Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

İDOB Müdürü Suat Arıkan: "AKM, gerçek anlamda bir kültür sarayı olacak"

29.08.2021 13:15:00
İSTANBUL (AA) - HİLAL UŞTUK - İstanbul Devlet Opera ve Balesi (İDOB), Atatürk Kültür Merkezi'ne taşınacağı 2021-2022 sezonunu, Beethoven'in bestelediği tek opera olan "Fidelio" ile açacak.

İDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Suat Arıkan, "umut" temalı yeni sezona ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, salgın sürecinde, Beethoven'ın 250. yılı nedeniyle yapılan etkinliklerde, sanatçının farklı formlarda yazdığı eserlerden bir seçki sunduklarını dile getirdi.

Önceki sezon, "Fidelio" eserinin gösteriminin tam kapanma sürecine denk geldiğini kaydeden Arıkan, "Fidelio, Beethoven'ın 'En sevdiğim eserim' dediği bir başyapıtı. Beethoven’ın ilk ve tek operası olan Fidelio ile 1 Eylül'de sezonumuzu açıyoruz. Bunlar bir üçleme yani yarı sahneleme şekliyle olacak. Salgın koşulları nedeniyle orkestra çukurunu kullanmak istemiyoruz. Fidelio, Bellini’nin Norma'sı ve Mozart'ın Cosi Fan Tutte'si sadece yukarıda (orkestra çukuru kullanılmadan) yarı sahneli olarak gerçekleştirilecek." dedi.

Suat Arıkan, sezondaki yeni eserlerle ilgili şu bilgileri verdi:

"Monteverdi'nin Madrigallerine yer vereceğiz. Bu, Türk operasında en eskiye gidilen eser olacak. Alban Berg'in 'Wozzeck' operası Türkiye’de ilk kez sahnelenecek. Çok zor bir opera. Hem müzikal hem dramaturjik anlamda hem de sahnelemesi oldukça zor bir opera. Bence sezonumuzun en önemli eserlerinden biri, dekor ve kostümleri Kanarya Adaları'ndan gelen, Giuseppe Verdi'nin 'La Forza Del Destino' (Kaderin Gücü) operası olacak. Dünya prömiyerlerimiz var. Çetin Işıközlü'nün 'Fatih' operası, Atatürk Kültür Merkezi'nin (AKM) açılışında sahnelenecek Hasan Uçarsu'nun bestelediği 'Sinan' operası ve Mesruh Savaş'ın 'Mimar Sinan-Son Nokta' adlı operasının dünya prömiyerleri yapılacak. Bu sezon Mimar Sinan’ı konu alan iki opera var."

Toplam 13 opera eserinin izleyiciyle buluşacağını aktaran Arıkan, yeni bir prodüksiyon olan ancak salgın nedeniyle İstanbul'da daha önce sahnelenemeyen Carmen'in de sezonda yer aldığını kaydetti.

- Sezon içinde bazı eserlerin dünya prömiyerleri gerçekleşecek

Arıkan, geçen yıldan kalan, "Don Pasquale" ve "The Rake's Progress" eserlerinin de sezon programında yer aldığını belirterek, "Bu sezon, çokça yeni eserimiz var. Dünya prömiyerlerimiz olacak. Çok renkli bir sezon programı ve AKM var. 29 ve 30 Ekim’de Hasan Uçarsu'nun Sinan adlı eseri, AKM'nin açılışında sahnelenerek tarihe geçecek." ifadelerini kullandı.

Balede, "Uyuyan Güzel" ve "4 Mevsim" adlı eserlerinin dışında Çetin Işıközlü'nün "Yunus" ve "Alaz ile Cemre" eserlerinin dünya prömiyerlerinin yapılacağını aktaran Arıkan, AKM'de "Kuğu Gölü" balesinin de sanatseverlerin beğenisine sunulacağını ifade etti.

İDOB Müdürü Arıkan, Modern Dans Topluluğu'nun (MDTİst) ise "Şehir-Orman" ve "Elektronika" eserlerinin yanında "Yeni Hayat" ile "Yunus-Gel Gör Beni" eserlerinin sahneleneceğini söyledi.

Salgın nedeniyle çocuk oyunlarının sahnelenmediğine işaret eden Arıkan, "İlk fırsatta, yeni bestelenecek olan ve Mimar Sinan'ı konu alan 'Küçük Sinan' adlı çocuk oyunumuzu planlıyoruz. 'Bulutların Altında' ve eski oyunumuz 'Dedektif Köpek Dodo'yu çocukların ilgisi nedeniyle tekrarlamak istiyoruz." diye konuştu.

Arıkan, AKM'nin mart ayından sonra çok daha yoğun bir şekilde kullanılacağını kaydederek, şunları aktardı:

"AKM'ye dönünce gerçekten çok önemli bir değişim ve mutluluk olacak. Daha önce bildiğiniz gibi hem AKM'de hem Süreyya Sahnesi'nde aynı gece etkinliklerimiz oluyordu. Bunun altından kalkabiliyorduk. Personel sıkıntılarımız da gideriliyor. Gençleri aldık. Önümüzdeki aylarda tekrar yeni gençler kazandıracağız hem teknik eleman hem de sanatçı olarak. Böylece AKM'ye hazır olacağımızı düşünüyorum."

Sanatçıların ve izleyicilerin AKM konusunda çok heyecanlı ve büyük bir beklenti içinde olduğunu vurgulayan Arıkan, "Sadece opera, konser ve tiyatro değil, AKM, gerçek anlamda bir kültür sarayı olacak. Söyleşiler, imza günleri, buluşmalar, kütüphanesi, sineması derken, gerçekten sanat kokan bir mahalle olacak. Bu açıdan gerçekten heyecan verici." değerlendirmesinde bulundu.

- Fidelio, Almanca yorumlanacak

Yeni sezon hazırlıklarını tamamlayan İDOB, AKM ve Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi'nin yanı sıra Beşiktaş Belediyesi Süleyman Seba Kültür Merkezi, İstanbul Arkeoloji Müzesi ve Büyükyalı Fişekhane'de sanatseverlerle buluşacak.

Açılışta izlenebilecek Beethoven'ın Fidelio operası, ilk kez 1805 yılında Viyana’da sahnelendi. Librettosu Joseph von Sonnleithner tarafından kaleme alınan eser, daha sonra Stephan von Breuning ve Georg Friedrich Treitschke tarafından düzenlendi.

Fransız Devrimi zamanında yaşanmış gerçek bir hikayeden esinlenilen eserde, her dönem geçerliliğini koruyan umut, sadakat, adalet ve özgürlük kavramları işleniyor.

Kurgusunu Arıkan'ın üstlendiği ve Almanca seslendirilecek eserde, Murat Cem Orhan yönetiminde İDOB Orkestrası ile Volkan Akkoç yönetiminde İDOB Korosu sahne alacak.

Eserde, "Don Fernando"yu Utku Bayburt ve Alper Göçeri, "Don Pizarro"yu Işık Belen ve Umut Tingür, "Florestan"ı Ali Murat Erengül, Yoel Keşap ve Hüseyin Likos, "Fidelio"yu (Leonore) Şebnem Kışlalı, Mine Kurtoğlu ve Ayşe Sezerman, "Rocco"yu Göktuğ Alpaşar ve Kenan Dağaşan, "Marzelline"i Dilruba Bilgi ve Hale Soner Kekeç, "Jaquino"yu ise Ufuk Toker ve Onur Turan dönüşümlü oynayacak.

Fidelio Operası, 1, 3 ve 4 Eylül'de Kadıköy Belediyesi Süreyya Operası Sahnesi'nde izlenebilecek.

DİĞER HABERLER