Hijyen belgesi; belli iş kollarında çalışan kişilerin hijyen standartları hakkında bilgi sahibi olduğunu gösteren belgedir. Bu belge, iş kollarındaki faaliyetlerin toplum sağlığı dikkate alınarak ve hijyen kurallarına uygun şekilde yapıldığını gösterir. Hijyen belgesi ile bulaşıcı hastalıkların engellenmesi, gıda güvenliğinin sağlanması ve genel hijyen standartlarının yükseltilmesini hedeflenir. Bazı sektörlerdeki işletmeler, bu belge olmadan faaliyet gösterememektedir.
Hijyen Belgesini Almak için Hijyen Belgesi Merkezi’ne başvuru yapabilirsiniz: https://hijyenbelgesimerkezi.com/hijyen-belgesi-nereden-alinir/
Hijyen belgesi; Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin hijyen standartları konusunda bilgi sahibi olduğunu gösteren ve bu standartlara uyduğunu gösteren resmi belgedir. Gıda, konaklama, güzellik ve kişisel bakım gibi sektörlerde faaliyet gösteren işletmeler için alınması zorunludur. Toplum sağlığı ve bulaşıcı hastalıkların önlenmesi için bu zorunluluk getirilmiştir.
Bu belge, 2023 yılında Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren Hijyen Eğitimi Yönetmeliği ile hazırlanmıştır. Söz konusu yönetmelik, Sağlık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığı tarafından birlikte hazırlanmıştır. Sağlık Bakanlığı, daha çok sağlık açısından standartların belirlenmesinde rol alırken, Milli Eğitim Bakanlığı ise eğitim sürecine dair detaylara katkı vermiştir.
Bazı sektörler için zorunlu olan bu belgeyi almadan faaliyet gösteren işletmelere idari para cezası başta olmak üzere farklı idari cezalar uygulanır. Bu yüzden işletme çalışanlarının, resmi geçerliliği olan bu belgeyi alması gerekir.
Hijyen belgesi, Milli Eğitim Bakanlığı onaylı eğitim kurumlarından alınır. Bu kurumlara yapılacak başvuru sonrasında gerekli evraklar sunulara kayıt oluşturulur. Yapılan kayıt işlemi, adayların hijyen belgesi eğitimi alması için gerekli olan resmi prosedürdür. Eğitim sürecini tamamlayan adaylar, daha sonra ise yapılan sınava girer. Böylece adayların gerekli bilgilere ne oranda sahip olduğu ölçülür. Sınavı geçen adaylar, gerekli işlemlerin tamamlanmasının ardından hijyen belgelerini alırlar.
Hijyen eğitimi belgesi; iş hijyeni, kişisel hijyen, gıda hijyeni ve hastalıklardan korunma gibi farklı derslerden meydana gelir. Dersler ve süreler, bakanlığın ortaya koyduğu standartlara göre belirlenir. Dolayısıyla tercih edilen tüm kurslarda içerik ve süre aynıdır.
Hijyen açısından önemli ve gerekli olan tüm bilgiler kursiyerlere aktarılır. Bilgiler teorik olarak verildiği gibi bazı noktalarda ise pratiğe dökülerek daha kalıcı olması sağlanır.
Bu belgeyi alabilmek için öncelikle MEB onaylı eğitim kurumuna başvuru yapılması gerekir. Başvuru sırasında istenen belgeler şunlardır:
Bu evrakların hazırlanması son derece kolaydır. Başvuru formu, kursta doldurulur. Diğer belgeler eksiksiz bir şekilde teslim edildiğinde kursa resmi olarak kayıt olunur.
Hijyen belgesi almak için farklı seçenekler vardır. İşletme çalışanları, kendileri için resmi olarak geçerli olan kurumlar üzerinden bu belgeleri alabilir. Bu kurumlara ilişkin detaylar şu şekildedir:
MEB onaylı kurumlar, güvenilir seçeneklerdir. Bu kurumlar, Milli Eğitim Kurumları’nın izni ve onayı ile faaliyet gösterdiği için verdikleri eğitim resmi olarak geçerlidir. Bakanlığın belirlediği standartlara ve müfredata göre eğitim süreçlerini tamamlarlar. Eğitim sürecinin sonunda kursiyerler sınava girer ve başarılı olan adaylar belgelerini alırlar.
Burada eğitimler, teorik ve pratik bölümlerden oluşur. Adaylar, hijyen standartları ile ilgili gerekli bilgi ve becerileri kazanırlar. İşletme çalışanlarının bilinçlenmesi noktasında büyük bir öneme sahip olan eğitimleri veren kurumlar, Milli Eğitim Bakanlığı’nın resmi web sitesinde yayınlanmaktadır.
MEB onaylı kurumlar bu noktada tek seçenek değildir. Hijyen eğitimi veren özel şirketler de bulunmaktadır. Söz konusu şirketler, hijyen ve sağlık hizmetleri eğitimi konusunda deneyimli olduklarından işletme çalışanları, kendilerine uygun sertifikasyon sürecini tamamlayarak belgelerini alabilirler.
Özel sağlık kuruluşları ile bu eğitimi veren kuruluşlar, işletme ihtiyaçlarına bağlı olarak eğitimlerini özelleştirebilmektedir. Söz konusu durum, farklı ihtiyaçları olan işletmeler açısından büyük bir avantajdır. Ancak bu kuruluşların resmi olarak söz konusu eğitimleri vermeye yetkili olduğundan emin olunması gerekir. Resmi onayı olmayan kurumların eğitimleri, sadece bilgilendirme amaçlı olarak kabul edilir.
Kurumumuz, hijyen eğitimi konusunda faaliyet gösteren ve profesyonel bir bakış açısı ile eğitimlerini planlayan bir kurumdur. Bireysel veya kurumsal başvurulara yanıt verecek geniş bir hizmet yelpazesine sahiptir.
Kurumumuz, hijyen belgesi almak isteyenlerin tamamlaması gereken eğitimleri resmi standartlara uygun şekilde sunar. Süre ve müfredat açısından resmi standartlara uygun olan eğitimler, alanında uzman ve deneyimli olan eğitmenler tarafından verilir. Ayrıca sunulan mobil hizmetler sayesinde işletmelerin ihtiyaçları çok daha etkili bir şekilde karşılanır.
Kurum olarak işletmelerin uygun alanları olması durumundan eğitimleri bu alanlarda veriyoruz. Böylece çalışanlar zaman kaybı yaşamadan ve iş durmadan bu sürecin tamamlanmasını sağlıyoruz. Mobil eğitim hizmetleri, çok sayıda çalışanı olan firmalar için ideal seçenekler arasında yer alır.
Herhangi bir kurumdan alınan hijyen belgesinin resmi olarak geçerli olup olmadığını anlamak son derece kolaydır. Bu işlem, e-devlet üzerinden yapılır. E-devlet hijyen belgesi sorgulama için izlenmesi gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
Söz konusu adımların ardından açılan sayfada, resmi olarak geçerliliği bulunan ve daha önce alınmış olan tüm sertifikalar yer alır. Söz konusu listede hijyen belgesinin olup olmadığı kontrol edilir. Hijyen belgesi varsa alınan belgenin resmi olarak geçerliliği vardır.
Alınan belgenin sorgulanması için birkaç gün beklenilmesi gerekir. Belgenin sisteme işlenmesi ve sistemde gözükmesi bazen zaman alabilmektedir.
Hijyen belgesi sorgulama için ideal ve kesin sonuç veren seçenek e-devlet olsa da farklı seçenekler de bulunur. Bu seçeneklerin başında ise hijyen belgesinin alındığı kurumla iletişime geçmek vardır. Kurumla iletişime geçerek konu hakkında bilgi alınır ve belgenin resmi olarak geçerli olup olmadığı, e-devlette ne zaman gözükeceği gibi sorular sorulabilir.
Hijyen belgesi, MEB onaylı bir kurumdan alındığında e-devlet üzerinden doğrulanabilmektedir. Böylece sertifikanın resmi açıdan geçerliliği olduğu anlaşılmaktadır. Son derece kolay ve hızlı olan bu işlem, sadece MEB onaylı sertifikalar için geçerlidir. Özel kurumlardan alınan ve bakanlık onayı olmayan sertifikalar için işe yaramamaktadır.
MEB onaylı bir kurumdan eğitim alan, daha sonra yapılan sınavı başarı ile tamamlayarak hijyen belgesi almaya hak kazanan kişiler, bu işlemler için aşağıdaki adımları takip etmelidir:
Yapılan işlem, yeni bir hijyen belgesi alma süreci değildir. Daha önce alınan belgenin e-devlet üzerinden, resmi açıdan geçerli olacak şekilde çıkarılmasıdır.
Hijyen belgesi eğitimi içeriği, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir ve belgenin resmi olarak geçerli olması için belirlenen içerikte eğitim alınması gerekir. Konular, çalışanların iş yerindeki hijyen kurallarını ve standartlarını öğrenmelerini içerir. İçeriğin genel hatları şu şekildedir:
Burada yer alan konular, teorik ve pratik yöntemlerle kalıcı olarak öğretilir. Katılımcılar, hem bu konularda bilgi sahibi olur hem de yapılacak sınavı geçecek donanıma kavuşur.
Eğitimler, birkaç günlük yoğunlaştırılmış program ile verilir. Video sunumları, uygulamalı eğitimler ve grup çalışmaları gibi farklı yöntem ve teknikler kullanılır. Ayrıca konuların gerçek hayat durumlarında nasıl karşılarına çıkacağı konusunda da uygulamalar yapılır. Böylece kursiyerler, iş yerlerinde nasıl davranmaları ve nelere dikkat etmeleri gerektiği konusunda gerekli bilgileri alırlar.
Eğitimler, iş sağlığı ve güvenliği açısından büyük bir öneme sahiptir. Bundan dolayı sadece eğitimleri almak, hijyen belgesi için yeterli değildir. Hijyen belgesi sertifikasyon sürecindeki bir diğer önemli adım, sınavdır. Adayların yapılacak sınavda başarılı olması, gerekli bilgilere sahip olduğunu göstermesi gerekir. Sınavda başarılı olan adaylar sertifikasyon sürecini tamamlamış sayılır ve sertifikalarını almaya hak kazanır.
Hijyen belgesi, bazı sektörler için zorunludur. Bu sektörlerdeki işletmeler, faaliyetlerini devam ettirmek için mutlaka ilgili belgeyi almalıdır. Zorunluluğun olduğu sektörler şu şekildedir:
Gıda üretimi ve satışı yapan yerler için bu belge zorunlu tutulmuştur. Kasaplar, restoranlar, kafeler, fırınlar, pastaneler ve marketlerin söz konusu belgeyi almaları gerekir. Böylece ilgili alanlarda yer alan çalışanların, standartlar hakkında bilgi sahibi olması ve bunlara uygun hareket etmesi sağlanır.
İşverenler, işe alım sırasından bu belgeye sahip olanlara öncelik verebilir. Bunun haricinde ise çalışanların daha sonradan ilgili belgeyi almalarını sağlayabilir. Burada sorumluluk, işverenlere aittir.
Otelcilik ve konaklama hizmetlerinde müşteri memnuniyetinin temel noktalarından biri hijyen ve temizlik standartlarıdır. Oteller, pansiyonlar ve tatil köylerinde verilen hizmetlerin tamamında bu standartlara uyulması zorunludur. Yemek servisi, odaların temizlenmesi, diğer alanların dezenfeksiyonu gibi alanlarda görevli personellerin hijyen standartları konusunda bilgisi olması çok önemlidir.
Konaklama hizmetleri için bu belge zorunlu tutulmuştur. Çalışanların belgeye sahip olması gerekir. Böylece konaklama hizmetlerinde hijyen standartları sağlanır ve müşteri memnuniyeti yakalanır.
Bir diğer zorunluluk, temizlik hizmeti veren şirketlere getirilmiştir. Söz konusu şirketler ofis, hastane, okul ve benzeri alanların temizlik ihtiyaçlarına yönelik hizmetler verir. Hizmet veren personellerin doğru yöntemler ve hijyen standartları hakkında bilgi sahibi olması son derece önemlidir. Bu sayede hem ilgili alanlar etkili olarak temizlenir hem çalışan ve müşteri sağlığı korunur hem de şirketlerin profesyonel hizmetler vermesi sağlanır.
Güzellik ve kişisel bakım merkezleri tarafından verilen hizmetler, temizlik standartları gerektirir ve bundan dolayı ilgili alanlarda hijyen belgesi zorunluluğu vardır. Kuaförler, güzellik salonları, SPA merkezleri ve masaj salonları bunlardan bazılarıdır. Müşteri sağlığı ve bulaşıcı hastalıkların yayılmasının engellenmesi için hizmet veren personellerin ilgili standartlara hakim olması son derece önemlidir.
Bunların haricinde farklı işletmeler ve hizmet alanları için de zorunluluk getirilmiştir. Okul kantinleri, bakım evleri, sağlık merkezleri, klinikler ve halk eğitim merkezleri bunlardan bazılarıdır. Toplum sağlığının korunması için burada görevli personel ve çalışanların mutlak surette temizlik kuralları konusunda bilgi sahibi olması gerekir. Hijyen belgesi, bu standartların sağlanmasının en etkili yolu olarak dikkat çeker.
Hijyen belgesi zorunluluğu, yasal mevzuata göre belirlenir. Mevzuatta belirtilen sektörlerde yer alan işletmelerin mutlaka bu belgeyi çalışanlarına aldırması gerekmektedir. Aksi durumda para cezası ve farklı idari yaptırımlar gündeme gelecektir.
Alınan eğitim, bu belge için büyük bir öneme sahiptir, ancak tek başına yeterli değildir. Eğitimin ardından adayların yapılan sınava girmesi ve burada başarılı olması gerekmektedir. Sınavda adayların sorumlu olduğu konular aşağıdaki gibidir:
Sınavda adaylara sorular açık uçlu ve çoktan seçmeli olarak sorulur. Söz konusu sorular ile adayların bilgileri ölçülür ve yeterlilik seviyeleri belirlenir.
Adayların sınavda başarılı olabilmesi için öncelikle kaliteli bir eğitim alması gerekir. Kaliteli eğitim, bu sürecin temel taşlarından biri olarak dikkat çeker. Bunun haricinde adayların dikkat etmeleri gereken diğer konular aşağıdaki gibi sıralanabilir:
Burada yer alan hususlara dikkat etmek, başarılı olabilmenin temel şartlarından biridir.
Hijyen belgesi sertifikası, sadece sınavda başarılı olan adaylara verilir. Bu aşamadan sonra sistemde kişinin belgeyi almaya hak kazandığı görünür ve ilgili kurum, hijyen belgesini hazırlayarak kursiyerlere verir.
Bu belge, kişinin hijyen standartları konusunda gerekli bilgi birikimi ve donanıma sahip olduğunu gösterir. MEB onaylı olan ve resmi geçerliliği bulunan belge, iş yerlerinden istenen zorunluluğu karşılar.
Hijyen belgesi eğitimi ücreti için farklı fiyatlandırma politikaları uygulanır. Bu noktada eğitim veren kurumlar, kendi politikalarına göre fiyat belirlemesi yapabilmektedir. Eğitimin kalitesi, kursun bulunduğu bölge, eğitmen deneyimi ve verilen desteklere bağlı olarak rakamlar değişir. Bu rakama, sertifika için istenen harç dahil olabilir ya da harç ücreti ekstra olarak istenir.
Fiyatlandırmada bireysel veya kurumsal başvurular önemlidir. Kurumsal başvurularda aynı anda birden fazla kişinin eğitim alacak olması, ücretlerin daha düşük seviyelere çekilmesine katkı verebilir. Ancak her kurumun bu noktadaki politikasının farklı olduğu unutulmamalıdır.
Bu alanda faaliyet gösteren kurumumuz, uygun fiyat politikası ile dikkat çeker. Kaliteli hijyen belgesi eğitimi almak ve uygun fiyat avantajlarından yararlanmak için bizimle dilediğiniz zaman iletişime geçebilirsiniz.
Hijyen belgesi ile ilgili sık sorulan sorular ve bunların yanıtları aşağıda yer almaktadır.
Çalışanların hijyen standartları hakkında bilgi sahibi olduğunu gösteren belgedir. Toplum sağlığını korumak, hijyen standartlarına uymak ve yasal zorunluluğu yerine getirmek için gereklidir.
Gıda, konaklama, temizlik, kişisel bakım ve güzellik sektörlerinde yer alan işletmelerdeki çalışanlar için bu belge zorunludur.
18 yaşını dolduran veya 16 yaşında olmasına çıraklık ve benzeri statülerle çalışanlar bu belgeyi alabilir.
Hijyen belgesi alabilmek için öncelikle MEB onaylı bir kurstan eğitim almak ve ardından yapılan sınavda başarılı olmak gerekir. Başarılı olan adayların belgeleri sistem üzerinden tanımlanır ve e-devlet üzerinden görüntülenir.
Eğitim süresi 8 saattir ve ardından yapılması gereken bir sınav vardır. Ayrıca alınan belgenin resmiyet kazanması için e-devlette gözükmesi gerekir. Bu yüzden süreç çoğunlukla 1 günden uzun sürer.
Hijyen belgesi, MEB onaylı kurslardan veya üniversitelerin sürekli eğitim merkezlerinden alınır. Sağlık Ocaklarından hijyen belgesi alınamaz.
Daha önce resmi geçerliliği olan hijyen belgesini almış olanlar, bu belgenin örneğini e-devlet üzerinden indirebilir.
Bu belge süresi olarak geçerlidir. Bir defa alınması yeterlidir. Ancak bazı sektörlerde / durumlarda periyodik olarak yenilenmesi gerekebilir.
Sınava girmeyenler, bu belgeyi alma hakkını kaybederler.
MEB onaylı kurslarda görülen 8 saatlik eğitimin ardından yapılacak sınavda başarılı olanlar, ömür boyu hijyen belgesi alırlar. Söz konusu belgenin geçerliliği süresizdir ve daha sonra yeniden alınması gerekmez.