Konya Sanayi Odası (KSO) tarafından, Savunma Sanayi Başkanlığının destekleriyle düzenlenen ve savunma sanayi sektöründe Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından olan ‘Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları’ başladı.
18-20 Kasım 2021 tarihlerinde düzenlenecek olan buluşmaya
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir de katılıyor.
ASELSAN, ROKETSAN, HAVELSAN, TUSAŞ, TEI, TÜBİTAK SAGE ve STM gibi 90’a yakın ana sanayi ve tedarikçi firmanın stantla katılım sağladığı buluşmaya aynı zamanda sektörün paydaşları ve tüm sanayiciler de iştirak ediyor.
3 gün sürecek olan Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları kapsamında ikili iş görüşmeleri (B2B) organizasyonu da yapılacak.Firmaların tüm bilgilerine https://www.savunmasanayifuari.com/ adresinden ulaşabilecek.
“Konya’nın hedefi, sektörde daha güçlü bir ana yüklenici olmak”
Programın açılışında konuşan
Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü,
Konya’yı savunma sanayinde daha güçlü bir ana yüklenici haline getirmeyi hedeflediklerini belirterek “Konya Sanayi Odası olarak, uzun yıllardır savunma sanayi ile ilgili önemli çalışmalar yapıyoruz. Hamdolsun bugün geldiğimiz noktada, bu çalışmaların tamamının meyvesini şehir olarak, ülke olarak toplamaya başladık.
En öncelikli hayallerimizden birisi Konya’mıza savunma ve havacılık sanayinde bir ana sanayi yatırımı kazandırmaktı. Bunu da Aselsan Konya Silah Sistemleri Fabrikası yatırımı ile, şehir olarak birlikte başardık. Hemen ardından ilan edilen Konya Teknoloji Endüstri Bölgesi ve bölgenin ikinci yatırımı olacak Türkiye Silah Test Merkezi ile TÜBİTAK’ın bölgeye yapacağı yatırımlar şehrimizin sektöre dair heyecanını sürekli besliyor. Şimdi sektöre dair yeni hedeflerimiz var. Şu anda öncelikli hedefimiz, ana sanayi firmalarımızla daha fazla iş birliği yapan Konyalı sanayicilerimizin sayısını artırarak, Konya’yı sektörde daha güçlü bir ana yüklenici haline getirmek. Savunma sanayi alanında Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından biri olan ve bu yıl 6.sını düzenlediğimiz Konya Savunma Sanayi Tedarikçi Buluşmaları da, hedeflerimizi gerçekleştirmemize büyük katkı sunacak. Konyalı sektör paydaşlarımızı ve tüm sanayicilerimizi bu organizasyonumuza katılmaya davet ediyorum” dedi.
Ardından kürsüye gelen
Konya Valisi Vahdettin Özkan “ Hükümetimizin projelerde yaşam kalitesini şehirde ve kırsal da artırmak üzere bir mecrada hep beraber veriyoruz. Bu vesileyle parlamento hepsini himaye eden Sayın cumhurbaşkanımıza Konyalılar adına, yatırımcılarımız adına teşekkür ediyoruz. Rekabet gücümüzü tüm sektörlerde olduğu gibi savunma sanayide çok önemli bir sektör olarak hem ekonomik olarak rekabet gücünün artırılması hem de küresel olmanın en önemli parametresi olarak bütün dünyada algılanıyor. Ben bu vesile ile ülkemizin kalkınması adına emek veren tüm paydaşlara teşekkür ediyorum” diye konuştu.
Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede de yaptığı konuşmada şu cümlelere yer verdi:
Bugün burada sizlerle bir araya gelmemizin vesilesi olan savunma sanayisinde son 20 yılda çok büyük ilerlemeler kaybettik. Yerlilik oranımız yaklaşık yüzde 20’lerden ithalata bağımlı olduğumuz günlerden tasarlayan üreten ve ihraç eden bir konuma geldik. Savunma sanayinde silah sektörü ve otomotiv tedarik sanayi Konya'da önde gelen sektörler arasında yer almaktadır. Söz konusu sektörlerde pazarlarında lider olan firmaların bir bölümü kendi markaları ve ürünleri ile hem yurtiçi pazara hem de yurt dışı pazarda yer almakta. Av tüfeği sektöründe 2020 yılında 2019 yılı ihracat rakamlarını katına çıkararak yaklaşık 264 dolarlık rakam ile İtalya'yı da geride bırakarak dünyada birinci olduk.
Savunma havacılık ve uzay sanayinin gelişmiş ülkelerde kendi askeri ve sivil ihtiyaçlarının karşılanması hedefi ile savunma sanayii alanında çalıştıkları bir gerçektir. Bu ülkelerde yaşanan sürecin doğal bir sonucu olarak da bu alanda geliştirilen teknolojilerin nitelikli insan gücüne dayalı sanayilerin hızla gelişmesi olmuştur. Gelişmiş ülkeler ekonomik gelişimleri ve küresel rekabet güçleri açısından bir kuvvet çarpanı niteliğinde olan bu etkileşimi zaman içinde doğal bir süreç olmaktan çıkarıp politikalarının bir parçası olan yönetilen bir süreç haline getirmişlerdir. Tedarikçisi olduğunuz ülkelerin bağımlı kılmak, ucu olan yaptırımlar milli ve yerli savunma sanayi ilkesine önemini bir kez daha ortaya koymaktadır. Bu kapsamda savunma sanayinde olduğumuz projeler meyvelerini vermeye başlamıştır. Burada çok önemsediğim bir hususu da ayrıca belirtmek istiyorum. Milli teknoloji hamlesi yaklaşımımız çerçevesinde ülkemizin orta-yüksek ve yüksek teknoloji alanında kabiliyetini yükseltmek gerekmiştir. Devlet desteklerinin etkinliğini artırmaya yönelik olarak atmış olduğunuz önemli bir adım da “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” projesi… Türkiye'deki katma değerli üretimin artırılması amacıyla bakanlığımız ve bağlı kuruluşlar tarafından sağlanan destek ve teşviklerin tek pencereden orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin yoğunlaşmasına sebep olmuştur.
Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Konya Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız ise şunları söyledi:
Bundan 100 yıl önce. Nuri Demirağ'ın o bitmek tükenmek bilmeyen üretim ateşini üretim ateşi onu Türkiye'deki sanayideki ilkler arasına İstiklal mücadelesinde başarılı olmuş. Türkiye Cumhuriyeti'nin ilk demiryolu ağının inşasını gerçekleştirmesinde Nuri Demirağ önemli bir isimdir. Vecihi Hürkuş tarafından imal edilen ilk Türk yapımı uçak bizlere ufuk ve heyecan verdi. Yine Nuri Demirağ uçak fabrikası güzel habercileri oldu. Yine rahmetli Erbakan hocamızın 1956 yılında kurduğu ilk yerli motor fabrikası aslında bugünkü milli teknoloji hamlelerimizin kıvılcımı oldu. Türkiye'nin geleceğine inanan kadrolarla ve çok değerli üretim ateşini yüreğinde hisseden sanayicilerimiz de milli helikopterlerimizle, İHA’larımızla, SİHA’larımızla savunma sanayindeki pek çok yeni üretime, tasarıma vesile olduk ve bugünlere getirdik.
Ülkemiz olarak her yıl yüzden 5.2 oranında büyümeyi başaran sanayi üretimi sayesinde 2002'den bugüne 13 kat artışla 1.1 trilyon TL'ye ulaştık. Konya’mıza gelince 2020 yılının tamamında yaptığı ihracatı Konyamız, ilk 9 ayda gerçekleştirdi ve Ocak- Ekim itibariyle %40 dolar seviyelerini yakaladık. İnşallah yılsonu itibariyle 3 milyar dolar seviyesini Konyalı sanayicilerimizden bekliyoruz. Konya’nın savunma ve havacılık sanayi alanındaki ihracatı 2011 yılında 12 milyon 517 bin dolardı. Aradan geçen 10 yılda, Konyalı sanayicilerimiz sektördeki ihracatımızı 18 kattan fazla artırdı ve bu yılın ocak-ekim döneminde 232 milyon 151 bin dolar ihracat gerçekleştirdiler. Sektörde İstanbul, Ankara ve Eskişehir’in ardından 4. en büyük ihracatçı il konumuna yükseldik. İnşallah önümüzdeki dönemlerde yapılacak yeni yatırımlar ve iş birlikleri ile bu alandaki etkinliğimizi daha fazla artıracağız”.
“Sahaya oyun değiştirici, sürpriz etkisi yapıcı ve hareket alanında üstün kılıcı bazı unsurları derhal devreye koymamız gerekiyor”
Kürsüye gelen son isim
Savunma Sanayii Başkanı Prof. Dr. İsmail Demir oldu. Başkan Demir konuşmasına ilk olarak yerli ve milli üretime vurgu yaparak başladı.
Günümüzde ülkelerin savunma ve güvenlik ihtiyaçlarının karşılanmasında teknolojik bağımsızlık her zamankinden daha önemli bir konuma gelmiştir. Şu anda savunma sanayimizin geldiği nokta ile ilgili verilere baktığımızda gerçekten son 17-18 senedir özellikle son dönemlerde artan bir ivme ile giden güzel bir çalışmamız var. İçinden geçtiğimiz konjonktüre baktığımızda Türkiye'nin karşı karşıya olduğu tehditlere ve jeopolitik konumuza baktığımızda bundan çok daha iyisini yapmasının bir gereklilik olduğunu çok net görüyoruz. Savunma Sanayinde yerlilik oranlarından bahsediyoruz. Yükselen rakamlardan bahsediyoruz. Bu bir anlamda geriden koştuğumuz teknolojilerle ilgili bir veri olabilir ancak özellikle de Türkiye'nin bazı alanlarda dünyanın en iyisi ve en iyiler arasında olmaya oynaması gerektiğini, eğer bu bir İstiklal mücadelesi ise bunun bir şart olduğunu özellikle tekrar tekrar vurguluyorum.
O bakımdan da biz bazı alanları kendimize hedef seçip, o alanlarda teknolojileri yakalamamız ve ürün bazında da sahaya oyun değiştirici, sürpriz etkisi yapıcı ve hareket alanında üstün kılıcı bazı unsurları derhal devreye koymamız gerekiyor. Tabi bunlar yarın olabilecek şeyler de değil. Türkiye'de sanayicimiz çok cesur. Hepsini tebrik ediyorum.
“5 yıl öncesine kadar Türkiye’nin kendi tasarladığı ve tamamen kendi ürettiği bir piyade tüfeği bile yoktu”
Aslında savunma sanayinden konuşurken eğer sanayiye ekosistemimiz başarılı değil ise savunma sanayimiz tek başına başarılı olamaz. Üniversitelerimizin dünyada sıralamalarda yukarı tırmanamıyor ise araştırma ve geliştirme de önemli mesafeler alamıyor isek uzun soluklu sürdürülebilir bir başarı yakalamanız mümkün değildir. Bugün geldiğimiz noktada evet bir piyade tüfeğimiz bile yoktu. 5 sene öncesine kadar Türkiye’nin kendi tasarladığı ve tamamen kendi ürettiği bir piyade tüfeği bile yoktu. Evet, lisansla ürettiğimiz vardı. O günden bugüne kendi tasarladığımız kendi ürettiğimiz muhtelif kalibre menzilli kabiliyetli tüfekler, hava savunma sistemleri, çeşitli akıllı mühimmatlarımız, yerden havaya, havadan yere, denizden denize, muhtelif kabiliyetler gösteren muhtelif roketlerimiz var. Başarıyla söyleyebiliriz Uzaya da ulaşmış durumdayız. Burada mevcut hiç bir kabiliyetin bu yürüyüşte dışarıda kalmaması gerektiğini vurgulamak için buradayız. Yurdumuzun her köşesinde saklı kalmış, gözden kaçmış hiçbir kabiliyetin geride bırakılmaması ve bu yürüyüşün toptan el ele kol kola bir milli yürüyüş mücadele yürüyüşü yapmış bir yürüyüş olması gerektiğini vurgulamak için buradayız inşallah. Bunu daha da yayarak devam ettireceğiz.
(Konhaber / Kemal Sayın)