MADRİD (AA) - İspanya'da sol koalisyon hükümeti, üst düzey kamu yöneticilerinin özel sektöre geçişlerini kısıtlayan bir yasa tasarısını Bakanlar Kurulunda kabul etti.
Hükümetin, meclise gönderdiği yasa tasarısıyla üst düzey kamu yöneticilerinin özel sektöre geçmeleri için işi bırakmalarının ardından en az iki yıl geçmesi zorunluluğu getirilmesi öngörülüyor.
Maliye ve Kamu Yönetimi Bakanı Maria Jesus Montero, basına yaptığı açıklamada, yasayla amaçlarının halk arasında "döner kapı" olarak adlandırılan özel sektörün devlet kurumlarında ve siyasetteki lobi girişimlerinin en aza indirilmesi olduğunu söyledi.
Avrupa Birliği (AB) fonlarının alınmasına dayalı "yapısal bir reform" yaptıklarını kaydeden Montero, "Bu yasa, şeffaflık ve iyi yönetim konusunda ileriye doğru büyük bir adım atılmasına izin verecek. AB, lobiciler ile üst düzey kamu yöneticileri ve siyasi temsilciler arasındaki ilişkiyi yöneten düzenlemelere zaten sahip. İspanya'nın bu yasayla lobiciliğe karşı mücadelede diğer ülkelerle eşit olacağının güvencesini verecek." dedi.
Montero, "kamusal karar alma sürecini etkilemek, müdahale etmek amacıyla yapılan her türlü doğrudan veya dolaylı iletişimlerin önlenmesini hedeflediklerini, şeffaflığı esas aldıklarını" kaydetti.
İspanya'da üst düzey kamu yöneticilerinin özel sektöre geçişi oldukça sık görülürken, mevcut durumda en az 6 eski bakan, 20'den fazla siyasi temsilci veya üst düzey yetkili yüksek maaşlarla başta enerji sektörü olmak üzere büyük firmaların yönetim kurullarında yer alıyor.