Mardinli Sazak ailesi Konya’da is ve duman içinde zor şartlarda mangal kömürü üretip geçimlerini sağlıyorlar. Hadim ilçesinde kurulan kömür tesisinde tonlarca üretim yapılıyor. Mangal Kömür Üreticisi Mehmet Şerif Sazak, “biz buna sadece meslek olarak bakmıyoruz. Ekmeğimizi kazanıyoruz” dedi.
Sabahın erken saatlerinde kesim için ormana giden işçiler, traktöre yükledikleri meşe odunlarını ocakların bulunduğu sahaya getiriyor. Konya’nın Hadim ilçesinde zor şartlarda meşe odunundan mangal kömürü üreten Mehmet Şerif Sazak, bunları satarak geçimlerini sağlıyor.
Hafta sonları aileleriyle mangal yakıp güzel bir vakit geçirmek isteyenler belki de yaktıkları o mangal kömürlerinin nasıl üretildiğini bilmiyor olabilir.
Biz söyleyelim… Mangal kömürcülüğü aslında zor ve meşakkatli bir iş. İs ve dumanın içinde haftalar hatta aylar geçiyor.
Mangal kömürü kimine göre bir lüks, kimine göre ise bir ihtiyaç… Üretim aşaması da bir hayli zahmetli… Önce boylarına göre ayrılan odunlar, koni şeklinde dizilip üstü saman ve toprakla kapatılarak ocaklar oluşturuluyor.
Tepesinde açılan delikten koninin içine atılan közlerle kontrollü olarak yakılmaya başlanan odunlar, 15-20 gün süresince içten içe yanarak mangal kömürüne dönüşüyor. Yanma sürecinde ocağın herhangi bir yerinde oluşacak kaçakları önlemek için işçiler gece gündüz nöbet tutuyor.
Aslında kömür üretimi bir aile işi… Okuldan gelen çocuklar oyun oynayarak baba mesleğini öğreniyor. Yanma işleminin ardından mangal kömürüne dönüşen odunlar, işçiler tarafından çuvallanarak satışa hazır hale getiriliyor.
Yorucu bir günün ardından işçiler, semaverde demledikleri çayı yudumlayarak yorgunluklarını gideriyor.