Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü: Tedarik zincirindeki aksamaların azalmasıyla küresel ticaret durgunlaşıyor

06.10.2022 16:21:00

BERLİN (AA) - Almanya'nın önde gelen ekonomi enstitülerinden Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW), küresel ticaretin eylülde durgunlaştığını ve Atlantik genelinde mal talebinin zayıflamasıyla tedarik zinciri aksamalarının hafiflediğini duyurdu.


IfW, küresel mal ticaretine ilişkin ekim analizini açıkladı.


Analizde, konteyner taşımacılığındaki arz dar boğazlarının ve tedarik zinciri aksamalarının eylülde hafiflediği belirtildi.


IfW hesaplamalarına göre, küresel olarak taşınan tüm malların yaklaşık yüzde 12'sinin hala önemli limanlarda sıkışmış durumda olduğu aktarılan analizde, Kuzey Denizi'nde konteyner taşımacılığındaki tıkanıklıkların hafiflediği kaydedildi.


Analizde, "Sadece Alman Körfezi'nde 12 konteyner gemisi mallarını boşaltmak için bekliyor. Bir ay önce bu sayı 19'du." denildi.


Küresel mal ticaretinin eylülde "durgunlaştığı" öngörüsüne yer verilen analizde, büyük ekonomiler arasında Çin ve Almanya'nın olumsuz bir şekilde öne çıktığı belirtildi.


Küresel ticaret göstergesinde Çin'in eylül ihracatında bir önceki aya göre (nominal, mevsimsellikten arındırılmış) yüzde 0,9 düşüş ve ithalatında yüzde 3,9 artış, ABD için ise ihracatta yüzde 0,1 artış ve ithalatta yüzde 4,4 düşüş olmasının beklendiği aktarılan açıklamada, ihracatın eylülde Almanya'da yüzde 0,1 ve AB'de de yüzde 0,2 düşmesinin öngörüldüğü bildirildi.


Analizde, Rusya'nın eylül ihracatında bir önceki aya göre yüzde 0,2 ve ithalatında ise yüzde 0,8 artış olmasının beklendiği kaydedildi.


- "Asya'dan yapılan ithalatlar henüz Avrupa ile ticaretin yerini alamadı"


lfW araştırmacılardan Vincent Stamer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, eylülde Çin'den Avrupa ve Kuzey Amerika'ya mal talebinin zayıf kaldığını belirterek, "Bu, özellikle Çin'den Kuzey Amerika ve Avrupa'ya mal taşımacılığı için keskin bir şekilde düşen navlun oranlarında belirgin oldu." ifadesini kullandı.


Rusya'nın AB ile ticaret eksikliğini Asya ile ticaretle giderme çabasında ilerleme kaydettiğini aktaran Stamer, "Asya ticaretinin merkezi konumundaki Vladivostok ve Novorossiysk limanlarına gelen konteyner gemilerinin sayısı bir trend olarak istikrarlı bir şekilde artıyor. Ancak Asya'dan yapılan ithalatlar henüz Avrupa ile ticaretin yerini alamadı.” değerlendirmesinde bulundu.


Bu arada, küresel olarak tüm malların yüzde 90'ından fazlası gemi ile taşınıyor ve bu nedenle konteyner taşımacılığı dünya ticaretinin "can damarı" olarak görülüyor.


DİĞER HABERLER