Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya'da su verilmeden yetiştirildi: Boyu 1,5 metreye ulaştı

22.07.2024 11:36:00
Konya’nın Doğarhisar ilçesinde su verilmeden yetiştirilen makarnalık buğdayın boyu 1,5 metreye ulaştı. Çiftçi Harun Su tarafından tarlaya ekilen makarnalık buğday çeşidi Soylu'nun verimi ise oldukça yüksek. Kaliteli yerli tohum olan Soylu, bu yıl dekarda 400 kilo verim verdi.

Dünya için önemli bir sorun haline gelen kuraklık, etkisini Konya Ovası’nda da gösteriyor. Konya Ovası’nda kuraklığın neden olduğu sorunları en aza indirmek için dayanıklı ve kaliteli yerli tohum çeşitleri geliştirmek zorunluluk teşkil ediyor.  İşte onlardan birisi de yerli makarnalık buğday çeşidi Soylu. Doğanhisar ilçesinde kıraç alana ekilen buğday, dekara 400 kilo verim verdi. 
ÇİFTÇİ ALTERNATİF ÜRÜNLERE YÖNELİYOR
Konya Ovasında yaşanan kuraklık tehlikesi nedeniyle çiftçiler aşırı soğuklara ve kuraklığa karşı dayanıklılık gösteren alternatif ürünlere yöneliyor. Bu kapsamda Doğanhisar ilçesi Yazlıca Mahallesi’nde çiftçilik yapan Harun Su da  yaşanan iklim değişikliklerine karşı önlem alan çiftçilerden biri. 
BOYU 1,5 METREYE ULAŞTI
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu’nun geliştirip ıslah çalışmasını yaptığı makarnalık buğday çeşidini tarlasına eken Harun Su, ürününe hiç su vermedi ve ektiği buğdayın boyu 1,5 metreye ulaştı.
300 DEKARLIK KIRAÇ ALANA EKTİ
Ürün desenini değiştirip kuraklığa dayanıklı alternatif ürün olan Soylu’ya yönelen çiftçi Harun Su, buğdaydan memnun kalınca bu yıl 300 dekarlık kıraç alana aynı üründen ekti. Hasadını yaptığı ürünü tarlasından kaldıran Harun Su, ürünlerinin büyük bir kısmını gelecek yılda ekmek için yine tohumluk olarak kullanacak.
VERİMİ OLDUKÇA YÜKSEK 
Makarnalık buğday çeşidi Soylu, kendi diğer türlerine göre dane dolumu ve verimi de oldukça yüksek. Kaliteli yerli tohum olan Soylu, bu yıl dekarda 400 kilo verim verdi. ( Büşra Üstündağ)

 

DİĞER HABERLER