Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya’da bu gölette gün doğumunda su yüzüne çıkıyor, öğleden sonra ise su altına giriyor. Dokunan 1000 pişman olur

08.08.2024 15:52:00
Konya'da yer alan ve Türkiye'nin en büyük tatlı su gölü olma özelliğine sahip Beyşehir Gölü'nün yüzeyini kaplayan 8 bin metrekarelik alan, hem yerli hem yabancı turistlerin ilgisini çeken nadir bir bitkiye ev sahipliği yapıyor. Gün doğumunda su yüzeyine çıkan ve öğleden sonra tekrar suyun altına çekilen bu özel bitki, koruma altında ve dokunulması yasak.

Konya'nın Beyşehir ilçesindeki gölün güney ve batı kesimlerinde Toros Dağları, doğusunda volkanik Erenler Dağı, batısında ise Anamas ve Sultan Dağları yükseliyor. Gölün kuzeybatı bölümünde yer alan 8 bin metrekarelik alanda ise nilüfer çiçekleri yetişiyor.


 

Bu çiçekler, gün doğumuyla birlikte su yüzeyine çıkıyor ve öğleden sonra suyun altına çekiliyor.

656 kilometrekarelik yüzölçümüyle balıkçılığın yapıldığı Beyşehir Gölü'nün çevresinde, aynı zamanda üç plaj bulunuyor.

ÖĞLEDEN SONRA SU ALTINA GİRİYOR

Yerli ve yabancı turistlerin hayranlığını kazanan bu nadir bitki, koruma altında bulunuyor. Göl üzerinde açan nilüferler, gün doğumunda su yüzeyine çıkarken, öğleden sonra tekrar suyun altına çekiliyor. Koruma altında tutulan nilüfere dokunanlar ise pişmanlık yaşıyor.

NİLÜFERLERİ KOPARMANIN CEZASI 73 BİN LİRA

Yaz sezonunun başlamasıyla Beyşehir Gölü'ne akın eden yerli ve yabancı turistler, nilüfer tarlasını ziyaret ediyor. Fotoğrafçıların yoğun ilgisini çeken bu nilüferleri koparmanın cezası ise 73 bin TL. Konya'da nilüfer çiçeğini görmek ve dokunmak isteyenlerin dikkatli olması gerekiyor, aksi takdirde bu narin çiçekler pahalıya mal olabilir.

DÜNYADAKİ 9 NİLÜFER ÇEŞİDİNİN 2'Sİ BEYŞEHİR GÖLÜ'NDE!

Dünyadaki 9 nilüfer çeşidinden 2'si, sarı ve beyaz renkleriyle Beyşehir Gölü'nde endemik olarak yetişiyor. Yerli ve yabancı turistler, bu eşsiz nilüferleri fotoğraflamak ve gölde tekneyle gezmek için bölgeyi ziyaret ediyor. Ayrıca, sulak alanda yetişen nilüferlerin suyu temizleme özelliği bulunuyor.

 

 

DİĞER HABERLER