Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Kirada yüzde 25 zam sınırı Temmuz ayında kaldırılıyor: Ev sahipleri kira zammını neye göre belirleyecek?

05.06.2024 15:47:00
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kirada yüzde 25 zam sınırının devamı hususunda çalışmalarının olmadığı açıklamasının ardından gözler Temmuz ayına çevrildi. Peki yüzde 25 zam sınırı kaldırıldığında kiralarda düşüş olur mu? Ya da tam tersi kira fiyatları artar mı? Yüzde 25 zam sınırı ne kadar işliyor? İşte detaylar…

2022 senesinden beri uygulanan konutta yüzde 25 zam sınırı uygulaması 1 Temmuz 2024 tarihinde bitiyor. Buna göre söz konusu düzenlemenin kalkması halinde ev sahipler TÜFE (Tüketici Fiyat Endeksi) oranına göre zam yapacak. Peki konut kirasında son durum nedir? Yüzde 25 zam sınırı ne kadar uygulanıyor? İşte detaylar…


KİRADA YÜZDE 25 SINIRI KALKIYOR MU?
"Bunu uzatacak bir düzenleme yapmazsak temmuzda bu düzenleme ortadan kalkıyor. Şu anda böyle bir düzenleme yapmaya yönelik çalışmamız yok. Biz şuna inanıyoruz. Piyasada fiyatları arz ve talep belirlesin. Konut arzını artıracağız. Şu anda zor bir dönemden geçiyoruz konut piyasası olarak. Depreme odaklanmış durumdayız. Sosyal kesimlere yönelik konut arzını artıracak destekleyici tedbirleri program başarılı oldukça, deprem yaraları sarıldıkça oraya doğru odaklanacağız. Önümüzdeki yıl piyasa şartları daha destekleyici olacak biz konut arzını güçlü bir şekilde destekleyeceğiz."


‘YÜZDE 25 SINIRI PİYASADA ÇOK UYGULANMADI’
Peki başka hangi sebeplerden dolayı piyasada kiralık daire bulunamıyor. Yüzde 25 zam sınırının kaldırılmasının ardından kira fiyatlarında bir değişim olur mu? 1 Temmuz sonrası piyasada kiralık daire ilanlarında artış olur mu? Kiralarda normalleşmeyi ne zaman görürüz?


Konuyla ilgili merak edilenleri milliyet.com.tr’ye açıklayan Gayrimenkul Uzmanı Mustafa Hakan Özelmacıklı şu ifadeleri kullandı: “2022 yılı Haziran ayında yapılan yasal düzenleme ile kira artışlarına yüzde 25’lik bir sınırlama getirilmişti. Yaklaşık 2 yıldır konutlarla sınırlı olmak kaydıyla kirada yüzde 25’lik üst limiti görüyoruz.


Piyasada bu sınırın çok uygulanmadığını görüyoruz. Gerek Adalet Bakanı gerekse Hazine ve Maliye Bakanımızın yaptığı açıklamalarda yüzde 25 zam sınırının kaldırılacağına ilişkin bazı değerlendirmeler yer almıştı.


‘KİRACILARIN YÜZDE 86’SI, YÜZDE 25’İN ÜZERİNDE ZAM YAPTI’

Yakın zamanda bir araştırma şirketinin yaptığı anket yayınlandı. Buna göre kiracıların yaklaşık yüzde 86’sının yüzde 25’ten fazla bir oranda kiralara zam yaptığına ilişkin değerlendirmeler medyaya yansıdı.


‘SATMA NEDENİYLE BOŞ TUTUYORLAR’
Bu açıdan baktığımızda bazı taşınmaz sahiplerinin daha çok taşınmazlarını satma nedeniyle konutlarını boş tuttuğunu görüyoruz. Yani sadece kiraya verme nedeniyle veya kira sınırlaması nedeniyle bunların boş tutulduğunu söylemek mümkün değil.


YÜZDE 25 ZAM SINIRI KALKARSA KİRA ZAMMI NEYE GÖRE BELİRLENECEK?
Uygulanan düzenlemenin kalkmasıyla birlikte 2 Temmuz itibarıyla isteyen ev sahibi serbest piyasaya uygun bir şekilde istediği kadar zam yapabilir algısı oluşmaya başladı. Bununla birlikte düzenlemeden önce Tüketici Fiyat Endeksi yani TÜFE’nin so 12 aylık ortalaması kadar zam yapılıyordu. Peki TÜFE’ye göre kira zammı nasıl yapılacak? Ne zaman uygulanacak? Kira dönemi dolunca; bir takvim yılı döndüğü zaman ancak o zaman zam yapılabilecek.


EV SAHİBİ TÜFE’Yİ AZ BULURSA KENDİ İSTEĞİNE GÖRE ZAM YAPABİLİR Mİ?

Ev sahiplerinin TÜFE’yi az bulması durumunda kendi isteklerine göre zam yapmaya yasal olarak hakkı yok. Bu hususta kiracıdan evi tahliye etmesini isteyemez. Tahliye için haklı hukuki bir sebebe ihtiyacı var. Kiracılar 5 yılını dolduramadılarsa ve bu uygulama devam etmiyor ise TÜFE’nin son 12 aylık tutarını, kira yenileme döneminde kiralarının üzerine ekleyip gönderdiklerinde yasal sorumluluklarını yerine getirmiş olacaklar.

DİĞER HABERLER