Gözbebeğinin arkasını gören doğal lens saydamlığını kaybedip matlaştığında katarakt oluşur.
Gözbebeğinin arkasını gören doğal lens saydamlığını kaybedip matlaştığında katarakt oluşur. Göz, yapıları olan kornea ve merceğin kırılması ve şeffaflığı sayesinde net bir görüş sunar. Gani merceğin saydamlığının azalmasına ve kesiklerin oluşmasına
katarakt denir. Katarakt tedavi edilebilir körlüğün önde gelen nedenlerinden biridir.
Katarakt Nedenleri
Katarakt nedir? Belirtileri nelerdir? Katarakt, genellikle yaşla birlikte ortaya çıkan bir göz hastalığıdır. Gözlerimiz, gözümüze geri yansıyan ışığı kıran şeffaf bir merceğe sahiptir. Yıllar geçtikçe bu camlar şeffaflıklarını kaybederek daha koyu, bulutlu ve sisli hale gelir. Bunun sonucunda retinaya daha az ışık düşer ve zamanla görüşümüz bozulur. Renkler doygunluğunu kaybeder. Katarakt hastalığı yavaş ilerlediği için birçok kişi görmesindeki olumsuz gelişmeyi fark etmez. Zamanla, görme azalması nedeniyle karanlıktan sonra araba kullanma, gazete okuma ve benzeri faaliyetlerle ilgili sorunlar ortaya çıkar. Pek çok kişi evindeki ışık miktarını artırarak veya gözlük kullanarak bunu aşmaya çalışır ancak sorunun asıl çözümü ameliyattır.
Katarakt Kimlerde Görülür?
Katarakt nedir? Belirtileri nelerdir? Yaşa bağlı (yaşlılık) katarakt genellikle 55-60 yaşları arasında teşhis edilir. Aslında katarakt gelişimi esas olarak 40'lı yaşlarda başlar ancak kişi belirtileri fark etmez. 60'lı yaşlardaki problemler yani semptomların başladığı yaş nedeniyle göz doktoruna gidiyorsunuz ve semptomlar anlaşılıyor. Yaş ile birlikte katarakt görülme sıklığı artar. 80 yaşın üzerindekilerin yaklaşık yarısı katarakttan mustariptir. Nadir de olsa bebeklerin katarakt ile doğması mümkündür. Ayrıca vuruk veya ilişkili sistemik hastalıklardan sonra genç yaşta katarakt gelişimi gözlemlenebilir.
Katarakt Belirtileri? Nelerdir?
Katarakt nedir? Belirtileri nelerdir? Katarakt, ortalama 55-60 yaş arası kişilerde göz merceğinde başlayan hafif bir matlaşma ve sertleşme olarak kendini gösterir. Katarakt ilk belirtileri hastalar tarafından renk parlaklığında ve görme kalitesinde azalma olarak tanımlanır. Katarakt semptomlarla gelen bir problemdir. Katarakt başlangıçta görme azalması, araba farlarından artan rahatsızlık, alacakaranlıkta ve siste ayrıntıları görememe gibi semptomlara neden olur. Katarakt hastaları renkleri pastel tonlarda görme eğilimindedir. Katarakt belirtileri olan durumlar şu şekilde detaylandırılabilir; hafif rahatsızlık, parlama, göz ağrısı, baş ağrısı, ne uzağı ne yakını görebilme, bulanık görme, azalmış gece görüşü, derinlik kaybı, gözlüksüz daha iyi yakın görüş, soluk renk anlaşması, sürüş zorluğu, gazete, dergi, kitap okumada zorluk, dumanlı ve bulanık görme vardır.
Katarakt Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Katarakt nedir? Belirtileri nelerdir? Gözbebeğinin arkasını gören doğal lens saydamlığını kaybedip matlaştığında katarakt oluşur. Lensin anatomik yapısında üç tip katarakt vardır. Gözün çekirdeğinden çıkan tipine "nükleer katarakt", korteksten çıkan tipine "kortikal katarakt" ve lens zarından çıkan tipine "kapsüler katarakt" denir. Çıkış tipine göre katarakt ikiye ayrılır. Konjenital katarakt, doğumdan itibaren gözlenen merceğin tek veya çift taraflı saydamlığını ve opaklığını kaybetmesidir. Hamilelik sırasında annenin enfeksiyon kapması veya bazen kullanılan ilaçlar nedeniyle ortaya çıkan konjenital kataraktların nedeni yoktur. Senil katarakt, 50-60 yaş üstü hastalarda görmede ilerleyici bir azalma ile kendini gösterir. Şeker hastası grubunda hızla ilerleyen katarakt, 30'lu veya 40'lı yaşlarda önemli bir göz sorunu haline gelebilir.
Ayrıca gözün koroid bölgesinin iltihabı olan üveit tedavisinde kullanılan steroid damlalar da katarakt oluşum riskini artırmaktadır. Ayrıca miyopi ve Down sendromu gibi erken yaşlanmaya neden olan hastalıklar da katarakta neden olabilir. Hastalar genellikle göz doktoruna gelir ve "bulutlu veya dumanlı görmeden şikâyet eder. Bu durum zamanla görüşü önemli ölçüde bozar. Gözlerde parlama, okuma güçlüğü, yüzleri tanımada ve televizyon izlemede zorluk, nesneleri daha koyu veya daha mat renklerde görme, gözlük ihtiyacının azalması ve özellikle geceleri ters yöndeki ışık dağılımı nedeniyle düz kenarların eğik görülmesi gibi belirtiler öncüldür.
Katarakt Nasıl Tedavi Edilir?
Katarakt nedir? Belirtileri nelerdir? Katarakt ameliyatla tedavi edilebilen bir hastalıktır. Yapılan operasyonlarda "intrakapsüler katarakt ekstraksiyonu" veya sıklıkla "ekstrakapsüler katarakt ekstraksiyonu" teknikleri kullanılmaktadır. Ekstrakapsüler ekstraksiyon durumunda, planlı ekstrakapsüler cerrahi (dikilmiş lens yerleştirme) ve fakoemülsifikasyon (genellikle lazer katarakt cerrahisi, dikişsiz) yöntemleri kullanılır. Ameliyatı geciken hastalarda pupiller bölgede matür beyaz katarakt görülebilir. Ameliyat sırasında hastayı uzak ve yakın ya da uzak, yakın ve orta-yakın uzak mesafeden tedavi etmek gibi seçenekler vardır. Ameliyat hastanın tercihine ve genel sağlığına göre uygun göz içi lenslerinden biri ile gerçekleştirilir. Şiddetli astigmatizma durumunda göze özel lensler yerleştirilir.
Son yıllarda katarakt cerrahisinde önemli yenilikler olmuştur. Üst düzey göz içi lens kullanımı sayesinde hastalar katarakt ameliyatı sonrası yaşamlarına eskisinden daha rahat bir şekilde devam edebilmekte, multifokal göz içi lensleri sayesinde ise uzağı ve yakını gözlüksüz görebilmektedirler. Katarakt cerrahisinde en sık uygulanan yöntem lazer cerrahisi olarak bilinen FAKO yöntemidir. Bu operasyonda sertleşen katarakt kırılır, temizlenir ve yerine göz içi merceği yerleştirilir. Operasyon 2 mm'den küçük bir kesi ile gerçekleştirilir. Yöntem şeffaf, ağrısız ve damla anestezisi ile hastaya büyük avantajlar sağlamaktadır. Hasta çok heyecanlı değilse tüm katarakt ameliyatları iğnesiz damla anestezisi altında yapılır. Bu işlem 20-30 dakika sürer.
Ameliyat Sonrası Süreç
Katarakt ameliyatından sonra hasta 2-3 gün içinde normal hayatına dönebilir. Kataraktlı kişiler için ameliyat sırasında göze yerleştirilen ve net yakın ve uzak görüş sağlayan "multifokal, trifokal" göz içi lens seçenekleri mevcuttur. Ameliyattan sonra bu lensler gözlük ihtiyacını ortadan kaldırır. Ayrıca katarakt olmasa bile aşırı ametropi durumunda tıpkı kataraktta olduğu gibi bu sefer lens dahil şeffaf göz içi lensi cerrahi olarak çıkarılır ve uygun akıllı göz içi lensi takılır. Böylece her mesafeden gözlüksüz ve daha kaliteli bir görüntü elde edilebilir.