Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Malezya'nın Myanmarlı mültecileri askeri yönetime iadesi tepkilere neden oldu

21.10.2022 20:04:00

KUALA LUMPUR (AA) - Malezya hükümetinin, aralarında eski ordu mensuplarının da yer aldığı 150 Myanmarlı mülteciyi, askeri yönetimin iktidarda olduğu ülkelerine iade etmesi insan hakları grupları tarafından tepki çekti.


Malezyalı Myanmar Danışma Grubu, hükümetin, ülkelerine vardıkları anda gözaltına alınan ve ölüm cezasıyla karşı karşıya kalabilecek, Myanmar ordusundan 6 sığınmacı da dahil 150 Myanmar vatandaşını sınır dışı etmesini kınadı.


İnsan hakları grubundan yapılan açıklamada, sığınmacıların yaşamları ve güvenlikleri riske atılarak geri gönderildiği için 6 Ekim'deki sınır dışı işleminin "uluslararası geri göndermeme ilkesinin ihlali" olduğu ifade edildi.


Grubun başkanı ve aynı zamanda Malezya'nın eski Dışişleri Bakanı Syed Hamid Albar, "Sınır dışı edilenlerin 6'sı Myanmar ordusundan kaçan kişilerdi. Myanmar'a vardıklarında tutuklandılar ve şimdi hapsedildiler, ölüm cezasına çarptırılabilirler." diye konuştu.


Ülkesinin Myanmar'da insan haklarını savunmada bölgede lider bir rol oynadığı için sınır dışı edilmelerin trajik olduğunu belirten Syed Hamid, "Malezya hükümeti, ulusal politikalarımızı dış politika konumumuza göre ayarlayarak Myanmar konusunda güçlü ve tutarlı bir duruşa sahip olmalı." dedi.


Syed Hamid, Malezya'yı, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyinden (UNHRC) belgeleri olup olmadığına bakılmaksızın, sığınmacıların taleplerini değerlendirmek için yeterli prosedür yerine getirilene kadar Myanmar'a yapılacak tüm sınır dışı işlemlerini derhal durdurmaya çağırdı.


Uluslararası Af Örgütü ise Malezya hükümetine Myanmarlı mültecileri zorla sınır dışı etmeyi derhal durdurma ve sığınma talebinde bulunma fırsatı verme çağrısında bulundu.


Öte yandan UNHRC'nin yıllardır Malezya'da göçmenlik merkezlerine erişim izni bulunmuyor.


Malezya hükümeti, daha önce mültecilerin yönetimini devralmayı ve UNHCR ofisini kapatmayı planladığını açıklamış, sığınmacıları veya mültecileri tanımadığı için eleştirilere hedef olmuştu.


Buna rağmen, hükümet büyük bir mülteci nüfusunun insani gerekçelerle ülkede kalmasına izin verdi. Malezya, resmi rakamlara göre 100 binden fazla Arakanlı Müslüman ve Myanmar etnik grubunun diğer üyeleri dahil olmak üzere yaklaşık 180 bin mülteci ve sığınmacıya ev sahipliği yapıyor.


DİĞER HABERLER