Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen, 2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya'da, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretiliyor. Konya Ovası'nda, bu yıl kış aylarında yağmur ve kar yağışının olmaması nedeniyle kuraklık tehlikesi yaşanıyor.
Mart ayının ortalarında yağan kar yağışının çiftçiyi sevindirdiğini söyleyen Kırkgöz, “Bu hububatlar için oldukça önemliydi. Çünkü tam kardeşlenme dönemine girdiğimiz sezonda, rekolteyi belirleyeceğimiz dönemlerde yağan kar yağışı ve yağmur yağışları bizim için çok önemli. Mart ayının ortalarında yağan kar yağışının arkasından esen lodos, bu karın toprağa erimeden buharlaşmasına neden oldu. Çok büyük bir faydasını da göremedik. Bayramdan sonraki süreçte ülkemiz genelinde yağmur yağışları bekleniyor. Konya bölgesinde de yağışların geleceğinden bahsediliyor. Hava sıcaklıkları normallerinin üzerine çıktığı için sulu tarım yapan çiftçilerimiz hububatlarını sulamaya belki bayramda belki de bayramdan hemen sonra başlayabilirler. Bazı bölgelerde özellikle bulunduğumuz bölgede toprağın kök seviyesinde herhangi bir nem kalmadığı için çiftçiler sulamaya başladılar” ifadelerini kullandı.
Çiftçilerin kuyularındaki su seviyelerini mutlaka ölçtürmeleri gerektiğini belirten Burak Kırkgöz, “Yağış olmadan ve sulama yapılmadan daha yüksek verim almak çok zor. Geçen yıllarda yer altı sularında ve yer üstü sularında ciddi anlamda çekilmeler oluyor. Yeşil mahsulde ekileceği önümüzdeki süreçte çiftçilerimizin kuyularını kontrol etmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü yeşil mahsul ekildikten sonra ciddi anlamda suya ihtiyaç duyar. Eğer kuyularında yeterli su bulunmuyorsa çiftçilerimizin, yeşil mahsul yerine daha az su tüketen ürünlere yönelmelerini tavsiye ediyoruz. Aksi takdirde yeşil mahsul dediğimiz mısırdır, pancardır, ayçiçeği gibi ürünlerde su stresine girdiği zaman verimlerde çok ciddi azalmalar olur” dedi.
Özellikle meyve ağaçlarında çiçek açma dönemlerinde don riskinin yüksek olduğunu ifade eden Kırkgöz, “Çiftçilerimizi bu dönemlerde don zararı da olabiliyor. Çiftçilerimizin meyve ağaçlarındaki bu don riskine karşı yapabilecekleri herhangi bir şey yok. İnşallah olmaz ama 25 Nisan'a kadar don riski Konya bölgesinde her zaman bulunmakta” diye konuştu.