Konya'da, Tarım ve Orman Bakanlığının "Mercimek Üretiminin Geliştirilmesi Projesi" kapsamında yüzde 75 hibeli 200 ton sertifikalı yerli mercimek tohumu çiftçilere dağıtıldı.
Proje hakkında açıklama yapan Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Esat Altuntaş, 2021'de Konya'da 4 milyon 750 bin TL’lik bütçe ile Mercimek, Kuru Fasulye, Arpa ve Yulaf Üretiminin Geliştirilmesi Projelerinin yürütüleceğini söyledi.
Konya'nın mercimek ekim alanı ve üretim miktarı bakımından 2. sırada yer aldığını vurgulayan Altuntaş, "Türkiye’de yemeklik tane baklagiller içerisinde önemli bir yeri olan mercimek, içerdiği protein oranının yüksek olması (yüzde 18 – 36) nedeniyle insan beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. İlimizde 133 bin707 dekar alanda yeşil ve kırmızı mercimek ekimi yapılmaktadır. 9 bin 764 ton yeşil mercimek ve 6 bin 120 ton kırmızı mercimek hasadı gerçekleşmektedir. Konya, ülkede yeşil mercimek ekim alanı ve üretim miktarı bakımından 2. sırada yer almaktadır. Mercimek toprak seçiciliğinin az olması, kışa ve kurağa dayanıklılığının yüksel olması ve kökleri sayesinde toprağa havadaki azotu bağlaması nedeniyle özel bir öneme sahiptir. TÜİK 2018/2019 pazarlama yılı verilerine göre ülkemizin yeterlilik oranı kırmızı mercimek için yüzde 75, yeşil mercimek için yüzde 87’dir." dedi.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Vekili Altuntaş, "İlimizde arz açığının azaltılması, nadas alanlarının değerlendirilmesi, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması, toprak yapısının düzeltilmesi ve mercimek üretim alanlarının artırılması için ‘Mercimek Üretiminin Geliştirilmesi Projesi’ Müdürlüğümüz tarafından 2021 yılında yürütülecektir. Proje kapsamında Kulu, Cihanbeyli, Kadınhanı, ,Sarayönü ve Hüyük ilçelerimizde sertifikalı mercimek tohumu dağıtımları yapılmakta olup; bugün projenin uygulandığı tüm ilçelerimizde yüzde 25 çiftçi, yüzde 75 Bakanlık katkılı 1 milyon 968 bin 500 TL bütçeli 200 ton sertifikalı yerli mercimek tohumunu 20 bin dekarda çiftçilerimiz ile buluşturuyoruz." ifadelerini kullandı.
Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tohumculuk Daire Başkanı Sezgin Karadeniz, Kulu ilçesindeki semt pazarında düzenlenen dağıtım töreninde, Bitkisel Üretimi Geliştirmesi Projesi'nin Bakanlığın 2021 yılı yatırım programında yer aldığını söyledi.
Projede ülke ihtiyaçlarına cevap verecek miktarda ve kalitede ürünün istenilen yer ve zamanda pazara sunulabilmesinin amaçlandığını aktaran Karadeniz, çalışmanın, üretim faktörlerinin etkin kullanılmasını sağlayacağını dile getirdi.
Karadeniz, nadas alanlarının değerlendirilmesi, münavebe kültürünün yaygınlaştırılması için mercimek üretiminin önemli olduğunu vurgudı.
Konuşmaların ardından sertifikalı mercimek tohumu çiftçilere dağıtıldı. Törene, Kulu Kaymakamı Ali Edip Budan, Kulu Belediye Başkanı Murat Ünver, Konya Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Esat Altuntaş ve çiftçiler katıldı.