İSTANBUL (AA) - Artizan Sanat'ta ziyarete açılan "Kırmızı Yelek" sergisi kapsamında "Dijitalleşme ve Yaratıcılık" konulu söyleşi gerçekleştirildi.
İstanbul Kalkınma Ajansı (İSTKA) Yaratıcı Endüstriler kapsamında Artizan Sanat'ta hayata geçirilen gerçekleştirilen söyleşiyi küratör Mehmet Lutfi Şen yönetti.
Ressam Genco Demirer, yapay zekanın ortaya çıkışına kadarki tarihi sürece ve sanatla ilişkisine değindi.
Yapay zekanın da bir öğreticisi bulunması gerektiğine dikkati çeken Demirer, "Yapay zekanın temelinde biz makineye öğretiyoruz. Aslında makinelerin tamamı şu anda kişiye özel hizmet vermeye programlanıyor. Mesela yüzlerce makalesi olan bir yazar, yazılarını bir yapay zeka modülüne, şu anda günümüzde çalışan bir modüle yükleyip ve buna öğretip 'Bak kardeşim bu yazı benim 1940'larda ya da 1970'lerde yazdığım bir yazı ve ben burada güncel olayları böyle değerlendirmişim. Bu cümlem politik bir cümledir, bu cümlem sinirlendiğimde kurduğum bir cümledir.' diye etiketlerse sadece etiketler yazarak bir düğmeye bastığında yapay zeka kendisine bir makale yazacaktır." şeklinde konuştu.
Aynı durumun yazılarda olduğu gibi şiir, edebiyat, müzik ve resim gibi alanlarda da geçerli olduğunu ve yapay zekayla bu üretimlerin çok daha kısa sürede yapılabildiğini anlatan Demirer, şunları kaydetti:
"Müzik aslında günümüzde olasılıkları kısıtlı bir melodik armoni serisidir. Çünkü bu armoni serisinin dışında bir nota geldiğinde yadırgıyorsun. Bunun matematiksel bir dizilimi var. Bu dizilimin başlangıcı önemli ve insanların beklentisi önemli. Bir senfonik eserin olası dört beş senaryosu ya da yüzlerce senaryosu var. Birey olarak bu yüzlerce senaryoyu formülize etmen yıllarını alabilir ama yapay zeka büyük ihtimalle dört saliseden az bir sürede bunu yapabilir."
Metaverse denilen kavramın yeni bir internet protokolü olarak tanımlanabileceğini vurgulayan Demirer, şunları şöyle devam etti:
"Aslında metaverse ile yapay zekanın çok fazla ilgisi yok ama şu anki açık, ulaşılabilir kaynaklar milyonlar tarafından kullanılıyor. Bugün bir yapay zeka motorunda her gün milyarlarca görsel üretiliyor ve bu görseller bir şekilde kullanılıyor. Ama bunlardan 'Bakın bu görseli aldım duvara astım çok güzel.' denilen çok az. Ya da beğeniler estetik kaygılar taşımayan insanlar. Ama kreatif kültürde üretici olan insanlar ya da beyinler onunla tatmin olmuyor. Çünkü kendi müdahaleleri, kendi miksleriyle onu karşılaştırıyor."
Katılımcıların sorularının da cevaplandığı konuşmanın ardından söyleşiye katılanlar Artizan Sanat'ta 30 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak "Kırmızı Yelek" sergisini gezerek eserleri inceledi.