Rüya tabiri ile geleceğe yönelik mesajlar alınabilir. İslâmî ve dinî açıdan rüya tabiri yapıldığında hayırlı bir anlam çıkarılabilir. Kişinin yaşadığı olaylar neticesinde kazandığı olgunluk seviyesi, rüya tabirini etkileyen diğer husustur. Manevî anlamda temiz, iyi niyetli kişilik özellikleri rüya yorumunda doğruluğun açığa çıkmasını sağlar.
İslâmî ve dini rüya tabirleri hakkında merak ettiğiniz tüm konulara sayfamızdan ulaşabilirsiniz. Şimdi, “İslamî ve dinî rüya tabiri nasıl yapılır?” sorusunun ve diğer bilinmeyen hususların yanıtını sayfamızdan inceleyebilirsiniz.
Rüya, kişinin uyku sırasında zihninde oluşturduğu hayal unsurlarıdır. Bazı araştırmalar uykunun REM evresinde başlayan rüyaların bilinç altında kalan deneyimlerin etkisi ile ortaya çıktığını gösterir. Yüzyıllar boyu merak konusu olan rüyaların, kişiye manevî yönden katkı sağlayacak mesajlar verdiğine de inanılır. Sayfamızdan okuyabileceğiniz rüya tabirleriyle ilgili konulardan biri de “İslâm kaynaklarına göre kaç çeşit rüya vardır?” sorusunun cevabıdır. Şu şekilde sıralayabiliriz:
İbn Haldûn'un Mukaddime eserinde ruhun misâl âlemindeki yolculuğundan bahsedilir. Uykuya daldıktan sonra misâl âlemindeki semboller rüyaya yansır ve kişinin ilerideki zaman diliminde yaşayacaklarıyla ilgili ipuçları verir. Kelâm âlimleri rüyalardan ve yorumlamadan bahsederken, kullandıkları kaynak ise Kur'an-ı Kerim'dir. Melakût âlemiyle bağlantısı olan sadık rüyalarda gösterilen suretler, semboller kişinin anlayabilmesi için yorumlanarak rüyanın vermek istediği mesaj anlaşılmaya çalışılır.
Dinî ve İslami rüya tabirleri, Kur'an bilgisine dayanarak yapılır. İslâm kültürünü bilen, rüya çeşitlerinin taşıdığı anlamları öğrenmiş, ilmî donanıma sahip kişiler tarafından yorum yapılması gerekir. Ayrıca rüya yorumcusunun rüyada gösterilen sembollerin zahirî ve batınî anlamlarına hakim olması önemlidir. Böylelikle rahmanî ve şeytanî rüya birbirinden ayırt edilebilir. Bu farklılığı bilecek kabiliyette olan kişiler, İslâmî ve dini rüya tabiri yaparken Kur'an-ı Kerim'deki bilgiler ışığında, kişinin anlattığı rüyayı yorumlama niyetine girer. Rüya tabiri, Allah'ın müsaade ettiği derecede yapılır. Rüyalar, herkesin hayatta aldığı derslere, yaşadığı olaylara ve niyetine göre farklılık gösterir. Her rüya kişiye özeldir. İki kişi aynı rüyayı görse bile sembollerin insanlara yansıttığı anlamlar, bireylere göre değişir.
İslamî ve dinî rüya yorumu Kur'an-ı Kerim'in indirilmesi ile başlar. İslâmiyet öncesindeki dönemlerde de yoğun bir şekilde araştırılan rüya tabirleri, İslamiyet’ten sonra farklılaşmaya ve hakikâtlerin ortaya çıkması ile gelişmeye başlamıştır. Rehberimiz Kur'an-ı Kerim'de rüyalar ve rüya tabiri ile ilgili ayetler bulunur. Hz. İbrahim, oğlu İsmail'i kurban etmesi gerektiğini rüyasında görmüştür. Hz. Yusuf çocukken rüyasında, 11 yıldızı, güneşi ve ayı kendisine secde eder halde görmüştü. Bu rüya onun peygamber olacağını gösteren bir rüyaydı. Fetih suresinde de Hz. Muhammed'in Bedir savaşı döneminde yaşayacağı hadise, rüya yoluyla gösterilmişti. Ayrıca Peygamber Efendimiz’e ilk vahiy, rü’ya-yı sâdıka vasıtasıyla gelmiştir.