Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya’da oluşan obruklar depremi tetikler mi? Jeoloji Mühendisinden önemli açıklamalar!

29.08.2023 16:52:00
Konya’da son zamanlarda artan depremler ve son olarak Konya’nın Kulu ilçesinde 4.8 büyüklüğünde depremin meydana gelmesinden sonra vatandaşlar Konya’daki depremlerin artmasının sebeplerini daha çok merak etmeye başladılar. Son yıllarda depremle paralel olarak obruk oluşumunun da artması “Obruklar depremi tetikler mi?” ya da “Depremler obrukları tetikler mi?” sorularını akla getirmeye başladı.
Son yıllarda artan depremler sonucu vatandaşlar tedirgin olmaya başladı. Türkiye’nin fay hattı haritasına bakıldığında en güvenli illerden birisi olan Konya’da şiddetli depremler artış gösterdi. Son olarak AFAD’ın açıkladığı verilere göre 4.8 büyüklüğünde Konya’nın Kulu ilçesinde deprem meydana geldi. Depremde can ve mal kaybı yaşanmazken vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı.

Konya’daki vatandaşlar için bir başka tehdit ise obruklar. En fazla Karapınar’da olmak üzere Konya’da toplam 2 bin 600’den fazla obruk vardır. Her geçen gün yenileri eklenmeye devam eden obruklarda son olarak Karapınar ilçesinde 20 metre çapında, 15 metre derinliğinde obruk meydana geldi.



OBRUKLAR DEPREMİ TETİKLER Mİ?

Konya’da oluşan obruklar depremi tetikler mi? Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şükrü Arslan şu açıklamalarda bulundu:

“Özellikle obruklardan kaynaklı bir deprem oluşması çok doğru bir kavram değil. Bugün Kulu’da meydana gelen deprem 13.5 km derinliğinde. Ama geçtiğimiz günlerde oluşan obruk yaklaşık 15 metre derinliğe sahip. O yüzden obrukların depremi tetikleme gibi bir durumu söz konusu değil.”



DEPREM OBRUKLARI TETİKLER

Konya Jeoloji Mühendisleri Odası Şube Başkanı Şükrü Arslan depremin obruk oluşumunu tetikleyebileceğini, çökmelerin yaşanabileceğini ve obruk oluşumunu tespitinin mümkün olmadığını belirterek şöyle devam etti:

”Ama diğer tarafından baktığımızda depremlerin karstik boşlukları tetikleyerek obruk oluşumuna yani çökmelere sebep olabilir. Bununla ilgili de çalışmalar yürütülüyor. Fakat şöyle bir sorun var burada da deprem oluşum tarihi ve saati, dakikası, saniyesi tam olarak tespit edilebilirken ne yazık ki obrukların oluşumları tam olarak tespit edilemiyor.

Orada daha ziyade vatandaşın görmesiyle ihbar etmesiyle bir gün öncemi oluştu akşam mı oluştu sabahına mı oluştu tam kesin süre tespit edilemediğinden aradaki depremden kaynaklı obruk oluşumunun verileri kesin olarak ortaya konulamıyor.  

Fakat biz özellikle obrukları tanımladığımız zaman karstik boşluklar üzerinde örtü birimleri bulunduğu için bu örtü birimlerinin incelmesiyle süreç içerisinde dolaysız hale gelebiliyorlar. Orada bir tepkiyle etken olarak da yine bu an oluşan depremlerin deprem dalgalarının mevcut ileride olması muhtemel olan obrukları hızlandırarak çökmesine sebep vereceğini biliyoruz.”

DİĞER HABERLER