Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya’daki asırlık mağaraya her yıl yaklaşık 50 ton peynir bırakılıyor

01.08.2024 09:57:00
Konya’nın Derbent ilçesinde bulunan Peynirini Mağarası, hikâyesi ve özellikleri ile ilgi çekiyor. Tulum peyniri oluşumuna uygun bir yapıya sahip olan bu mağara, yöre halkı açısından büyük önem taşıyor. 100 ton kapasitedeki bu mağaraya, her yıl yaklaşık 50 ton peynir bırakılıyor.

Derbent Mülayim Mahallesi’nin yaklaşık 5 kilometre güneydoğusunda Aladağ’ın eteğinde Belbaşı Mevkii’nde kayalıklar arasında yer alan Peynirini Mağarası 24,5 metre derinliğe ve 187 metre uzunluğa sahip.  YÖRE HALKI AÇISINDAN BÜYÜK ÖNEM TAŞIYOR
Peynirini Mağarası, hikâyesi ve özellikleri ile son derece ilgi çekiyor. Peynir salonu ve alt salon bölümlerinden oluşan mağarada iklim yıl boyunca sabit kaldığı için hazırlanan tulum peyniri farklı bir tat ve aroma kazanması için deri tulumlar veya plastik bidonlar içinde mağarada altı ay boyunca depolanabilmektedir. Bu nedenle mağara yöre halkı açısından büyük önem taşıyor. Yöre halkının yıllardır doğal soğuk hava deposu olarak tulum peyniri saklamak amacıyla kullandığı bu mağaranın, tavanından akan su damlaları nedeniyle içerisinde sarkıt ve dikitler de oluşmuştur. 
2. DERECE DOĞAL SİT ALANI 
İşletmesi Derbent Belediyesi’ne ait olan Peynirini Mağarası, Maden Tetkik Arama Enstitüsü tarafından yapılan araştırmalar sonunda 2019 yılında Konya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nca 2. Derece Doğal Sit Alanı ve Tabiat Varlığı olarak tescil edildi.
PEYNİR DEPOSU OLARAK KULLANILIYOR
Peynirini Mağarası, yöre insanının kışlık peynirlerini muhafaza etmek amacıyla peynir deposu olarak kullanılmaya devam ediyor. Peynir yapma mevsiminde, vatandaşlar tuluk peynirleri kurduktan sonra mağaradaki görevliye teslim etmekte ve burada yaklaşık 3-4 ay bekletildikten sonra ekim ayı sonunda geri alıyor. 
HER YIL YAKLAŞIK 50 TON PEYNİR BIRAKILIYOR
100 ton kapasitedeki mağaraya, her yıl yaklaşık 50 ton peynir bırakılıyor ve mağara içindeki hava tuluklardaki peyniri çok yumuşak kıvamda tuttuğu için ona ayrı bir lezzet katıyor.  Şöhreti ülke çapında duyulan mağara sadece ilçenin değil, çevre il ve ilçelerinden getirilen tulum peynirlerinin de saklama alanı olarak kullanılıyor. (Yunus Köroğlu)

 

DİĞER HABERLER