Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya’da yerli ve milli 5 şeker pancarı tohumu tanıtıldı

26.09.2024 15:38:00
Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi düzenlediği Tarla günü ile Yerli ve milli 5 çeşit şekerpancarı tohumu (Pars,Pamir.Batur,Ada,Selçukzf) tanıtımını gerçekleştirdi.

Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi tohum ıslahı bölgesinde düzenlediği tarla gününe PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, Akşehir Ilgın Pancar ekicileri Başkanı Yusuf Yazır, Ilgın Belediye Başkanı Ömer Apil, Kadınhanı Belediye Başkanı İrfan Karaca, Doğanhisar Belediye Başkanı Ali Öztoklu, Konya İl Tarım Müdürü Murat Seçen, Ilgın Kaymakamı Aytekin Yılmaz, Ziraat odaları Başkanları ve siyasi parti temsilcileri ile çiftçiler katıldı.Açılış konuşmasını Akşehir-Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Yusuf Yazır yaptı.Yazır, Şeker pancarı, dünyanın ikinci önemli şeker mahsulü konumunda ve dünyada ve Türkiye’de tarıma dayalı sanayi üretiminde stratejik öneme sahiptir. Şeker pancarı tarım ve şeker sanayi sektörünün sahip olduğu ileri bağlantı özelliği ve yarattığı katma değeri ile bugün Türkiye’de 10 milyon insanı doğrudan ve dolaylı olarak etkilemektedir. Çeşitli şekillerde daha önce ifade edildiği üzere hayvancılık, ilaç, et, süt, maya, Biyoetanol, nakliye gibi çeşitli sektörler şeker sanayi ile iç içe geçmiş durumdadır.

Üreten Konya Şeker,Türk Şeker ve Amasya Şeker üreterek ülke ihtiyacımız karşılanmıştır. Dünyanın gelişmiş ülkeleri birbirinden maske çalarken çok şükür biz bu olumsuzluğu yaşamadık. Pancar tarımının önemini sadece ekonomide yarattığı yüksek katma değere bağlamak büyük bir eksiklik olacaktır. Çiftçiyi tarlaya bağlaması nedeniyle, iç göçte dengeyi sağlayan bir tarımsal faaliyet olan pancar ekimi aynı zamanda çiftçilerimizin sanayi ile entegrasyonu kurması bakımından da çok ciddi öneme sahiptir. Bu bağlamda şeker pancarının tarıma ve tarımsal faaliyetlere olan katkılarını şu şekilde sıralayabiliriz;

-Toprakların fiziki yapılarının iyileştirilmesi, biyolojik aktivitesinin arttırılması,
-Tarımda münavebe uygulamasının öncüsü ve modern tarım tekniklerini yaygınlaştırıcısı olması,
-Kendinden sonra ekilen ürünlerde verim artışı sağlaması ve artıklarının kaba yem ve doğal gübre olarak kullanılması,
-Tüketilen gübrenin  %10’nu aşkın kısmına Pazar oluşturması,
-Endüstri bitkileri içinde sağladığı katma değer açısından ilk sıralarda yer alması.

Doğa dostu bir bitkidir. Bir dekar şeker pancarı fotosentez yoluyla havaya verdiği oksijen 6 kişinin bir yılda tükettiği oksijene eş değerdir. Aynı orman alanından 3 kat daha fazla oksijen üretir. Bu açıdan değerlendirildiğinde çevre dostu olan pancar aynı zamanda tarımının yapılması zorunluluk arz eden önemli bir endüstri bitkisidir.

 


İşin sırrı tohumda inşallah hepbirlikte başaracağız Pankobirlik Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Konya Şeker Beta Akşehir Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatifi Olarak proje yürütülmektedir.


PANKOBİRLİK Genel Başkanı ve Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu da ‘’Türkiye’de bir zamanlar dış ülkeden dışarıdan valiz içerisinde tohum getirilirken şimdilerde Akşehir Ilgın Pancar Ekicileri Kooperatif Başkanı Yusuf Yazır öncülüğünde Ilgında tohum üretimi gerçekleştirilmekte bu konuda Yusuf Yazır'ı tebrik ediyorum dedi.

 

DİĞER HABERLER