Kahramanmaraş depremleriyle sarsıldık, yıkıldık şimdi yaralarımızı sarmaya çalışıyoruz. Yurdun başka noktalarında da sarsıntılar yaşandı. Konya, Niğde ve Sivas… Peş Peşe yaşanan depremler korkuttu. Peki, yıkıcı olmayan bu sarsıntılar büyük bir depremin habercisi mi?
Konya Merkezde 3, Ereğli ilçesinde 4.3, Niğde'de 5.3 ve Sivas’ta 4.7 deprem yaşandı yıkıcı değildi ama korkuttu. Konya çevresinde bulunan fay hatları deprem oluşturabilir. Ve tarihte de örnekleri görüldü.Peki, Konya olası bir depreme hazır mı?
Depremden hepimiz korkuyoruz. Fay hatları nerelerden geçiyor, depreme dayanıklı zemin yapısı nerelerde var, araştırıyoruz. Uzmanlar da bu konuda araştırmalar yaptı, sonuçlar paylaşıldı.
Depremin yıkıcılığı sadece zeminin yapısıyla ilişkili değil. Önemli açıklamalarda bulunan Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Özdemir yapı güvenliğine de dikkat çekti.
Prof. Dr. Adnan Özdemir, Konya fayının (Akşehir-Ilgın) "diri fay" olduğunu vurguladı.Deprem tehlike haritasında yer alan Konya’daki fay için geçmişte büyük deprem üretmediklerini lakin bunun gelecekte üretmeyecekleri anlamına gelmediğini ifade etti.
"Konya civarında 6 ila 6.5 civarı deprem beklenebilir"
Prof. Dr. Özdemir, “Yakın civardaki faylara bağlı olarak 6 ila 6,5 büyüklüğünde deprem olabilir” dedi.
Yapı stoğunun incelenmesi lazım
Konya’daki yapı stoğunun durumunun incelenmesi gerektiğini dile getiren Özdemir, “Konya’nın zeminine bakarsak 0.5 kg cm2 taşıma gücü olan yerlerde olmakla birlikte 5 kg cm2 ve 10 kg cm2 taşıma gücü olan yerlerde var” ifadesinde bulunarak Konya’nın zemininin değişken olduğunu vurguladı.
Ovadan uzak durmak gerek
Dağlık kesimlere yerleşilmesi gerektiğini vurgulayan Özdemir, “Uzaktan gelecek olan depremler yüksek katlı yapılarda daha fazla hasar gösterir bu yüzden yüksek katlı binalardan kaçmak gerekir” diye konuştu