İZMİR (AA) - İzmir'de, çevrim içi düzenlenen 1. Uluslararası Türk Dünyası Çocuk Edebiyatı Sempozyumu başladı.
Ege Üniversitesi (EÜ) Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Çocuk Vakfı iş birliğinde gerçekleştirilen sempozyumun açılışında konuşan EÜ Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, Türk dünyasının ortak geçmişini geleceğe taşıyan ve çocuk edebiyatını konu edinen böylesine önemli çalışmaya ev sahipliğini yapmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyledi.
Türk dünyasına gerek jeopolitik önemi gerekse tarihi ve kültürel değerleri açısından özel önem verdiklerini aktaran Budak, şunları kaydetti:
"Bilindiği üzere ülkemiz yakın dönemde Türk dünyası ile bütünleşme yolunda çok önemli adımlar attı. Bunlardan biri de giderek büyüyen ve kurumsal bir kimliğe kavuşan Türk Devletleri Teşkilatıdır. Türkiye'nin en önemli üniversitelerinden biri olan Ege Üniversitesinin Türk dünyasına özel ilgisi, bu alanda gerçekleştirdiği faaliyetlere her geçen gün yenilerinin eklenmesiyle kendisini göstermektedir. Üniversitemiz ile Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin yükseköğretim kurumlarıyla gerçekleştirdiğimiz çok sayıda iş birliği ve çift diploma uygulamaları bulunmaktadır. Ayrıca, Türk Dünyası Orhun Öğrenci ve Öğretim Üyesi Değişim Programı kapsamında da ikili iş birliği anlaşmaları yapılıyor."
EÜ Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nadim Macit de sempozyumun Türk dünyası alanında yapılan önemli bir çalışma olduğunu dile getirdi.
Dilin dünya ve insan ilişkisi açısından çok önemli bir mesele olduğuna dikkati çeken Macit, "Değişik çevrelerden katılan bilim insanları bu konuyu ayrıntılı olarak tartışacak." dedi.
Çocuk Vakfı Kurucusu Mustafa Ruhi Şirin ise akademik çalışmaları çocukların dünyasına yansıtmak için somut adımlara ihtiyaç olduğunu belirtti.
Türkçenin dünyanın en görkemli dillerinden biri olduğunu vurgulayan Şirin, "28 lehçesiyle her birinin bir çocuk edebiyatı var. Sadece bu lehçelerde gerçekleştirilen milli edebiyatı bile dünyanın en zengin milli edebiyatıdır. Elbette dünya edebiyatını da tanıyacağız. Elbette çocuklarımız evrensel çocuk edebiyatının iyi eserlerini okuyacaklar. Türk dünyası kendi arasında böyle bir tanınma içinde değil. Bu bakımdan Türkçe lehçelerinin birbirine yabancı dil olmadığını gösteren çalışmalara yönelmek gerekiyor." diye konuştu.
Yakutistan'dan Balkanlara kadar 14 ülkeden akademisyenlerin katıldığı ve 30 bildirinin sunulacağı sempozyum 2 gün sürecek.