Anasayfa Güncel Ekonomi Spor Siyaset 3.Sayfa Eğitim Yaşam Dünya Sağlık Teknoloji Bunları Biliyor musunuz?

İçişleri Bakanlığı Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı

06.09.2021 14:08:00
Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı: "2020'de salgından kaynaklı olumsuzluklara rağmen 122 bin kişinin göçünü engelledik. Yılbaşından bu yana 94 bin 915 düzensiz göçmen yakalandı" "2020'de sınırda girişi engellenen yabancı sayısı 505 bin 375, bu yıl şu ana kadar 307 bin 850'dir. Anormal bir artış iddiası, rakamlarla teyit edilmemektedir" "Bazı mahfillerin iddia ettiği gibi Türkiye, bu akını talep ediyor, hoş karşılıyor veya buna ilişkin kasıtlı bir eylemsizlik ortaya koyuyor hiç

ANKARA (AA) - İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, yılbaşından bu yana 94 bin 915 düzensiz göçmenin yakalandığını belirterek, "Bazı mahfillerin iddia ettiği gibi Türkiye, bu akını talep ediyor, hoş karşılıyor veya buna ilişkin kasıtlı bir eylemsizlik ortaya koyuyor hiç değildir. Türkiye'nin sınırları açık değildir." dedi.


Çataklı, Bakanlık Konferans Salonu'nda "Aylık Basın Bilgilendirme Toplantısı" düzenledi.


Temmuz ve ağustos aylarında önce Rize, Trabzon ve Artvin'de sel, hemen ardından Ege ve Akdeniz'de orman yangınları, daha sonra Sinop, Bartın ve Kastamonu'da sel felaketinin meydana geldiğini ifade eden Çataklı, afet bölgelerinde insanüstü çaba gösteren kamu ve sivil toplum kuruluşlarının görevlilerine şükranlarını sundu.


Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğünün, 13 Temmuz'da Rize ve Artvin'de yoğun yağış olacağı uyarısı sonrasında, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD) Samsun ve Erzurum'daki birimlerinden Trabzon ve Rize'ye takviye personel görevlendirildiğini belirten Çataklı, sel afetinin hemen ardından 14 il müdürlüğünden daha bölgeye ilave personel desteği sağlandığını anlattı.


Rize ve Artvin'deki sel afetine 4 bin 737 personelin bin 292 araçla müdahale ettiğini bildiren Çataklı, "Her iki ilimizde 7 vatandaşımız hayatını kaybetti. Rize'de kaybolan 2 vatandaşımızı arama çalışmaları halen devam ediyor. Rize ve Artvin'de 367 konut, 528 iş yeri ve 411 araçta hasar meydana gelmiş ve bu zararlar karşılanmıştır." diye konuştu.


Çataklı, acil ihtiyaçların karşılanması için AFAD tarafından bölgeye 45,6 milyon lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından da 22 milyon lira ödenek gönderildiğini söyledi.


- Orman yangınları


Sel afetlerinin ardından 28 Temmuz'dan itibaren Antalya, Muğla, Aydın, Isparta, Karabük, Denizli, Osmaniye, Mersin, Adana, Kilis ve Hatay'da orman yangınlarının çıktığını hatırlatan İsmail Çataklı, yangınlara ülkenin her yerinden 27 bin 900 personel ve aralarında 16 uçak ile 64 helikopterin de bulunduğu 5 bin 467 araçla müdahale edildiğini bildirdi.


Çataklı, yangınlar sonucu bin 775 bina ve 2 bin 704 bağımsız bölümde ağır hasar tespit edildiğini dile getirerek, bölgeye acil ihtiyaçların karşılanması için AFAD tarafından 18 milyon 400 bin lira, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından da 80 milyon 300 bin lira ödenek gönderildiğini kaydetti.


Orman yangınlarının kontrol altına alındığı sırada bu sefer de Kastamonu, Bartın ve Sinop'ta yoğun sağanağın yol açtığı sel afetiyle karşı karşıya kaldıklarını belirten Çataklı, şöyle devam etti:


"Bu afet sonucu 71'i Kastamonu'da, 10'u Sinop'ta, biri de Bartın'da olmak üzere 82 vatandaşımız hayatını kaybetti. Kastamonu'da 9, Sinop'ta 6 olmak üzere 15 vatandaşımız halen kayıptır. Arama çalışmaları her iki ilde 605 personel, bir sahil güvenlik gemisi, jandarma, emniyet ve sahil güvenlikten 12 helikopter ve 9 botla devam etmektedir. Afetin ilk anından itibaren bin 345 kişi helikopterlerle, 501 kişi de kurtarma botlarıyla tahliye edilmiştir. Kastamonu, Sinop ve Bartın'daki sel felaketine müdahalede kamu ve STK'lerden 11 bin 338 personel, 2 bin 862 araç ve iş makinesiyle görev yaptı."


Çataklı, 37 mülki idare amirinin de bu çalışmalarda görevlendirildiğini ifade ederek, afetin yaralarının sarılmasında görev alan herkese şükranlarını sundu.


- 287 milyon liralık yardım


İLBANK Genel Müdürlüğünce, selden zarar gören ilçelerde içme suyu, altyapı ve zemin iyileştirme çalışmalarının tamamlandığı bilgisini paylaşan Çataklı, "İl Özel İdaresi sorumluluk sahasında bulunan köy yolları ve bağlıları ulaşıma açılmış olup menfez, köprü ve diğer altyapı çalışmalarına başlanmıştır." dedi.


İsmail Çataklı, sel ve orman yangınlarının meydana geldiği yerlerin, "Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi" ilan edildiğini hatırlatarak, bölgeye aktarılan toplam ödenek miktarının 287 milyon 283 bin 580 lira olduğunu, bunun 246,5 milyonluk kısmının nakdi yardım ve altyapılar için harcandığını söyledi.


Gerek sel gerekse yangın bölgelerinde afetzedelerin tüm ihtiyaçlarının eksiksiz karşılandığını belirten Çataklı, sel afetinin yaşandığı illerde enerji, altyapı ve haberleşme alanında herhangi bir sorun olmadığını, il, ilçe ve köylerin bağlantı yollarının ulaşıma açıldığını bildirdi.


- Düzensiz göç tartışmaları


İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, temmuz ve ağustos aylarının önemli gündemlerinden birinin de kaçak göçmen meselesi olduğunu söyledi.


Çataklı, Türkiye'ye Afganistan'dan gelen düzensiz göçmen sayısında geçmiş yıllara oranla farklı bir artış, son olaylara bağlı anormal bir yükseliş, ülke sınırlarına dayanmış kafileler halinde yeni büyük bir göç akımının şu an için asla söz konusu olmadığını vurguladı.


Bakanlık Sözcüsü Çataklı, "Doğu ve güney sınırlarımızda 2019 yılında sınırda girişi engellenen yabancı sayısı 442 bin 800, 2020 yılında 505 bin 375, bu yıl da yılın yarısı geçmesine rağmen 307 bin 850'dir. Dolayısıyla yeni ve anormal bir artış iddiası, rakamlarla teyit edilmemektedir. Bununla birlikte Afganistan'da yaşanan gelişmeler ve siyasi istikrarsızlığın göç hareketliliğini tetikleme ihtimalinin farkında olarak Bakanlığımız birimlerince gelişmeler yakından takip edilmektedir." diye konuştu.


Türkiye'nin sınırda aldığı güvenlik önlemleriyle ilgili yaptığı yatırımların olumlu sonuçlar ürettiğini yakalanan kaçak göçmen sayılarından anladıklarını kaydeden Çataklı, "Ülkemizde 2018 yılında 268 bin, 2019'da 454 bin, 2020 yılında salgından kaynaklı tüm olumsuzluklara rağmen 122 bin yani pandemiye rağmen geçen yıl göçü engelledik. Yılbaşından bugüne kadar da 94 bin 915 düzensiz göçmen yakalandı. Afganistan özelinde ise 2019 yılında 201 bin 437, 2020 yılında salgın koşullarında 50 bin 161 ve bu yıl halen 40 bin 98 Afganistan uyruklu düzensiz göçmen yakalandı." bilgisini paylaştı.


Avrupa'nın toplamına eşit geri gönderme kapasitesine sahip Türkiye'nin, dünyanın en büyük, en başarılı geri gönderme operasyonlarını yapan ülke olduğunu vurgulayan İsmail Çataklı, Türkiye'nin göçe kaynaklık eden coğrafyayla uzun bir sınırının bulunduğunu dile getirdi.


Çataklı, "O ülkelerdeki istikrarsızlıkların hiçbirisinin sorumlusu elbette Türkiye değildir. Bazı mahfillerin iddia ettiği gibi Türkiye bu akını talep ediyor, hoş karşılıyor veya buna ilişkin kasıtlı bir eylemsizlik ortaya koyuyor hiç değildir. Türkiye'nin sınırları açık değildir." dedi.


Türkiye'nin, Türk Silahlı Kuvvetleri, jandarma, emniyet ve güvenlik korucuları başta olmak üzere tüm imkan ve kapasitesiyle düzensiz göçü engellemek, ülkeye girişlerin önünü geçmek üzere mücadele ettiğini belirten Çataklı, düzensiz göçün önlenmesi için her türlü tedbirin alındığını vurguladı.


- "Türkiye, sınırlarına hakimdir"


İsmail Çataklı, 911 kilometrelik Suriye sınırında planlanan 837 kilometrelik güvenlik duvarı ve devriye yolunun tamamlandığını, İran sınırının Ağrı ve Iğdır'ı kapsayan bölümünde 135 kilometre devriye yolu ve güvenlik duvarı yapıldığını belirtti.


Bakanlık Sözcüsü Çataklı, şunları kaydetti:


"Yine İran sınırının Van ve Hakkari bölümünde 19 kilometrelik kısmında duvar ve yol çalışması tamamlanmış, 87 kilometrelik kısmında çalışmalar devam etmektedir. Sınır güvenliğine yönelik 575 kilometre aydınlatma, 78 kilometre enerji nakil hattı, 93 kilometre tel-çit ve panel sistemi, 153 kilometre uzunluğundaki alanda kamera ve termal algılayıcı sistemlerin aydınlatma hattına entegrasyonu tamamlanmıştır. Ayrıca Doğu sınırlarında 141 gözetleme ve 109 haberleşme kulesi, 85 komuta kontrol merkezi ve 329 kablosuz sensör seti kurulması öngörülen elektro-optik kule projesi çalışmaları da devam etmektedir.


Tüm bu yapılanlar ortadayken 'Sınırlarımız kevgire döndü' gibi ölçüsüz ve mesnetsiz ifadeler, bu ülkenin sınır güvenliğinden sorumlu askerine, ona destek olan polisine, jandarmasına, bu işte emek harcayan memuruna, bu devletin itibarına karşı bir haksızlıktır. Bazılarının maksatlı iddialarının aksine Türkiye, sınırlarına hakimdir, sınırlarında kaçak göçü engellemek için her anlamda yoğun çaba göstermekte ve bu alanda da başarılı sonuçlar elde etmektedir."


- Terörle mücadele


İsmail Çataklı, Diyarbakır'da 735 gündür evlat nöbeti tutan ailelerden 32'sinin evlatlarına kavuştuğunu söyledi.


İç güvenlik operasyonları çerçevesinde 2021 ağustos ayında kırsal alanda 3'ü büyük, 24'ü orta çaplı 12 bin 3 operasyon düzenlendiğini belirten Çataklı, terör örgütlerinin şehirlerde faaliyet yürüten hücre yapılanması ve iş birlikçilerine yönelik de 996 operasyon yapıldığını bildirdi.


Çataklı, "Bu operasyonlarda aralarında Terör Arananlar Listesi'nde turuncu kategoride aranan 3, gri kategoride aranan 4 terörist olmak üzere toplam 7 sözde üst düzey teröristin de aralarında bulunduğu 98 terörist etkisiz hale getirilmiştir. Bunlardan 36'sı ölü, 38'i sağ, 24'ü teslim şeklindedir. Ayrıca 2021 yılı ağustos ayında toplam 18 terör eylemi engellenmiştir." bilgisini verdi.


- Uyuşturucuyla mücadele


İçişleri Bakan Yardımcısı ve Bakanlık Sözcüsü İsmail Çataklı, uyuşturucuyla mücadeleye yönelik ağustos ayında gerçekleştirilen 15 bin 469 operasyonda 19 bin 966 kişinin gözaltına alındığını, bu kişilerden bin 473'ünün adli makamlarca tutuklandığını söyledi.


Kadına şiddet olaylarıyla ilgili de bilgi veren Çataklı, ağustos ayında 30 kadının şiddet olaylarında hayatını kaybettiğini belirtti.


Çataklı, "2020-2021 yıllarının ağustos ayları değerlendirildiğinde ülke genelinde kapkaç olayları 243'ten yüzde 29 azalışla 173'e, otodan hırsızlık 2 bin 640'tan yüzde 20 azalışla 2 bin 104'e, oto hırsızlığı 697'den yüzde 23 azalışla 538'e, evden hırsızlık 6 bin 626'dan yüzde 21 azalışla 5 bin 214'e gerilemiştir. " dedi.


Çataklı, 2021 yılı ağustos ayında meydana gelen 238 ölümlü trafik kazasında 301 kişinin kaza yerinde hayatını kaybettiğini, 20 bin 212 kazada 31 bin 639 kişinin yaralandığını, kazalarda 44 yayanın olay yerinde hayatını kaybettiğini söyledi.


Yeni eğitim öğretim yılının başlaması nedeniyle okul ve çevrelerinde güvenlik önlemlerini de en üst seviyeye çıkardıklarına dikkati çeken Çataklı, "Bu kapsamda bin 54 okul kolluk görevlisi, 22 bin 772 güvenli eğitim koordinasyon görevlisi, 6 bin 523 devriye ekibinde toplam 19 bin 569 kolluk personeli ile 10 bin özel güvenlik görevlisi, okulların güvenliğinden sorumlu olacak." diye konuştu.


İsmail Çataklı, soru üzerine, yabancı uyrukluların kayıtlı bulundukları illere gönderilmesine yönelik çalışmaların sürdüğünü sözlerine ekledi.


DİĞER HABERLER