Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

Karanlık dünyanın aydınlık yüzü: Âşık Veysel

20.03.2023 14:10:00
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2023 yılı kültürel etkinliklerinin üçüncüsünde Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Doç. Dr. Onur Aykaç ve Doç. Dr. Kâmil Ali Gıynaş Âşık Veysel’i anlattı
Türkiye Yazarlar Birliği Konya Şubesi’nin 2023 yılı konferanslar dizisinin üçüncüsü hafta sonunda Konya İl Halk Kütüphanesi’nde yapıldı.

Genç TYB’li Emine Kübra Güden yönetiminde icra edilen programda Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi’nde görev yapan Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Doç. Dr. Onur Aykaç ve Doç. Dr. Kâmil Ali Gıynaş, Âşık Veysel’in hayat hikâyesini ve hatıralarını anlattı. Panelin ardından Sanatçı Mesut Çetinkaya, Âşık Veysel divanından eserler seslendirdi.

Aynı zamanda panel başkanlığı yapan Prof. Dr. İdris Nebi Uysal Aşık Veysel’in çocukluğundan da söz ederek “Babası ona kırık bir saz hediye etmiş. Ama o saz hayatının dönüm noktası olmuş. Molla Hüseyin adlı kişiye çırak verilmiş ve usta malı dediğimiz şiirlerle saz ve söz hayatına bir adım attığı görülüyor” dedi.

Âşık Veysel’in hayatında Ahmet Kutsi Tecer’in çok önemli bir yeri olduğuna vurgu yapan Uysal “Tecer dönemin Sivas Milli Eğitim Müdürü’dür ve Âşık Veysel’i keşfedip tanıtan da odur. Veysel’i keşfedip Birinci Sivas Halk Şairleri Bayramı’na davet eder. Veysel’in söyleyiş dönemi böyle başlar ve artık 40 yaşındadır. Bununla ilgili “Kırk Yaşımdan Sonra Kalbime İlham” isimli bir şiiri de vardır” diye konuştu.

Diğer konuşmacı Doç. Dr. Onur Aykaç da Veysel’in yetiştiği çevreyle ilgili bilgiler verirken “Ozanlık geleneğinin en güçlü olduğu illerden biri Sivas’tır. Sivas şehri ozanlar ocağı, “âşıklar diyarı olarak meşhur olmuştur. Sivas’ın yetiştirdiği önemli halk ozanlarından biri de Âşık Veysel’dir. Veysel, 1894 yılının Şarkışla ilçesinin Sivrialan köyünde doğdu. Böylece Veysel için uzun ve ince bir yol hikâyesi başlamış oldu. Alevi ve Bektaşi geleneğinin güçlü olarak yaşandığı Emlek yöresinde doğmuştur. Âşık Veysel’in yetişmesinde bu yörenin ozanlarının çok büyük katkıları olmuştur” dedi.

Doç. Dr. Kamil Ali Gıynaş ise Âşık Veysel’in şiirlerindeki öğütlerden bahsetti. Veysel’in kendi derin acılarında çırpınmayıp toplum ve ulusu ilgilendiren her konuya temas ettiğini ve memleket sevdalısı olduğunu anlatan Gıynaş “Veysel eskimeyen, her dönem okunan ve dinleyenin ruhuna hitap eden, nasihat, öğüt gibi vasıfları da olan eserler bırakmıştır” diye konuştu. 

Âşık Veysel Divanından seçme eserler sunuldu
Panelin ardından saz sanatçısı Mesut Çetinkaya Âşık Veysel’in eserlerini seslendirdi.  Programdan sonra panelistlere çini plâket ve katılım beratlarını Eski Tarım Bakanı Prof. Dr. Sami Güçlü, Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, TYB Konya Şubesi Başkanı Ahmet Köseoğlu ve Başkan Yardımcısı Ahmet Akman takdim etti.

Programın düzenleyicisi Emine Kübra Güden’in belgesini ise Eskişehir Odunpazarı Eski Belediye Başkanı şair yazar Burhan Sakallı verdi.

DİĞER HABERLER