Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya’daki hemen hemen herkes görmüştür! Balgam söktürücü özelliği bulunuyor

13.08.2024 15:39:00
Konya il sınırları içinde birçok endemik türü yetişen bir bitki olan, Sıraca otugiller (Scrophulariaceae) familyasına ait Verbascum cinsine ait iki yıllık bitki türlerini ifade eder. Bu bölgede, sığırkuyruğu bitkisinin çeşitli türleri endemik olarak bulunur.

Bozkır sığırkuyruğu olarak bilinen Verbascum agastachyum, endemik bir bitki türüdür. Dünya genelinde yalnızca Bozkır-Konya arasında, 27. km'deki kireçtaşı kayalıklar ve çakıllık alanlarda yetişir. 

İlk olarak Alman araştırmacı Huber-Morath tarafından 14 Haziran 1948'de toplanmış ve 1949 yılında bilim dünyasına tanıtılmıştır. İki yıllık bir bitki olan Verbascum agastachyum, 70-100 cm uzunluğunda olup, gevşek kısa grimsi veya beyaz yünsü tüylerle kaplıdır. 

Çiçekleri sarı renkte olup, 15-20 mm çapında ve dış kısmı yıldız şeklinde tüylerle kaplıdır. Çiçekler silindirik, basit veya seyrek dallanmış bir yapıya sahiptir.

Bitki, 1080 m yükseklikte yayılır ve çiçeklenmesi haziran ayında gerçekleşir. Nesli tehdit altında olan bu tür, kırmızı listede "EN (Endangered=Tehlikede)" kategorisinde yer almaktadır.
Verbascum türlerinin çiçekleri müsilaj, uçucu yağ ve çeşitli glikozitler içerir. Genellikle balgam söktürücü ve göğüs yumuşatıcı olarak kullanılır. 

Yaprakları terletici, balgam söktürücü, idrar artırıcı ve kabız edici özelliklere sahiptir. Ayrıca, saponin içeren bazı sığırkuyruğu türlerinin tohumları, balıklar için zehirli olup, balık avında kullanılabilir. Ancak, Verbascum agastachyum türünün henüz belirlenmiş bir kullanım alanı bulunmamaktadır.

Not: Doktor tavsiyesi alınız

 

DİĞER HABERLER