ANKARA (AA) - 650 bin çalışanı, 18 milyar dolarlık ihracatıyla her sektörden büyük bir ekosistemin kurulduğu Kocaeli'ye değer katanlar ödüllendirilecek.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakanlığın koordinasyonunda, Kocaeli Valiliği, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kocaeli Sanayi Odası ve Bilişim Vadisinin katkılarıyla "Teknoloji ve Sanayinin Merkezi Kocaeli'ye Değer Katanlar" ödül töreni, Türkiye'nin teknoloji ve inovasyon üssü Bilişim Vadisi'nde gerçekleştirilecek. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılacağı tören, yarın saat 14.30'da başlayacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın ev sahipliğinde düzenlenecek tören, sanayicilerle geleceğin teknolojisini inşa edenleri buluşturacak. Türkiye'nin bu alanda son 20 yılda geldiği noktayı da gözler önüne serecek ödül töreni, sanayi, teknoloji, inovasyon ve girişimcilik alanlarındaki tüm bileşenleri bir araya getirecek.
Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, istihdam, ihracat ve yatırım kategorilerinde başarılı olan teknoloji şirketleri ile sanayi kuruluşlarına ödüllerini verecek. Türkiye'nin en aktif girişim sermayesi fonları ve melek yatırım fonları ile Türkiye'nin en aktif kitlesel yatırım fonu da ödüllendirilecek.
- Stratejik bir konumda
Kocaeli, 650 bin çalışanı, imalat sanayisinde 8 bin işletmesi ile yıllık 18 milyar dolar ihracat yapıyor. 2021'de toplam araç üretiminin yaklaşık yüzde 40'ı Kocaeli'nde gerçekleştirildi. 14 Organize Sanayi Bölgesi, 2 Serbest Bölge, 1 Endüstri Bölgesi bulunan il, limanları ve lojistik merkezleriyle Türkiye'nin en stratejik konumunda yer alıyor.
Milli Teknoloji Hamlesi vizyonu için en önemli bölgelerden olan şehir, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM), Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Kalite Kampüsü, Kocaeli Üniversitesi, Kocaeli Sağlık ve Teknoloji Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesine ev sahipliği yaparken 128 Ar-Ge merkezi ve 15 tasarım merkezinin de üssü durumunda. Kocaeli'nde; Bilişim Vadisi, TÜBİTAK Marmara Teknokent (MARTEK), Gebze Organize Sanayi Bölgesi Teknopark, Kocaeli Üniversitesi Teknopark ve Gebze Teknik Üniversitesi Teknopark olmak üzere 5 teknoloji geliştirme bölgesi bulunuyor. Bu bölgeler, yerli ve milli üretime önemli katkı sunuyor.
Bunlardan biri olan Bilişim Vadisi, Türkiye'nin yeni teknolojilerin üreticisi olması hedefiyle hayata geçirildi. 2019 yılında resmi açılışı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yapılan Bilişim Vadisi, başta Togg olmak üzere bugün 311 şirketle yoluna devam ediyor. Teknoloji ve inovasyonda "mega teknoloji koridoru" oluşturma hedefiyle yola çıkan Bilişim Vadisinin İstanbul ve İzmir'de de yerleşkeleri bulunuyor. Ağırlıklı olarak sivil teknolojilere odaklanan Bilişim Vadisi, dijitalleşme, yazılım, oyun gibi alanlarda faaliyetler yürüterek girişimcilerle birlikte yeni bir ekosistem oluşturuyor.