Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Manevi muhasebe ‘İtikaf’

12.04.2023 16:35:00
Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan Ramazan ayının son 10 gününde idrak edilen, peygamber sünneti itikâf vakti geldi. Konya İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Avni Böge, Konya’da, Ramazan’ın son on gününde 600'ü aşkın camide itikâfa girebileceğini söyledi.
Kelime anlamı; alıkoymak, hapsetmek, bir yerde kalmak olan itikâf, akıl sağlığı yerinde ve ergenlik çağına gelmiş bir Müslümanın beş vakit namaz kılınan bir mescitte ibadet niyetiyle bir süre bulunması demektir. İnzivaya çekilip, dünyevi olan hiçbir şeyle ilişki kurmadan sadece Allah’a tövbe ve istiğfar edilerek gerçekleştirilen itikaf için Diyanet İşleri Başkanlığı, ülke genelinde binlerce camiyi vatandaşın hizmetine sundu. İtikâf ibadeti hakkında bilgi veren Konya İl Müftü Yardımcısı Hüseyin Avni Böge, Konya’da 600'ü aşkın caminin hazırlandığını söyledi. 
Her camiye en fazla 5 kişi
Müftü Yardımcısı Böge, 2023 Ramazan ayı takvimine göre 11 Nisan-20 Nisan arasında Konya’da 600’ü geçkin caminin, itikâfa hazır olduğunu belirtti. Bu yıl Konya’daki her camide en fazla 5 kişinin itikâfa girebileceğini söyleyen Böge şu ifadeleri kullandı: “Ramazan ayından önce Türk Diyanet Vakfı tarafından itikâf yapılması için il müftülüklerine bilgi verilir. Bu yıl Din Hizmetleri programına göre vatandaşımız, şehrimizdeki 600 camide ibadetini yapacak. İtikâf, her camide en fazla 5 kişi olmak suretiyle gerçekleştirilebilecek. Kadınlar evlerinin bir köşesinde, erkekler ise mescitte manevi huzura erişecek. Hangi camilerde ibadetin gerçekleştirilebileceği, imamlara sorularak öğrenilebilir.”

Dünyevi işlere mola
İtikâfa giren kişinin, insani ihtiyaçları hariç önemli bir durumu olmadığı takdirde dışarıya çıkmaması ve kimseyle irtibat içinde olmamasının, ilk şart olduğu bilgisini veren Böge, dünya işleri ile bağlantının tamamen kesilmesi gerektiğini söyledi. Böge, 10 gün olması sünnete uygun olan bu ibadetin, 3-2-1 gün ve hatta 2 namaz arasında dahi gerçekleştirilebileceğini aktardı. Böge açıklamalarını şu sözlerle sürdürdü: “Ramazan ayının bütün günleri çok önemlidir ama Müslümanların inancında ayet ve hadislerin konusu olan itikâf, bizlere peygamber sünnetidir. Peygamber efendimiz itikâfa mescitte çekiliyordu. Dünya ile bağını kesip kendini Allah’a teslim ederek sadece ibadet ediyordu.” Eylül Aşkın Akçay

DİĞER HABERLER