Konteynerler, taşıma sistemlerinde malzemelerin verimli, güvenli ve hasarsız taşınması için uluslararası standartlara göre üretilmiş, tekrar kullanılabilir çelik kutu şeklindeki yapılardır. Konteynerler, içindeki malzemeleri boşaltmadan çeşitli taşıma araçları ile taşınabilir. Konteyner boyutları, ISO 6346 standardında tanımlandığı gibi çeşitli boyutlarda gelir. Bu yazımızda “konteyner nedir” sorusunun cevabını daha detaylı inceleyeceğiz.
Taşınan yüke göre çok değişken konteyner türleri mevcuttur. Konteynerler seyahat ömürlerini tamamladıktan sonra enerji ve kaynak tasarrufu sağlaması için çeşitli amaçlarla kullanılmaktadır.
En çok kullanılan tip olan standart konteyner ölçüleri genellikle en ve yükseklikleri 2.44m, uzunluğu ise 6.1m veya 12.19m olur. Çoğunlukla yüklerin taşınmasında kullanılır.
Özellikle uzun, geniş, ağır yükleri veya standart veya yüksek küp konteynerlere sığmayan özel geometrik şekillere sahip yükleri taşımak için idealdir. Sanayi, araç ve tekne taşımacılığında yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu yüzden uluslararası denizyolu taşımacılığı bu alanda gelişmiştir. Çok ağır yükleri taşımak için ahşap zeminler yerine çelik zeminler tercih edilmelidir.
Çoğu zaman taşmalı yüklerde kullanılır. Yüklemeden sonra, bir branda ile sıkıca kapatılacaktır. Ağır yüklerin taşınması için taban biraz daha kalındır. Yaygın olarak makine, mermer levhalar ve alüminyum profiller taşınır.
Sıvıların, gazların ve tozların dökme yük olarak taşınması için intermodal bir metal kutudur. ISO standartlarına göre inşa edilmiştir. Bu nedenle ISO tankı olarak da adlandırılır.
Tabandaki T şeklindeki özel taban sayesinde soğutulan havayı dağıtan cihazlardır. Konteynerin içinde hava alışverişini sağlar. Meyve, sebze, süt ürünleri ve et gibi yüklerin taşınmasında ısı kontrolü gerektiren durumlarda kullanılır.
20’lik ve 40’lık ölçü ebatları ile birlikte karşımıza çıkan konteyner, yan tarafı açılan ve kolayca yükleme ve boşaltma konusunda yardımcı olan bir sistem olarak üretimleri tasarlanmıştır.
Konteyner yapımı ağırlıklı olarak ulaşım, depolama ve yerleşim alanları için kullanılan özel yapıların imalatıdır. TSE belgeli PVC özellikli malzemeler kullanılmaktadır. Ayna, kağıtlık ve sabunluk gibi malzemeler kullanılmaktadır.
Öncelikle kabın dış kabuğunu oluşturacak olan çelik levha belirli bir boyutta kesilir. Kesilen tabaka daha sonra düzeltme ve şekillendirme için hazırlanır. Kesilen çelik levha uçları kaynak için hazırlanır. Kenarların birleştirilmesi ve kaynak işleminin gerçekleştirilmesi için özel makineler kullanılmaktadır. Bu adımda, Konteynerin temel yapısını oluşturuyoruz. Gerekli ekipman konteynerin içine kurulur. Ayrıca gerekli izolasyon da bu aşamada eklenir. Böylece konteyner taşıma ve işleme yeteneklerini geliştirir. Korozyonu önlemek için kabın dış yüzeyi boyanır ve kaplanır. Bu, konteynerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve son bir testten geçip kullanıma hazır olur.
Popüler hale gelen konteynerler, okul, hastane, kamp alanı, spor salonu ve depo gibi çeşitli ihtiyaçlara çözüm olmaktadır.