Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Karatay Belediyesi'nden İslam sanatında geometrik motifler kursu

01.12.2024 15:48:00
Konya’nın kültür, sanat ve eğitim hayatına katkı sunan projelere imza atan Karatay Belediyesi; Necmettin Erbakan Üniversitesi Geleneksel Sanatlar Uygulama ve Araştırma Merkezi işbirliğinde yürütülen “Geleneksel Sanat Kursları” projesine devam ediyor.

Bu kapsamda; İslam sanat ve mimari çalışmalarının en bilinen öğelerinden birisi olan ve yüzyıllar boyunca farklı kültür ile coğrafyalarda gelişerek bugünlere kadar gelen geometrik desenler, “İslam Sanatında Geometrik Motifler Kursu” ile Karatay’da yeniden hayat buldu. 


Atölye çalışmasına katılan kursiyerler; İslam sanatında geometrik motif ve desenlerin tasarımları ile renklendirilmesi, desenlerin geleneksel usul ile okuma ve çözümleme bakış açısının kazandırılması, desenlerin birbiriyle ilişkileri, ileri seviye desenlerin analizleri ile daha pek çok konu ile tekniği deneyimleme fırsatı buluyorlar. Yine bu sanat ve alanla ilgilenenlere kendilerini geliştirme adına önemli bir fırsat sunulmuş oluyor.


YÜZLERCE YILLIK SANATIMIZ BU KURS SAYESİNDE YENİDEN HAYAT BULUYOR
Karatay Sanat Merkezi’nde 8 aydır yüz yüze eğitimlerin yanı sıra çevrimiçi olarak da devam eden eğitimleri veren İslam Sanatında Geometrik Motifler Eğitmeni Tuğba Genç, söz konusu kursun 2024-2025 eğitim öğretim yılı süresince devam edeceğini belirterek, Karatay Belediyesi’nin eğitim, kültür ile sanata olan katkılarını takdirle karşıladıklarını vurguladı. 
Geometrik desenin geçmişinin İslam öncesi dönemlere yani binlerce yıl geriye gittiğini, Müslüman filozof ve sanatkârlarının da ortaya koyduğu sistematik kullanımlarla İslam sanatında geometrik desenler konusunun bin yıllık bir geleneğe sahip olduğunu ifade eden Tuğba Genç; “Geometrik desenler, sistematik ve disiplinli bir şekilde İslam sanatının ve mimarisinin vazgeçilmez öğelerinden birisidir. Bizler de 7 haftadır devam eden bu eğitimlerimiz kapsamında mimariden kitap sanatlarında karşılaştığımız geometrik desenlerin çizimini, renklendirilmelerini, çözümlemelerin, analiz yapmayı ve daha birçok konuyu işliyoruz. Bu sanatla bizler ve kursiyerlerimiz dünyaya farklı bir bakış açısıyla bakma fırsatı bulmuş oluyoruz. Yine etrafımızdaki duvar, kubbe veya diğer alanlardaki geometrik desenler; boyutlandırma ve o boyutları görmemiz bakımından gözlerimizi de terbiye ediyor diyebilirim. Bize ve kursiyerlerimize bu fırsatı sunan Karatay Belediyesi ile Necmettin Erbakan Üniversitesi’ne teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı. 

 

DİĞER HABERLER