Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya'da duyulan patlama sesi paniğe neden oldu

27.09.2024 11:24:00
Konya'nın Karatay ilçesinde paniğe neden olan patlama sesi duyuldu. Kentin büyük bölümünde duyulan sesin nedeni belli oldu.

Konya'nın Karatay ilçesinde 11.25 sıralarında şiddetli bir patlama sesi duyuldu. Ses özellikle Karatay bölgesinde daha şiddetli hissedildi.

 

SESİN NEDENİ BELLİ OLDU
Paniğe neden olan patlama sesinin nedeni belli oldu. Kentin birçok noktasından duyulan sesin, Konya 3. Ana Jet Üssü'nde konuşlu F16'ların deneme uçuşları sırada ses hızını aşması sonucu meydana gelen "sonik patlama" nedeniyle oluştuğu öğrenildi.  


SONİK PATLAMA NEDİR? 
Sonik patlama, bir nesne havada ses hızından daha hızlı hareket ettiğinde oluşan şok dalgalarıyla ilişkilendirilen sestir. Sonik patlamalar, insan kulağına bir patlama ya da gök gürlemesi gibi gelen, muazzam miktarlarda ses enerjisi üretir. Ateşlenen bir merminin patlama sesi veya bir kamçının sesi küçük sonik patlamalar olarak sayılabilir. Büyük süpersonik uçaklardan kaynaklanan sonik patlamalar özellikle gürültülü ve ürkütücü olabilir, insanları uyandırabilir ve bazı yapılarda küçük hasara neden olabilir.

DİĞER HABERLER