İSTANBUL (AA) - AİŞE HÜMEYRA BULOVALI - Cumhurbaşkanlığı Kültür Sanat Büyük Ödülü'ne değer görülen oyuncu Ayla Algan'ın sanat yönetmenliğini üstlendiği İstanbul Drama Sanat Akademisi (İDSA), görsel sanatlar, fonetik sanatlar, ritmik sanatlar ve sahne sanatları üzerine eğitim veriyor.
"Herkes için daha fazla sanat" sloganıyla Netbil Eğitim Danışmanlık çatısı altında kurulan akademi, Türkiye'de konusunda uzman akademisyenler, eğitmenler, ulusal ve uluslararası başarılara imza atmış sanatçılarla 2011'den bu yana eğitimlerini sürdürüyor.
Sanatçı Ayla Algan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugüne kadar birçok tiyatro oyununu akademide sahnelediklerini ve ödül töreni düzenlediklerini anlattı.
Hafta sonları yaklaşık 120 çocuğun akademiye eğitim almaya geldiğine dikkati çeken Algan, "Benim çocukluğum da buna benzer bir hayattı. Annem ressamdı. Biz de buradaki çocuklara resim yaptırıyoruz. Resimle onları tanıyoruz. Yalnız mı? Anne, babayla arası iyi mi? Hep o yaptığı resimlerde çıkıyor durumu. Ben buradaki yaratıcı drama hocalarına da diyorum, 'Çocuk kitaptır'. Onun için de ben kitabı okumaya çalışıyorum, çocuğun elinden, yüzünden, bakışından, kurduğu oyundan." dedi.
- "Daha bir sürü müfredat açmak istiyorum"
Algan, derslerde her zaman çocuklara konuk olduğunu ve sorular sorarak hayallerini dinlediğini dile getirerek, şunları söyledi:
"Onlara 'Şu an neredesiniz?' diyorum. Sahneyi onlar orman, okul yapıyor. Sahneyi göklerde uçuruyor. Hep oyun diyoruz ve bu oyun şairin gün düşlemesine kadar gidiyor. Onun için yaratıcı drama dersi iyi oldu. Ben kendimi yıllarca bu eğitimlere verdiğim halde hiçbir okul bu akademinin bana yaptığı güzellikleri yapmadı. Onun için de onları bıraktım, buraya geldim. 'Burayı Milli Eğitim Bakanlığına bağlayın.' dedim. Anne, baba çocuklarına para verirken bilsin ki, onun öğretmeni değerli biri. Onun için de akademi burada lider yetiştiriyor."
"Beni yaşatan burası" diyen 85 yaşındaki sanatçı, akademideki yaratıcı drama eğitimin önemine işaret ederek, "Birçok yerde yaratıcı drama yapılıyor. Ama çocuklardan para kazanılmaz. Yaratıcı drama için asıl hocayı bulacaksın. Çok para vereceksin o hocaya. Böylelikle hem hoca yetişmiş olur hem de çocuğa, yani yarınki insana yardımcı oluyorsun. Bu gözle bakmazsan da akademi olamazsın. Bu salonda kaç tane çocuk ödül aldı biliyor musunuz? Bu yüzden de çok mutluyum." değerlendirmesini yaptı.
Akademiyi çok sevdiğini dile getiren usta oyuncu, "Yaşadıkça da burada bir sürü müfredat daha açmak istiyorum. Yeni açtığımız yaratıcı dans bölümü de çocuklar için iyi olacak. Kızım dans tiyatrosu okudu Hollanda'da. Şimdi kendisi en iyi hocaları toparlayıp, kendi de dahil küçük çocuklara ders verecekler." diye konuştu.
- "Her sene aşağı yukarı 200'e yakın drama öğretmeni yetiştiriyoruz"
İstanbul Drama Sanat Akademisi kurucusu Bilge Katipoğlu ise akademinin yolculuğunun 12 yıl önce başladığını kaydederek, "Ben İstanbul Üniversitesinde 25 yıl akademisyenlikten sonra bir akademi kurmaya karar verdim. Bu akademinin aslında amacı sadece çocuklara değil, özellikle yetişkinlere gelişim süreçlerinde destekleyici bir yapı kurmaktı. Farklı bir program oluşturmaya karar verirken, önüme yaratıcı drama çıktı ve yaratıcı dramanın gücünü bu akademide kullanmak üzere Ayla Algan'la yolum kesişti. Algan'ı tanıyordum ama bir eğitmen kimliğiyle, hocayla buluşmak çok daha keyifliydi." değerlendirmesinde bulundu.
Algan'ın sanat yönetmenliğini kabul etmesinden duyduğu memnuniyete işaret eden Katipoğlu, şunları aktardı:
"Birlikte başladığımız bu oluşum bizi çok farklı boyutlara, özellikle de çocuklara götürdü. Ben de yaratıcı dramanın gücünden yararlanarak, ufkumu daha da genişlettim. Çünkü yaratıcı drama dediğimizde elbette sanatın tüm kollarından beslenen bir teknik olduğunu dikkate alarak, akademimizde sadece yaratıcı drama eğitimleri değil, Ayla Algan'ın yönetiminde oyunculuk eğitimlerine de başladık. Akademisyen olmamın getirdiği bir geçmişimle, 'elbette drama eğitimini yapalım ama öncelikle drama öğretmeni yetiştirelim.' dedim. Drama eğitmeni de yetiştirmemiz gerekiyor. Bunun için ne yapmamız lazım? Tabii ki yine Milli Eğitim Bakanlığı sürecinden geçerek, yaratıcı drama liderliği eğitimine başladık ve bu İstanbul'da önemli bir ivme kazandı. Bizi de tabii ki açıkçası yukarıya çekti. Ayla hoca ciddi anlamda destekledi ve 12 yıldır her sene aşağı yukarı 200'e yakın drama öğretmeni yetiştiriyoruz."
- "İstihdamı yüzde yüz olan bir alana ulaşmış olduk"
Katipoğlu, dramanın okullarda eğitimle birleştirilmesinin ve çocuklara yaşayarak öğretme modelinin kurgulanmasının önemine değindi.
Drama eğitiminde öğretmen sayısının artmasının, niteliğin de artmasına olanak sağladığına vurgu yapan Katipoğlu, "Biz uzun soluklu bir eğitim sürecini öğrencilerimizle buluşturuyoruz ve bu eğitimlerin sonunda aynen bir yüksek lisans çalışması gibi proje gerçekleştiriyor, bu projeleri sunuyorlar. Daha sonra da Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bir sınava girerek, drama öğretmeni olarak yetişiyorlar. Yani istihdamı yüzde yüz olan bir alana aslında ulaşmış olduk." dedi.
Bilge Katipoğlu, 5 yaşından itibaren çocuklar için drama programı yürüttüklerini aktararak, şöyle konuştu:
"Buraya gelen çocuklara aslında iki farklı kazanım sağlıyoruz. Birincisi çocukların gerçekten de güçlü-güçsüz yönlerini dikkate alarak drama tekniğiyle onları oyuna dahil ediyoruz ve aynen swot analizi gibi, çocuğu aslında tahlil ediyoruz. Çocuğun güçsüz yanlarını dikkate alarak oyunla kendi farkındalığını oluşturmasını sağlıyoruz. Hayatında hiç sahneye çıkmamış bir çocuğa kral rolünü veriyoruz. Böylelikle özgüven aslında inanılmaz şekilde artmış oluyor. Bunun dışında çocukları sanatın her koluyla buluşturuyoruz. Resimden, müzikten, danstan, özellikle tiyatrodan beslenen bir teknik olduğu için drama, çocukların yaratıcılıklarını ortaya koymalarına fırsat veriyor. Kendilerini biraz daha tanımalarına imkan sağlıyoruz."
Akademinin İstanbul'da Suadiye, Zekeriyaköy, Bebek ve Yeşilköy'de hizmet verdiğini sözlerine ekleyen Katipoğlu, "Pandemi süreci de yaratıcı dramanın önemini daha da ortaya koydu. İletişim becerilerini arttırma zorunluğu aslında sadece çocuklar için değil, yetişkinler için çok önemli bir soru işareti. Pandemiyle beraber online eğitimler de gerçekleştirdik. Dramanın ekran arkasında nasıl yapılacağına emin olamamamıza rağmen, bunu da başardık diye söyleyebiliriz." şeklinde konuştu.
MEB onaylı "Yaratıcı Drama Liderliği" programı, 6 aşamalı eğitim sürecinde 320 saat dersi kapsıyor.
Akademide, çocuk ve genç eğitimleri, kurumsal eğitimler ve yetişkin eğitimleri olmak üzere 3 kategoride, aralarında Film Yaratım Atölyesi, Yaratıcı Dans Atölyesi, Genç Tiyatro, Enstrüman ve Şan Eğitimleri, Masal Atölyesi, İletişim ve Motivasyon Eğitimleri, Drama ile Mülakat Yönetimi, Kurumsal Tiyatro ve İleri Oyunculuk Atölyeleri'nin bulunduğu birçok başlıkta ders veriliyor.
Akademiye ilişkin detaylı bilgiye "www.istanbuldrama.com.tr" adresinden ulaşılabilir.