İSTANBUL (AA) - Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği'nin (IATA) Madrid ve Berlin'den sonra bu yıl 3'üncüsünü düzenlediği IATA Wings of Change Europe (WoCE), Pegasus Hava Yolları ev sahipliğinde İstanbul'da başladı.
Etkinliğe, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, IATA Yönetim Kurulu Başkanı ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet T. Nane, IATA Genel Müdürü Willie Walsh ve Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk'ün yanı sıra Türkiye'den ve pek çok ülkeden hükümet yetkilileri, sektör temsilcileri ve havacılık profesyonelleri katıldı.
Salgın sonrası toparlanma, çevresel ve finansal sürdürülebilirlik, erişilebilirlik, kapsayıcılık, çeşitlilik, turizm ve dijitalleşme gibi önemli konuların ele alındığı etkinliğin 2'nci günü ise Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Özgül Özkan Yavuz'un açılış konuşmasıyla başlayacak. Hava taşımacılığı sektörünün bugünü ve geleceğine ilişkin öngörülerin yanı sıra turizm ekosistemi de tartışılacak.
Etkinlikte konuşma yapan T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Dr. Ömer Fatih Sayan, "Ülke olarak 1,6 milyar insanın yaşadığı, 8 trilyon dolar ticaret hacmine sahip 67 ülkeye, 4 saatlik uçuş mesafesinde olmak gibi coğrafi bir üstünlüğe sahibiz." ifadesini kullandı.
Sayan, Türkiye'nin havacılıkta dünya lideri olma yolunda öncelikli bir konumda olduğuna vurgu yaparak, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Bu önemli coğrafi avantajı, güçlü hava yollarımız, kapsamlı bakım onarım merkezlerimiz, modern havalimanlarımız, geleceği parlak havacılık eğitim merkezlerimiz ve nitelikli personelimizle birleştirdiğimizde, Türkiye havacılıkta dünya lideri olma yolunda öncelikli bir konumdadır. Bu etkinlikte tartışılacak yeni fikirler ve politikalar, önümüzdeki dönemde Avrupa havacılığının yol haritasını belirleyecek. Tüm zorlukların önce bölgesel, ardından güçlü küresel iş birlikleriyle aşılabileceğine inanıyoruz."
- "Birlikte çalışmanın gücüne yürekten inanıyoruz"
Etkinliğin ilk gününde açılış konuşmasını yapan IATA Yönetim Kurulu Başkanı ve Pegasus Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mehmet Nane ise son birkaç yılın havacılık sektörünün bugüne kadarki en zor yılları olduğunu belirterek, şu ifadeleri kullandı:
"Çok şey yaşadık ve çok şey öğrendik; şimdi iyileşme ve her zamankinden daha güçlü bir şekilde dimdik ayakta durma zamanı. Dünyamızı birbirine bağlayan ve zenginleştiren güvenli, emniyetli ve sürdürülebilir bir hava taşımacılığı endüstrisinin gelecekteki büyümesini şekillendirmek için birlikte çalışmanın gücüne yürekten inanıyoruz. Hepimiz güçlerimizi birleştirdiğimiz ve omuz omuza durduğumuz sürece bunu başarma ve gerçekleştirme gücüne sahibiz."
Birleşik bir havacılık ekosisteminin hayati önem taşıdığına dikkati çeken Nane, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Birleşik bir havacılık ekosistemi hayati önem taşıyor; çünkü ancak o zaman birbirimizden güç alabilir, inovasyon ve çeşitlilikten güvenlik ve sürdürülebilirliğe kadar birçok alanda bireysel olarak yapabileceğimizden çok daha fazlasını birlikte başarabiliriz. Havacılık sektöründeki paydaşlar, farklı iş modellerinin bir arada var olmasını destekleyen, sağlıklı rekabeti ve maksimum tüketici tercihini teşvik eden yasal düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu konusunda hemfikirler. Türkiye, ulusal uçuş ağlarının oluşturulması ve farklı hava yollarının desteklenerek başarıya ulaşması konusunda iyi bir örnek. Bu noktada önemli olan, büyüme politikalarının sürdürülebilir çözümlerle el ele gitmesi"
Nane, Rusya-Ukrayna savaşının etkilerine yönelik olarak, savaşın Türkiye'yi turizm açısından olumsuz etkilediğini belirterek, "Avrupalı ve Orta Doğulu turistlerle bunu kısmen toparlayabildik." dedi.
-"Sektörümüzün geleceğini şekillendirecek çok önemli konuları konuşuyoruz"
Pegasus Hava Yolları CEO'su Güliz Öztürk de, Avrupa bölgesinin havacılık alanındaki en önemli etkinliklerinden biri olan IATA Wings of Change Europe'a ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Bu önemli etkinlikte; dünyanın dört bir yanından havacılık profesyonelleriyle bir araya gelerek fikir alışverişi yapmanın yanı sıra sektörümüzün geleceğini şekillendirecek çok önemli konuları konuşuyoruz. Global havacılık sektöründe kapsayıcı ve çeşitli bir kurum kültürünün önemini vurgulayabildiğimiz ve şirketlerin bu konulara öncelik vermesi gerektiğinin altını çizebildiğimiz için çok mutluyum. Etkinliğin getireceği olumlu etkiye tanık olmak için sabırsızlanıyorum."
-"Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı üretimini teşvik edilmeli"
IATA Genel Müdürü Willie Walsh ise konuşmasında şunları kaydetti:
"Avrupa, tıpkı dünyanın geri kalanı gibi, toplum, turizm ve ticaret için hayati bir öneme sahip olan uçuş ağlarına güveniyor. En son yapılan IATA anketinin sonuçlarına göre; Avrupa hava taşımacılığını kullanan küçük ve büyük ölçekli ticari işletmelerin yüzde 82'si küresel tedarik zincirlerine erişimin işletmeleri için hayati olduğunu söylüyor. yüzde 84'ü ise uçuş ağlarına erişimleri olmadan iş yapmayı hayal bile edemiyor."
Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı'nın önemine vurgu yapa Walsh, "Dünyanın dört bir yanında odaklanmamız gereken konu, en düşük maliyetle en yüksek miktarda Sürdürülebilir Havacılık Yakıtı (SAF) üretimini teşvik etmek olmalıdır." ifadesini kullandı.
Wash, Asya ve Avrupa arasındaki hava trafiğinin 2019'a göre hala çok düşük olduğunu belirterek "Rusya-Ukrayna savaşının Asya ve Avrupa arasındaki hava trafiğinin azalmasında düşük seviyede de olsa etkisi var ancak asıl etki petrol fiyatlarında. Bu fiyatlar beklediğimizin çok üzerinde açıkçası yakıtın en büyük maliyet olduğu havacılık endüstrisinde bu durum tüm havayolu şirketlerini etkiliyor. " değerlendirmesinde bulundu.