Ak yünleri ile ünlü, çeşitli medeniyetlerin izlerini taşıyan Konya’nın Yunak ilçesi, tarihiyle dikkat çekiyor
Yöre halkı çeşitlilik gösteriyor
Yöre halkının çoğunluğunu doğu illerinden gelen insanlar oluşturmaktadır. 1700'lü yıllarda doğudaki aşiretler arasındaki anlaşmazlıklar nedeniyle Yunak'a göç edenler, ilçenin demografisini şekillendirmiştir. Bulgaristan göçmenleri ve diğer bölgelerden gelen Yörükler de ilçenin çeşitliliğine katkıda bulunmuştur.
Elazığ'dan gelen aşiret Yunak’ı kurdu
Kuruluş tarihi eski sayılmasa da Yunak ilçesi, merkeze ve bazı yakın köylere yerleşeme 16'ıncı yüzyıldan sonra oluştuğu ve bulgulara göre ilçeye ilk yerleşimin Karataş Deresi kenarlarında olduğu düşünülüyor. Buralarda oluşan ilk yerleşmeden sonra Elazığ'dan Govasti adlı bir aşiretin geldiği ve günümüzdeki Merkez Camii'nin üst taraflarına yerleştikleri resmi kaynaklarda belirtiliyor. Elazığ'dan gelen aşiret burayı yurt tutarak yavaş yavaş Yunak ilçesi büyüyor ve yakınında bulunan köylerden insanlar ilçe merkezine göç etmeye başlıyor.
Yöre halkının geçim kaynağı tarım ve hayvancılık
Gelişmiş tarım ve hayvancılık potansiyeli ile ekonomik olarak önemli bir merkez konumunda olan Yunak, Eski Türk kültürünün izlerini taşıyor ve doğal güzelliğiyle dikkat çekiyor.
İlk yerleşim yerleri Karataş Deresi
Mağara ve sığınaklar, Samıt ve Kapaklı mevkiindeki antik Pissiya şehri kalıntıları, Miskamit şehir harabeleri, kale yıkıntıları, Taşkınlar yaylasındaki kale ve içindeki şehir harabeleri ile zengin bir tarihi mirasa sahip olan Yunak ilçesi, 16. yüzyıldan sonra kurulmuş ve ilk yerleşim yerlerinin Karataş Deresi civarında olduğu biliniyor.
Kaynak: haberane.com