İSTANBUL (AA) - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığını yaptığı İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) Ekonomik ve Ticari İşbirliği Daimi Komitesi'nin (İSEDAK) 37'nci Bakanlar Toplantısı 24-25 Kasım'da İstanbul'da gerçekleştirilecek.
Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, üye ülkelerin bakanlarının katılacağı toplantıda bu yıl mikro işletmeler ile KOBİ'lerin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı desteklenmesinde İslami finansın rolü konusunda görüş alışverişinde bulunulacak ve bir dizi kararlar alınacak.
Bakanlar Oturumu'nda, Yüksek Düzeyli Uzmanlar'ın 17-18 Kasım'da gündemdeki konulara ilişkin gerçekleştirdiği teknik görüşmeler sonucunda hazırladığı karar taslakları da değerlendirilecek.
İlgili İİT kuruluşları ve uluslararası kuruluşlardan temsilcilerin de katılımın beklendiği toplantıda, İSEDAK'ın üye ülkeler arasında ticaret, ulaştırma ve iletişim, tarım, turizm, yoksulluğun azaltılması ve mali iş birliği alanlarında iş birliğini geliştirmeye yönelik çabalarına ilişkin son gelişmeler ele alınacak.
Öte yandan toplantıda teknik çalışmaları tamamlanan ve üye ülkeler arasında hem ticari hem de yatırım uyuşmazlıklarının çözümlenebileceği İstanbul İİT Tahkim Merkezi ile İslami Endeks Fonu projelerinin de lansmanı yapılacak.
- Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu
İSEDAK, 57 üye ve 5 gözlemci ülkeyle Birleşmiş Milletler'den sonra en fazla üyeye sahip uluslararası kuruluş olarak, İslam ülkelerinin kalkınma meselelerine çözüm arıyor.
Bakanlar düzeyinde ana karar alma organı olan İSEDAK, 1984'ten bu yana aralıksız olarak her yıl toplanarak üye ülkeler arasında ekonomik ve ticari iş birliğini geliştirmek amacıyla birçok önemli proje ve programı hayata geçiriyor.
Kuruluş, bu amaçla bu yılki İSEDAK Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu'nda Kovid-19 salgınının getirdiği kısıtlamalardan ötürü istihdam, üretim ve ciro kayıpları yaşayan mikro, küçük ve orta ölçekli işletmelerin sorunlarına çözüm arayacak. İİT'ye üye ülkelerde nüfusa oranla KOBİ'lerin sayısının dünya ortalamasının üzerinde bulunduğu göz önünde alındığında; İslami Finans'ın salgınla mücadelede KOBİ'lerin finansal sürdürülebilirliğine olabilecek katkıları ve bu alanda ülkeler arasında iş birliği olanaklarının ele alınması farkındalığı artırmak anlamında önemli olacak.
Bakanlar Görüş Alışverişi Oturumu'nda, KOBİ'lerin varlığa dayalı, faizin olmadığı ve sosyal dengeyi gözeten İslami Finans ürünleri ve araçlarından yararlanmaları noktasında ülke deneyimleri de paylaşılacak.
- İİT üyeleri arasında Tercihli Ticaret Sistemi'nde son aşamaya gelindi
İSEDAK'ın İİT üyesi ülkeleri arasında ticareti arttırmaya yönelik önemli projelerinden olan ve hukuki zemini tamamlanan Tercihli Ticaret Sistemi'nin (TPS-OIC) fiilen işlerlik kazanması için son aşamaya gelindi.
Ticaret Müzakeresi Komitesi sistemin 1 Temmuz 2022'de fiilen hayata geçirilmesine karar verirken, katılımcı ülkelerden bu tarihe kadar ulusal düzenlemelerini tamamlamaları istendi.
Öte yandan İslam ülkeleri arasında ticaret, tarım, turizm, ulaştırma, yoksulluğun azaltılması ve mali iş birliği olmak üzere 6 alanda oluşturulan çalışma gruplarıyla iş birliğinin geliştirilmesi, bilgi üretilmesi ve politikaların yakınlaştırılmasına zemin teşkil eden çok boyutlu uluslararası bir ekonomik iş birliği platformu olan İSEDAK Stratejisi ile İSEDAK Proje Finansman (İPF) Mekanizması da harekete geçirildi.
Kovid-19 salgınıyla mücadelede üye ülkelere destek olmayı hedefleyen İSEDAK Kovid Müdahale Programı'nın hazırlıkları da geçen yıl hızlı bir şekilde tamamlandı. Salgının üye ülke ekonomileri üzerindeki olumsuz etkisinin hafifletilmesini amaçlayan program ile, ihtiyaç analizi çalışmaları, tecrübe paylaşımı ve üye ülkelerin gereksinim duyduğu mal ve hizmetin tedariki için mali destek sağlanması hedefleniyor. Bu yıl içerisinde Kovid-19 Müdahale Programı kapsamında 9 proje destekleniyor.
- İSEDAK Kudüs Programı devam ediyor
Geçen yıl İSEDAK Koordinasyon Ofisi tarafından başlatılan İSEDAK Kudüs Programı ile Filistin'in ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sunulması hedefleniyor.
Program ile Kudüs'ün bir turizm destinasyonu olarak daha iyi tanıtımı, Kudüs'teki kültürel miras ile arkeolojik yapının korunmasına katkıda bulunulması, ulusal kültürel kimliğin ve turistik mimarinin rehabilitasyonunun sağlanması ile yerel ve ulusal ölçekte kurum ve kuruluşların kapasitesinin artırılması hedefleniyor. Program kapsamında bu yıl 6 proje destekleniyor.