İSTANBUL (AA) - Sanatçı Gül Kozacıoğlu'nun "I See You" adlı sergisi, Yapı Kredi bomontiada'da sanatseverlerle buluştu.
Müzisyen Michael Kiaer ile iş birliği yapan Kozacıoğlu, doğada bir meditasyon sırasında çekilen görüntüleri Kiaer'in elektronik olarak oluşturduğu sesler ile bütünleştirerek sergide yer verdi.
Kavramsal ve performans sanat üzerine çalıştığını belirten Kozacıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide fotoğraf ve videolardan oluşan interaktif portrelerin görülebileceğine işaret etti.
Kozacıoğlu, sergiyi Kovid-19 sırasında hazırladığına işaret ederek, "Sergide, seyircilerin varlığıyla projeler canlanıyor. Böyle bir video enstalasyonu kurduk. Bu, kuantum fizikteki gözlemci teorisine de bir gönderme." dedi.
Farkındalığın önemine işaret eden sanatçı, şunları kaydetti:
"Bu sergi diyor ki, 'Bir değişim istiyorsak, değişimden önce kendi içimize ya da karşımıza bakmamız lazım'. Ancak bir süre içine dönüp, bakıp, görünce ya da karşındakini hakikaten görünce bir değişim başlayabiliyor. Şu anda dünyamızda da böyle farklı değişimlere ihtiyaç duyuyoruz. Herkes kendi içine dönüp, kendi alanlarında bir yolculuğa başlamalı ki gezegenimizi kurtarabilelim. Çünkü farkındalığın artmasının ihtiyaç olduğunu düşünüyorum. Artık 'Doğayı kirletmeyelim.' demek, metotlar yetmiyor. 50 senedir konuşup, sürdürülebilirlikle olmuyor. 'Herkesin kendi çapında değişmesi lazım.' diye kurguladığım bir konusu var serginin. Bunu da fotoğraf, video ve müzikle anlatıyoruz."
- "Sergi, 20 kişilik bir ekiple hazırlandı"
Gül Kozacıoğlu, yaklaşık 20 kişilik bir ekiple çalışmanın hazırlandığını aktararak, "Fotoğraf ve videoların çekimini pandemi sırasında tek başıma yaptım. İlk fotoğrafı Hasankeyf'te çektim. Kadraj bana ait. Hasankeyf'in son günlerine gitmiştik. Baraj yapılmadan önce sanırım son 5 gündü. Pandemide ben Bodrum'a döndüm ve orada Karakaya Vadisi'nde kurtarılmış bir bölge, arkadaşlarımın inşa ettiği bir yerleşim alanı var. Portrelerin çoğu da orada çekildi. Bir kısmını da Gümüşlük'te çektim." diye konuştu.
Yeşil ekonomiden ziyade artık ekolojik bir felsefenin gelişmesi gerektiğinin altını çizen sanatçı, şöyle devam etti:
"Sergi kapsamında birtakım konuşmalar yapmak istedik, farklı iş alanlarından katılımcılarla. Şehir dışına taşınıp çiftçiliğe başlayan arkadaşlarımız da var ya da meditasyon merkezi açan arkadaşlarımız da var. Onları bu sergide bir araya getirmek istedik. Çoğunlukla da konuşmacılar Danimarka'dan buraya geliyor."
Danimarka Kültür Enstitüsü Türkiye Ofisi ile ortaklaşa yürütülen sergi, Danimarka Kültür Bakanlığı, Danimarka Dışişleri Bakanlığı ve Danimarka Ankara Büyükelçiliği tarafından da destekleniyor.
Sergi kapsamında ayrıca bugün ve yarın Danimarka ve Türkiye'den birçok disiplinden konuşmacı, serginin çevrelediği konular üzerine "We See You" başlıklı söyleşide münazara gerçekleştirecek.
Moderatörlüğünü Gökhan Karakuş'un üstlendiği etkinliğin konuşmacaları arasında ise Bugge Lützhoft, Kristian Snorre Andersen, Katarina Stenbeck ve Ulrik Skeel yer alıyor.
Sergi, 20 Kasım'a kadar ziyarete açık olacak.