İnsanların yerleşik hayata geçtiği ilk alanlardan biri olan Konya tarih boyunca birçok medeniyetin himayesi altına girdi. Şehir, fetihlerde birçok kez isim değiştirdi.
Konya’da yapılan kazılarda birçok medeniyete ait bulgular ortaya çıkarıldı. Konya ve çevresinde hüküm süren Frigler, Romalılar, Abbasiler ve Türkler fetihleri sırasında şehrin ismini değiştirdi.
Milattan önce 8. Yüzyılda Frigler’in himaye ettiği Konya bir kale gibi konuşlandırıldı. Etrafı surlarla çevrilen bu şehre Kavania ismi verildi.
Parayı kullanan ilk medeniyet olarak tarih sayfalarına giren Lidyalılar Konya’ya geldiğinde isim değişmedi. Peşi sıra Persler, milattan önce 2. yüzyılda Büyük İskender, Selevkoslar ve Bergama krallığı Konya’yı aldı ancak bu dönemlerde de isim değişikliği yapılmadı.
Romalıların gelişi!
Hz. İsa’dan önce 47-50 ve 53 yıllarında Hıristiyan azizlerinden St. Paul şehri ziyaret etti. Bu uzun süreli ziyaret Konya’nın kimliğini değiştirdi. Zaten önemli bir şehir olan Konya önemli bir dinsel merkez statüsü kazandı. Kiliseler ve manastırlar inşa edildi.
Milattan Sonra 395’te Anadolu’da hâkimiyet kuran Roma İmparatorluğu Konya’nın ismini “İsa’nın tasviri, kutsal tasfir” anlamlarına gelen İconium olarak değiştirdi. Müslüman Arapların gelişiyle tarih bir kez daha tekerrür etti.
Abbasiler Konya’yı alınca şehrin ismi bir kez daha değişti ve Araplar Konya’yı Kuniya olarak adlandırdı.
Türkler geliyor
Türklerin Anadolu’ya girişiyle Konya’nın kaderi bir kez daha değişti. Bu kimlik değişikliği kalıcı olacak iki büyük medeniyet aynı ismi yüzyıllar boyu baş tacı edecekti. Ticaret, bilim, sanat, şehircilik… Konya isminin kullanıldığı Selçuklu ve Osmanlı dönemlerinde şehir her anlamda büyüdü, gelişti.