Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

“Metaverse tamamen manipülasyona açık bir sistem ”

16.01.2022 11:15:00
MÜSİAD Konya Şubesi’nde düzenlenen "Tüm Yönleriyle Kripto Paralar ve Blockchain" konulu serinin dördüncü programında, Kripto paralar uzmanı Kadir Kurtuluş MÜSİAD üyelerine yönelik ‘‘Metaverse ve Blockchain” alanında önemli değerlendirmelerde bulundu.
MÜSİAD Konya Şubesi konferans salonunda gerçekleşen programa AK Parti Konya Milletvekili Selman Özboyacı, MÜSİAD üyeleri ve çok sayıda misafir katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan MÜSİAD Konya Yönetim Kurulu Üyesi Sefa Botsalı  “ Metaverse kavramının ne olduğu ile ilgili teknik detayların  bilinmesi ve bu konuda iş dünyasının nasıl ve nerede yer alması ile ilgili detaylı olarak masaya yatırılması gerektiğini görüyoruz ve bu noktada soru işaretlerinin cevap bulması  için üyelerimizi bilgilendirme faaliyetlerinde bulunuyoruz” diye konuştu.

Avrasya Dijital Para Araştırmaları Derneği Başkanı ve Kripto para uzmanı Kadir Kurtuluş;  “İnsanlık tarihinde yepyeni bir çağı temsil edecek olan Metaverse, gün geçtikçe daha sık karşımıza çıkmaya başlıyor. İnternet çağını çok daha ileriye taşıyarak, markaların içeriklerine dünya üzerindeki milyonlarca insanın ulaşabilmesini sağlayacak ve pazarlama ve reklam sektörlerini fazlasıyla geliştirecek görünüyor. Dünyaca ünlü büyük markalara ev sahipliği yapmaya başlamasıyla bu sistem; uzak ile yakını bir araya getirecek. Böylece, iki farklı noktada bulunan kişiler, aynı mekânda bulunabilecek. Bunlardan bazılarının ise şu şekilde sıralandığı söylenebilir; Burada herkes özelleştirilebilir bir dijital avatar / karakter haline gelebilecek. Arkasında gerçek insanların olduğu dijital avatarlar, sanal ortamda bir araya gelebilecek. Metaverse gerçekliği ile kilometrelerce uzaktaki insanlar iş toplantılarını istedikleri yerde yapabilecek.” dedi

“Sisteminin devlet garantisi yok ve tamamen manipülasyona açık” 
Kripto para uzmanı Kadir Kurtuluş konuşmasını şöyle sürdürdü; “Sisteminin ardında bir devlet garantisi yok, dolayısıyla sistem tümüyle yeni ve tamamen manipülasyona açık. Bir taraftan da bunlar çok güzel teknolojiler. Özellikle Blokchain’e dayalı kripto paralar ve NFT gibi teknolojiler geleceğin teknolojisi olarak görülebilir ancak bir yatırım aracı olarak kullanılmaları her zaman risklidir. Çünkü arkasında bir devlet garantisi yoktur ve tamamen manipülasyona açık araçlardır. Bu da tabii ki birtakım suiistimallerin ortaya çıkmasını sağlıyor. İşte Metaverse arsası da bir yönü ile buna benzetilebilir. Nasıl ki kripto para manipülasyona çok açık bir yapı sunuyorsa, Metaverse arsası olarak satılan arsalar için de aynı şey geçerlidir.Gördüğüm kadarıyla, dijital teknolojilerden çok uzak insanlar bile bu arsalara yatırım yapıyorlar. Metaverse kavramının ne olduğu ile ilgili teknik hiçbir fikre sahip olmayan insanlar bile bu tarz yatırımlara giriyor. Benim insanlara tavsiyem yatırım yapsanız da yapmasanız da, en azından sistem kavramının altında yatan şeyleri biraz araştırın.”  

 “Borç alarak kesinlikle bu işlere girmeyin”
Metaverse de “İstanbul arsası” denilen şeyin sadece dijital bir resmin JPEG formatındaki NFT’si olduğu bilinmeli. Her sanal ortamının, “Burası merkez olacak” iddiasıyla müşteri çekmeye çalıştığını, bunun da alıcıları yanıltabileceğini belirten Kurtuluş, aynı haritanın birden fazla platform tarafından satışa sunulduğunun altını çizdi.

Kurtuluş, "Meta evrene para yatıracaklar borç alarak kesinlikle bu işlere girmesinler. Kredi çekip kripto paraya girmek, bugünden yarına değerlenecek deyip Metaverse’den yer almak, bunlar hızlı gerçekleşecek şeyler değil. Bu başka bir uzmanlık alanı. Bu konuları biliyorsanız bu işleri yapabilirsiniz, bu noktada çok çok dikkatli olunması gerekir. Yatırım tavsiyesi olarak değil, kişisel fikrim olarak bu tarz yatırımların çok risk barındırdığını düşünüyorum. Orta da gerçek bir değer olmasa bile, insanların ona ne kadar değer yüklediği önemli ve şu an insanlar da bu arsaların gelecekte çok değerleneceğini düşünüyor. Zaten aslında alımı ve satımı yapılan şey de bu düşünce gibi geliyor. Bu satışı yapan kişiler arkasında durmazsa, mutlaka birilerinin elinde kalacak o arsalar değersiz dijital varlıklar olarak kalacaklar.” İfadelerini kullandı.

Program sonunda V-ray gözlükle sanal gezinti videoları izlenildi ve üyelerin Kadir Kurtuluş’a yönelttiği soru-cevap kısmıyla son buldu. 

DİĞER HABERLER