Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Konya’da 55 bin metrekarelik topraksız seralarda üretiliyor! Kimyasal yok

01.11.2023 15:01:00
Konya Şeker’in entegre sanayi modelinin bir uzantısı olarak Çumra Şeker Entegre Tesislerinde kurduğu seralarda yetiştirilen domatesler Çatalhöyük markasıyla Konyalı tüketicilerin beğenisine sunuldu.
55 bin metrekarelik topraksız seralarda üretilen domatesler, ultra klimalı ortamda tarım ilacı kullanılmadan ileri teknoloji ile üretiliyor. 
Sıfır enerji maliyetiyle seracılık yapılıyor
Türkiye’nin üreten gücü Konya Şeker, Çumra Entegre Tesisleri bünyesinde kurduğu seralarında üretim prosesinde kullandığı atık sıcak suyu seralarda soğutarak yeniden değerlendiriyor. Bu yatırım sayesinde sıfır enerji maliyetiyle seracılık yapılıyor.
Mücadeleyi avcı böcekler yapıyor 
Seraların korunması ise biyolojik mücadeleyle sağlanıyor. Mücadeleyi avcı böcekler yapıyor. Tüylü bambus arıları ise seralarda dolaşarak tozlaşmayı sağlıyor. Hem su, hem enerji tasarrufu sağlayan sistemle ısıtılan seralarda yetiştirilen salkım domatesler, tam kontrollü olarak üretiliyor. Böylelikle kontrollü üretimde su ve gübre tasarrufu sağlanıyor.Yıllık 2 bin 500 ton üretim kapasitesine ulaşan Çatalhöyük markalı salkım domatesler iç ve dış pazara sunuluyor.
Serada günlük 20 ton hasat yapılıyor
Seralarda üretilen organik domatesler Çatalhöyük markasıyla tüketicilerin beğenisine sunuluyor. Serada günlük 20 ton hasat yapılıyor. Konya Şeker’in çevre dostu seralarında üretilen salkım domatesler Avrupa Birliği ülkeleri olmak üzere pek çok ülkeye ihraç ediliyor. 

4,1 milyon euroluk yatırım
Çumra Şeker Entegre Tesislerinde 4,1 milyon euroluk yatırımla, toplam 55 bin metrekarelik alanda kurulan seralarda domatesin yanı sıra salatalık, muz, kakao, hurma ve frambuaz gibi Konya ikliminde yetişmesine imkânsız gözüyle bakılan ürünlerin de denemesini yapılıyor. 
Kimyasal yok!
Fabrikadan çıkan sıcak su ile üretim maliyetini yüzde 40 düşürdüklerini ifade eden  Pankobirlik Genel Başkanı Ramazan Erkoyuncu:  "Konya Şeker, üretim tesislerinde esas aldığı enerji tasarrufu, geri dönüşüm, her atık maddeyi bir başka ürünün hammaddesi olarak yeniden kullanma, atık suyun içme suyu kalitesinde arıtılması, tesislerdeki sıcak suyun seralarda değerlendirilmesi gibi sayısız çevreci uygulamayla çevreye büyük katkı sunuyor. Ultra klimalı seralarımız 38 bin 500 metrekare alana, tam kontrollü modern seralarımız ise 17 bin metrekarelik alana yayılıyor. Şeker fabrikamızda üretim sürecinden gelen sıcak su, sera için gerekli ısıyı sağlarken bu dolaştırma işlemi ile soğuyarak, üretim prosesine tekrar verilebiliyor. Hem su, hem enerji tasarrufu sağlayan sistemle ısıtılan seralarda yetiştirilen ürünler, tam kontrollü olarak üretiliyor. Kontrollü üretimde su ve gübre tasarrufu sağlanıyor. Toprak regülatör olduğu için verilen gübre ya da suyun ne kadarının bitki tarafından kullanılacağının tespitini yapmak zor olmasına karşın, topraksız üretimde bu sağlanabiliyor. Kontrolü bizim elimizde olduğu için kaliteli bitki üretiyoruz, bunu da raf ömründen anlıyoruz. Ürünlerde kimyasal ilaç kullanılmıyor, biyolojik mücadele uygulanıyor bu da kaliteyi artırıyor" dedi. 


DİĞER HABERLER