesi ve mevcut kaynaklarda tasarrufun sağlanması amacıyla Karaman ilimizden pek çok projeye destek verildiğini bununla birlikte mesleki eğitim konusunda da yine destek almaya hak kazanan projelerin olduğunu görüyoruz. İlimizin yerelde yatırımcı kurumlarından biri olan İl Özel İdaresi olarak, şehrimize katma değer sağlamak adına kendi bütçemiz dışında bölgemize Ajansımızın kaynak aktarması bizler için çok kıymetli. Kurum olarak daha önce hem Karaman ilimizde hem de Kaymakamlık görevini yürüttüğüm Ayrancı ilçemizde pek çok projeyi Ajansımız desteği ile hayata geçirdik bundan sonra da Ajansımızla birlikte çalışmaya devam edeceğiz” şeklinde konuştu.
Açılış konuşmalarının ardından, Mevlana Kalkınma Ajansı Uzmanları tarafından 2020 Yılı MDP kapsamında destek alan proje sahiplerine yönelik olarak “Proje Uygulama”, “Satınalma” ve “Görünürlük Kuralları” eğitimleri verildi.