Konya'nın da aralarında bulunduğu İstanbul merkezli 6 ilde hacizli yakalamalı ve çalıntı dorseleri çaldıkları iddiasıyla gözaltına alınan 15 şüpheli adliyeye sevk edildi.
İstanbul Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi Oto Hırsızlık Büro Amirliği ekipleri, hacizli yakalamalı ve çalıntı olarak aranan dorseleri tespit ederek, çalan veya sahte evrak düzenleyip alan kişilerin yakalanması için çalışma başlattı.
Yapılan 4 aylık teknik ve fiziki takibin ardından zanlıların adreslerini belirleyen ekipler, İstanbul, Adana, Gaziantep, Mersin, Antalya ve
Konya'da düzenledikleri operasyonlarda 15 şüpheliyi gözaltına aldı.
Zanlıların, çaldıkları ve sahte evrak üzerinden aldıkları dorselerin şasi numaralarını, trafikteki normal belgeli dorselerle değiştirerek tekrar piyasaya sürdükleri ve bu sayede 50 milyon liralık kazanç sağladıkları belirlendi. Emniyetteki işlemleri tamamlanan şüpheliler, adliyeye sevk edildi.
2 Bin 500 kadar çalıntı dorsemiz var
Treyler Sanayicileri Derneği (TREDER) Genel Sekreteri Göktan Güçlü, Gayrettepe'deki Asayiş Şube Müdürlüğü önünde mağdurlar adına gazetecilere yaptığı açıklamada, sektörde Avrupa'nın üretim üssü olmaya aday olduklarını ancak 10 yıldan beri sahtecilik, dolandırıcılıkla uğraştıklarını söyledi.
Treyler Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri Göktan Güçlü: "Bugün burada olmamızın sebebi, 10 yıldır verdiğimiz amansız mücadelenin ilk safhasını tamamlamış olması. Çok fazla dorse hırsızlığı yaşanıyor, 2 bin 500 kadar daha ‘change’ dediğimiz sahteciliğe maruz kalmış dorse olduğunu tahmin ediyoruz. Bunlarında bu operasyonlar sonucunda ele geçireleceğine inanıyoruz” dedi. Ayrıca dernek Avukatı Serdar Akbulut ise; “Bundan yaklaşık yedi ay önce bizimde katılımımızla başlatılan soruşturmada, 50 milyon lira ve örgüt çökertilmiş bulunuyor. Uzun yıllardır uğraşılan mücadele edilen bir konunun ilk defa bu kadar geniş kapsamlı ele alınmasıydı. Rehinli ya da hacizli araçların yasa dışı yollarla ‘change’ edilerek şase numaraları değiştirilerek, sahte fatura ve bilgilerle yeniden piyasa sürülmesi şeklinde gelişen bu süreçte hem üretici firmalar, hem finans firmaları, hem de iyi niyetli satın alan üçüncü kişiler, çok ciddi zararlar görmekteydi. Emniyet güçlerinin başarılı operasyonu ile dileriz bir başlangıç ve son olur. Bundan sonrasında süreç, hem kamuoyunun bilgilenmesiyle ve aydınlanması ile herkes için açık şekilde yürür. Bundan sonra merdiven altında üretim yapan, hem kamuya zarar veren bu tarz örgütlerin ortadan kalkması hepimizin umududur“ ifadelerini kullandı.