Son günlerde gündemde yer alan milyonlarca öğrenci ve ailelerini yakından ilgilendiren ‘Yurt krizi’ ile ilgili açıklama yapan Eğitim Bir-Sen (EBS) Konya 2 No'lu Şube Başkanı Şenol Metin, problemin pandemi kaynaklı olduğunu belirterek, “Konya’da ciddi bir kriz yok” dedi.
Yaşanan yurt sorunlarının Kovid-19 pandemisi kaynaklı olduğuna değinen Şenol Metin, Türkiye genelinde kısa sürede sıkıntının ortadan kalacağını ifade ederek, “Kasım ayı itibari ile dışarıda öğrenci kalmayacaktır” ifadelerini kullandı.
Bir süredir öğrencilerin barınma sorunları ile ilgili gündemde olan, öğrencilerin Kredi ve Yurtlar Kurumu’ndan (KYK) kaynaklı sorunları haberlerine yönelik Eğitim Bir-Sen (EBS) Konya 2 No'lu Şube Başkanı Şenol Metin açıklamada bulunarak süreçle ilgili değerlendirme yaptı. Konunun takibinde olduklarını belirten Başkan Şenol Metin, “Bizler üzerimize düşeni yaparak, genellikle sosyal medya ve kendi sendika ağlarımız üzerinden iletişimde bulunarak gençlerimizi yönlendirmeye çalışıyoruz. Burada ilk ifade edilmesi gereken nokta şu ki Türkiye’de Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun (KYK) 2000’li yıllardan itibaren ve özellikle 2010’dan sonra önemli bir atılım gerçekleştirdiğidir. 2020 yılında bizim KYK yurt kapasitemiz 170-180 bin bandında iken bugün 700 binleri aştı. Öğrenci sayımız da 2002’den bu güne kadar yaklaşık 2 buçuk kat artarken yurt kapasitemizin de bu orana karşılık beş-beş buçuk kat artması bu alandaki büyük yatırımı göstermektedir. Ayrıca yurtların sayısal büyüme yanında nitelik olarak da bir büyüme yaşadığı da çok açıktır” ifadelerini kullandı.
“Yaşanan bu kriz normal”
Öğrencilerin barınması ile ilgili olan konunun her eğitim-öğretim dönemi başlangıcında yaşandığına değinerek bu kriz için “Normal” ifadelerini kullanan Şenol Metin, “Şöyle bir durum var ki okulların açıldığı her dönemde bu kriz yaşanır. Ortada olan ve gündeme gelen bu problem sadece bu döneme ait bir problem değildir. Okulların açıldığı ilk iki üç hafta arasında bu durumun yaşanması oldukça normaldir. Sebebini de şöyle açıklayabiliriz, eski öğrencilerimiz kayıtlarını sildirmediği için yeni öğrencilerimiz de evde mi yurtta mı kalacakları konusunda karar veremediği için sağlamcı bir yönteme yönelerek, KYK’ya başvuru yaptıklarından dolayı bu sorun yaşanır. Fakat bu yıl Kovid-19 pandemisinden dolayı öğrenciler ilk haftadan şehirlere gelmek istediler ve bu sorun yaşandı. Fakat bu doğal bir süreçtir” sözlerini açıklamasına ekledi.
“Dışarıda öğrencimiz kalmayacak”
“Bizim Konya için öngörümüz, Kasım 15’ten itibaren dışarıda öğrencimiz kalmayacağı yönünde” diyen Başkan Metin, “Metropol haricinde ilçelerimizdeki yurtlarımızda da boş yatak kapasitemizin olacağını düşünüyoruz. Şehir merkezinde ise öğrencilerimiz geldiği andan itibaren üçüncü, dördüncü hafta içerisinde de öğrenciler eve çıkma eylemi içerisinde bulunacağından dolayı büyük oranda dengelenme yaşanacaktır” şeklinde konuştu. Konunun çözümüne yönelik de bir açıklama yapan Metin, “Üniversitelerimizin açılış tarihlerini farklılaştırmamız lazım. Konya bunu çok güzel yaptı. Selçuk Üniversite’miz geçen hafta içerisinde eğitim-öğretim dönemine başladı, Necmettin Erbakan Üniversite’miz ise 4 Ekim’de başlayacak. Bu da şu demek, bu zaman dilimi içerisinde Selçuk Üniversitesi öğrencisini yerleştirdikten sonra Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencilerinin yerleşiminin gerçekleştirilmesi için de bize fırsat verilmiş olacaktır. Bir şehirde eğer tek üniversite varsa buralarda da fakülte bazlı olarak açılış tarihlerini değiştirmek gerekir” sözlerini kullandı.
Türkiye yurt kapasitesinde zirvede
Metin sözlerine, “Türkiye’de her ne kadar şu anda bazı siyasi organizasyonlar 8-9 milyonluk bir yüksek öğretim kitlesinde bahsediyor olsa da bu sayı uzaktan öğretim öğrenci sayısı dahil edilerek yapılan bir açıklamadır. Yani bizim şu anda yurt talebinde bulunan öğrencilerimiz ön lisans ve lisans talebelerimizdir. Ön lisansta bizim kabaca 800 bine yakın öğrencimiz var. Lisans programlarında ise 2 milyon civarında öğrencimiz var. Kapasitemiz 700 bin olarak değerlendirildiğinde her dört öğrenciye bir yatak kapasitesi ile dünya ortalamasının çok üzerinde bir sayıya sahibiz. Yani şunu söyleyebiliriz ki Türkiye yeni bir yurt dahi yapmasına gerek olmaksızın bu talebi karşılayacak durumdadır. Ve şu anda yükseköğretime erişimde zirvedeyiz. Ben bu noktada belediyelerin gösterdiği insiyatifi de çok değerli buluyorum. Belediyelerimiz ve valiliklerimiz ilk bir aydaki krizi aşmak için öğretmen ve polis evleri dahil olmak üzere kurumların misafirhaneleri ve bazı ilçelerde Ilgın’daki gibi otel kiralamaları ile bizlere kolaylık sağlanmaktadır. Bu yıl ise pandemiden dolayı iki yıllık bir sorunla karşı karşıyayız ama dediğim gibi Konya için kapıda çok ciddi bir kriz görünmüyor. Sadece şöyle bir konumuz var ki Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin erkek öğrencilerinin kalabileceği şehir merkezinde bir yurda ihtiyacımız var. Kız öğrencilerimiz için merkezde iki tane yurdumuz var fakat bir tane de erkek yurdu gerekmektedir. Bu da en kısa zamanda hayata geçirilecektir, buna inanıyorum” şeklinde devam etti.
“İstanbul Belediyesi şov yapıyor”
Konya’da ciddi bir kriz yaşanmayacağını yineleyerek sözlerine devam eden Metin, bahsi geçen krizlerin daha çok İstanbul ve Ankara’da yaşandığını ifade ederek, “Mesela İstanbul için konuşacak olursak şunu ifade etmek gerekiyor ki iki yıl öncesinde STK’lara ait yurtları İstanbul Belediyesi boşalttırmıştı. Şimdi ise İstanbul Belediyesi şov yapıyor. Bu konuda İstanbul Belediyesi’ne şunu sormak lazım, “Siz iki sene içerisinde STK’lara ait kaç yatak kapasitesini boşalttınız ve bu süre içerisinde kaç yatak kapasitesi ürettiniz?” Bu soruların cevaplarının alınması gerekir. İstanbul’da ciddi miktarda öğrenci açığı ortaya çıktı. Bu öğrencilerimiz de yurt başvurusunda bulunuyor. Ben bu süreci bu durumlara rağmen iyi yönettiğimizi düşünüyorum fakat manipüle edildiği de bir gerçektir” sözleriyle açıklamasını sonlandırdı. Eylül Aşkın Akçay-Ayşegül Şencan