Konya’nın üzüm diyarı Aladağ bölgesi, tavan arasında gölgede kuruttuğu ‘gök üzüm’ aromasıyla dikkat çekiyor. Türkiye’de sadece Konya’da üretilen ‘gök üzüm’ damaklarda tat bırakıyor. Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu, “daha kaliteli kuru üzüm elde edildiği için özellikle gölgede kurutuluyor. Gölgede kuruduğu zaman da daha lezzetli oluyor” dedi.
Torosların dik yamaçlarındaki Hadim ilçesinde üretiliyor, diğer üzüm çeşitleri gibi güneşte kurutulmuyor. Konya’nın Hadim ilçesinde üretilen “Gök üzüm” gölgelik alanlarda veya evlerin tavan aralarına gerilen tellerin üzerine salkımlar halinde asılarak kurumaya bırakılıyor.
Hadim Belediye Başkanı Ahmet Hadimioğlu,
konhaber.com'a özel açıklamalarda bulundu.
Hadimioğlu'nun yaptığı açıklama şöyle:
“Daha kaliteli kuru üzüm elde edildiği için özellikle gölgede kurutuluyor. Gölgede kuruduğu zaman daha lezzetli ve daha bir güzelliği oluyor. Hem sofraya hitap ediyor hem de kurutmalığa. Bazı üzümlerimiz pekmez üretiminde ekonomik olur bazıları kurutulduğu zaman satışa iyi gelir.”
Yöre halkı tarafından
“bandırma” adı verilen yöntemle kurutulan gök üzümler, bölge halkının önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor.
Yaklaşık 1 ay süren kurutma işlemi sonrası üzümler ev halkı tarafından salkımlarından ayrılarak, tüketime hazır hale getiriliyor. Güneş görmediğinden yeşil olarak kuruyan bu üzüm, rengi, kokusu ve aromasıyla dikkati çekiyor.
Gök üzümün yılda 100 tondan fazla üretildiğini belirten Yağcı Mahalle Muhtarı Abdulkadir Uyanık, “Hem sofralık, hem kurutmalık hem de pekmeze iyi gelmesinden dolayı çok amaçlı üzüm. İsim olarak renginden almıştır, yeşil ve sarımtırak bir renge sahip olduğu için bizim bölgemizde ‘gök üzüm’ olarak bilinir.
Kurutma süreci iklimsel olarak değişebiliyor. Tatlı bir aromaya sahip. Geçen yıl 35-40 lira sattık bu yıl 80-100 liraya ulaştı. Rekoltemizde 100 ton” şeklinde konuştu.