Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Kiracı-ev sahibi ilişkisinde kim haklı?

19.01.2023 21:03:00
Kiralar arttı, ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıklar çoğaldı. Kimi ev sahibi yüksek zam talep ederken kimi de artış talebini yasal sınırın altında tutuyor. Anlaşma sağlanamayan durumlarda ise çözüm için hukuki yollara başvuruluyor.
Emlak sektöründe son yıllarda yaşanan fiyat dalgalanmaları kiracı ve mülk sahipleri arasında anlaşmazlıklara sebep oluyor. 1 Temmuz 2023 tarihine kadar kira artışına yüzde 25 limiti getirildi. Ancak buna rağmen belirlenen limitin üzerinde kira bedeli isteyen ev sahipleri de yok değil. 

Mahkemelerde görülen dosya sayısı 2 katına çıktı

Kira bedellerinde yaşanan artıştan dolayı ev sahibi-kiracı ilişkisinde yaşanan sorunlar, her iki tarafın ortak noktada buluşmasıyla çözüme kavuşabiliyor. Ancak anlaşma sağlanamayan durumlarda taraflar, hukuki yollara başvuruyor.

Herkesin kendince haklı sebeplerle açtığı bu davalar, mahkemelerde yoğunluğa sebep oluyor. Avukat Necmettin Hüseyin Adaletoğlu bu davaların mahkemeleri  tıkanma noktasına getirdiğini söylüyor:   

“Kiracıyla ev sahibi arasında olan bu uyuşmazlıklar toplumsal bir yara haline dönüştü. Genel anlamda bakıldığında İstanbul’daki sulh hukuk mahkemelerinde yıllık ortalama dava sayısı 1.000, 1.200 civarındaydı. Bu 2.500, 3.000’lere ulaştı. Doğal olarak mahkemeleri tıkanma aşamasına getirdi. Normal koşullarda bir dava açtığınızda ilk duruşmanın gelme süresi yaklaşık 3-4 aydı. Şu anda 7-8 ay ortalamasına çıkmış durumda ve sistemi olduğu gibi kilitlediğini görüyoruz maalesef.”
Kanunların iyi kiracının yanında olduğunun da altını çizen Adaletoğlu, “Kirasını zamanında ve düzenli ödeyen, yasal artışını yapan kiracıları yasalar korur. Özellikle ilk 5 yıl içerisinde yasal artışın üzerinde hiçbir kiracıyı mal sahibinin zorlama yapma şansı yoktur. Ancak ilk 5 yıldan sonraki dönemde, kira miktarı çok düşük kalmışsa mal sahibi tarafından kiracıya yönelik dava açılıp yeniden kira tespiti istenebilir” diyor. 

5 soruda Ev sahibi-kiracı ilişkisi

Ev sahibi ara zam talebinde bulunabilir mi?
Kira sözleşmesi bitmeden yapılamaz. Rayiç bedel ve farklı kalemler üzerinden artış talep edilemez

Hangi durumlarda kiracının evi tahliye etmesi istenebilir?
Kira ödemesi yapılmazsa. Sözleşme sürecinde 2 kez gecikme ihtarı yapılırsa. Ev sahibinin birinci dereceden yakınlarının barınma ihtiyacı doğarsa (Kanıt gerekli). Tahliye taahütnamesi varsa

Ev sahibi artış oranını düşük bulup yeni sözleşme yapmazsa?
Yeni sözleşme yapılmazsa mevcut sözleşme geçerli olur. Ev sahibi bu sebeple kiracının tahliyesini talep edemez

Ev sahibinin kira artışı için ısrarla araması suç mu?
Ev kiralandıktan sonra evin mahremiyeti söz konusudur. Ev sahibi kiracısını ısrarla arama ve mesaj yolu ile taciz edemez. Kiracı yargıya başvurabilir.

Rayiç bedel üzerinden artış talep edilebilir mi?
5 yıl sonunda kira miktarının belirlenmesi için mahkemeye başvurulabilir yalnız rayiç bedel üzerinden değerlendirme yapılmaz. Kiracılık süresi de dikkate alınır.
 

DİĞER HABERLER