İzolasyon uygulamaları, mevcut alanın dış etkenlerden korunması ve muhafaza edilmesi amacıyla uygulanan işlemlerin tümünü kapsamaktadır. Günümüzde kişiler, yaşam alanlarının daha konforlu olması için ısı yalıtımı işlemlerinin yapılmış olmasına büyük bir özen göstermektedir. Ancak yapı ömrünün uzatılabilmesi adına mutlaka su yalıtımının da profesyonel şekilde sağlanmış olması gerekmektedir.
Isı yalıtımı çalışmaları, iç mekanların çok soğuk ya da çok sıcak havalarda dahi ideal ısısını korumasına yardımcı olmaktadır. Bu sayede günlük yaşamın daha konforlu hale getirilmesi, enerji tüketiminin azaltılması, ısıtma ve soğutma maliyetlerinin düşürülmesi gibi çok sayıda avantaj elde edilebilmektedir. Aynı zamanda duvarların çok sıcak ve soğuk havalar karşısında gösterdiği fiziksel değişimlerin yıkıcı sonuçlara neden olmaması da mümkün olmaktadır. Bu nedenle ısı izolasyonu, hem konforun hem de güvenliğin sağlanabilmesi adına oldukça önemli bir kriter olarak kabul edilmektedir.
Yapı dayanıklılığı ve ömrünü doğrudan etkileyen faktörlerin başında su yalıtımının doğru şekilde yapılmış olması gerekmektedir. Çünkü su, yapı inşası sırasında kullanılan demir, çimento ve alçı gibi malzemeler üzerinde yıkıcı bir etki göstermektedir. Zaman içerisinde görülen oksitlenme, çürüme ve çözülme gibi problemler ise yapıların yıkılmasına varan risklere neden olabilmektedir. Bu nedenle can ve mal güvenliğinin sağlanabilmesi için mutlaka su yalıtımının sağlanması gerekmektedir.
İzolasyon filesi kullanımı, yapılarda ısı ve su yalıtımının sağlanabilmesi açısından en önemli yapı malzemeleri arasında yer almaktadır. Çünkü bu fileler, izolasyon çalışmalarında kullanılan diğer yalıtım malzemelerinin desteklenmesi ve güçlendirilmesini sağlamaktadır. Bu sayede hem daha uzun ömürlü hem de dayanıklı yapıların inşa edilmesi mümkün hale gelmektedir.
İzolasyon filesi kullanarak etkili bir yalıtım sağlamak isteyen kişiler, mutlaka kaliteli marka ve ürünleri tercih etmelidir. 2017 senesinden günümüze kadar sektörünün liderleri arasında yer almayı başaran
Sıva Filesi ailesi, tüm ürünlerinde olduğu gibi
izolasyon filesi çeşitlerinde de güvenilirliği ve başarılarını kanıtlamıştır. Firma ürünlerini incelemek içinse Sıva Filesi adresinin ziyaret edilmesi yeterli olmaktadır.
İzolasyon Filesi Nedir?
İzolasyon fileleri, yapılarda ısı ve su yalıtımının sağlanması amacıyla kullanılan yapı malzemeleridir. Aynı zamanda
yalıtım filesi ya da
mantolama filesi gibi adlarla da bilinmektedir. Genel olarak 2.5*2.5 milimetre ölçülerinde gözenek ağırlığına sahip olarak tasarlanmaktadır.
İzolasyon filesi dayanıklılığının sağlanabilmesi için mutlaka fiber cam elyafı kullanarak hazırlanan ipliklerden üretilmesi gerekmektedir. Ardından bu iplikler kullanım amacına uygun olacak gözenek ölçüleri ile dokunmakta ve tutkal reçine ile kaplanmaktadır. Son olarak renklendirme işlemlerinin tamamlanması ile birlikte izolasyon fileleri kullanıma hazır hale gelmektedir.
Soğuk ve sıcak havalar karşısında etkin bir koruma sağlayan izolasyon fileleri, önemli bir donatı taşıyıcı malzemesi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda inşa işlemleri sırasında kullanılan sıva malzemeleri alkali değerlerde olduğu için, mutlaka yüksek alkali direncine sahip olmaları gerekmektedir. Aksi halde kullanılan fileler, zaman içerisinde deforme olma ve işlevlerini kaybetme gibi risklerle karşı karşıya kalacaktır. Bu durumu önlemek içinse mutlaka yüksek mukavemete sahip olan saf cam kaynaklı ipliklerin tercih edilmesi gerekmektedir.
İzolasyon Filesi Nasıl Kullanılmalıdır?
İzolasyon fileleri, tıpkı diğer sıva fileleri gibi kullanılan yapı malzemeleridir. Esnek bir formda üretilen bu ürünlerin kullanımı oldukça pratiktir. Ancak yüzeylerde görülmesi mümkün olan gerilme ve çatlama gibi risklerin önlenebilmesi için, mutlaka tecrübeli ve bilgili kişiler tarafından uygulama yapılması önerilmektedir. Aksi halde fileler, zaman içerisinde formlarını kaybetme ve deforme olma gibi sorunlarla karşı karşıya kalabilmektedir.
İzolasyon filesi kullanmak için öncelikle yüzeye bir kat sıva uygulanması gerekmektedir. Ardından uygun ölçülerde hazırlanmış olan file, yüzey üzerine gerdirilerek yerleştirilmelidir. Daha sonrasında üzerine bir kat daha sıva uygulanarak sabitlenmelidir. Kullanılacak olan diğer izolasyon malzemeleri ise, özelliklerine ve kullanım şekline bağlı olarak filenin altına ya da üzerine yerleştirilebilmektedir.
İzolasyon Filesi Kullanım Alanları Nelerdir?
İzolasyon fileleri, sıvanın altına yerleştirilen ve bu sayede yüzey ömrünü uzatan yapı malzemeleridir. Bu nedenle sıva ya da alçı yapılabilen tüm yüzeylerde kullanılması mümkündür. Ancak cephe köşelerinin güçlendirilebilmesi için, PVC ya da alüminyum destekli olan
köşe filesi çeşitlerinin kullanılması gerekmektedir. Isı aracılığı ile profillerin üzerine sabitlenen bu fileler, köşebentlerde daha etkili bir dayanıklılığın elde edilmesine imkan tanımaktadır.
İzolasyon filesi çeşitleri, birçok farklı amaçla kullanılabilmektedir. Bu amaçların ise kısaca şu şekilde sıralanması mümkündür:
● İç cephelerde ısı yalıtımının sağlanması,
● Sarfiyat kontrolünün sağlanabilmesi,
● Ana yalıtım katmanı üzerinde çatlak köprüleme özelliğinin güçlendirilmesi,
● Tüm cephelerde tamir ve onarım işlemlerinin yapılması,
● Yüzey geriliminin minimize edilmesi,
● Tavanlar ve zeminlerde izolasyonun sağlanmasıdır.
Yapılarda su izolasyonunun sağlanması için sürme izolasyon filelerinin kullanılması gerekmektedir. Püskürtme yöntemi, fırça ya da mala kullanımı ile uygulanması mümkündür. Aynı zamanda ilk kat uygulama kuruduktan sonrasında, ikinci bir kat daha uygulama yapılmalıdır. Bu sayede su kaynaklı çatlakların oluşumunu önlemek mümkün bir hale gelmektedir.