Kuru kayısı, taze taze toplanılan kayısıların kurutulmasıyla elde edilir. Kayısı kurutma işlemine göre farklı şekilde isimlendirilirler. Güneş altında organik yöntemlerle kurutulan kayısılara gün kurusu kayısı denilmektedir ve koyu renktedir. Kükürtlenerek kurutulan taze kayısıya ise kuru kayısı denilmektedir ve açık renktedir. Asya bölgesinde, sıcak iklimlerde yetişir. Türkiye kayısı üretiminde lider ülkeler arasındadır, Malatya en çok Kayısı üretilen ildir. Coğrafi koşulları ve iklim olanakları ile farklı kayısı türleri yetiştirilebilir.
Çerez Pazarı’nda %100 doğal ve yerli kuru kayısı çeşitlerini bulabilirsiniz.
Kuru kayısı fiyatı gramaja ve aldığınız kuru kayısı çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Kuru kayısı çeşitlerinin özellikle mide ve bağırsak sağlığına olumlu etkilerinden faydalanabilmek için öğünlerden hemen önce tüketilmesi tavsiye edilir. Aç karnına kayısı yemenin faydaları oldukça fazladır. Kuru kayısı ile birlikte su içmek müshil etkisini arttıracak ve bağırsak sorunlarına faydalı olacaktır. Kuru kayısı potasyumdan zengindir bu sayede kalp kaslarını besler ve kalp sağlığını destekleyici etkisi vardır.
Kuru kayısı ile neler yapılabilir?
- Kuru kayısı reçeli; kayısılar 10dk kadar haşlanır ve süzülür. Dilimlenerek tekrar tencereye alınır, üzerini 2 parmak geçecek kadar su eklenir. Limon ve şekeri de ilave edip kıvam alana kadar kaynatılır. Sıcak halde kavanozlara koyulur, ters çevirerek bekletilir. Soğuduktan sonra servis edilir.
- Kuru kayısı topları, yulaf unu, Hindistan cevizi ve fıstık ezmesiyle hazırlayabileceğiniz sağlıklı atıştırmalıklar yapılabilir.
- Kuru kayısı hoşafı; sadece kayısı, su ve toz şeker kullanılarak hazırlanır.
- Şekersiz unsuz kek, rafine şeker yerine kuru kayısı ve incirle tatlandırılan, un yerine öğütülerek un haline getirilen fındık ve badem kullanılan bu tarif çocuklarınızın sağlıklı atıştırmalıklarına eklenebilir.
- Kuru kayısılı köfte; herkes tarafından bilinen köfte harcıyla köfteler yapılır ve bir tavada kızartılır. Ayrı bir tencere sıvı yağ, soğan ve salça kavrulur üzerine küp küp doğranmış kuru kayısı ve domates ilave edilir 4-5 dakika kadar sotelenir. Kızarmış köfteler bu harca eklenir, 2 bardak su ilave edilir ve pişmeye bırakılır.
- Kuru kayısılı bal bademli dondurma; bal bademli puding, süt ve sahleple bir tencerede, kısık ateşte topak olmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir. Hazır aldığınız kremayı cam bir kase içerisinde karıştırın. Son olarak kremayı, zar şeklinde kesilmiş kuru kayısıları ve pudingi birleştirin. Donması için buzluğa kaldırın. 2-3 saat sonra servis edilebilir.
Kuru Kayısı Yemeği Nasıl Yapılır?
Kuru kayısı yemeği için ihtiyacımız olan malzemeler 4 kase kuru kayısı, üstünü kaplayacak kadar su ve 2 su bardağı şeker. Başlarken kuru kayısıların yumuşaması için önce ılık suda yaklaşık 5dk bekletilir. Daha sonra, yumuşayan kayısıların tek tek içleri açılır ve iyice yıkanırlar. Yumuşama ve yıkama işlemi sonrası bir tencereye alınırlar ve üzerlerini geçecek kadar su, bu da yaklaşık 5 su bardağına tekabül eder, ile kaynatılırlar. Kaynama başladıktan sonra şeker ilave edilir, bir iki kere karıştırılır. Suyunu çekmesini beklenir. Suyunu çeken kuru kayısılar artık servis edilmeye hazırdır. Üzerine 2 yemek kaşığı yağ dökerek servis edilebilir. Kuruyemişlerle süslemek de tercih edilebilir.