Konya’da düğünde havai fişek patlatmak isteyen 30 yaşındaki Ahmet Karagül, parmaklarını kaybetti.
Konya’da CNC operatörü olarak çalışan Ahmet Karagül, daha önceden birçok düğünde havai fişek patlattığı için Meram ilçesi Dere mahallesinde Pazar akşamı gerçekleştirilen düğünde de bu görevi üstlendi. Beklenmedik bir aksilikten dolayı havai fişekler elinde patladı.
Patlama sonucunda 8 parmağı parçalanan Karagül, olay yerine çağırılan ambulansla Konya Necmettin Erbakan Üniversitesi Meram Tıp Fakültesine sevk edildi.
“DOKTORLAR TARAFINDAN KOPAN SEKİZ PARMAĞIM DİKİLDİ”
Elinde havai fişek patlayan Ahmet Karagül, “Önceden katıldığım düğünlerde havai fişek patlatmıştım. Bu düğünde de patlatmak için havai fişeği yakmaya çalıştığımda bir anda hepsi patladı. Panik ile bir şey de yapamadım. Bu gibi ürünlerin daha bilinçli atılması gerekiyor. Biz bilinçsiz attık. Sözde düğüne gittik ama düğünü kana buladık. Keşke bunlar hiç yaşanmasaydı, çok pişman oldum. Kolumda kırıklar, vücudumda yanmalar ve parmaklarımda kopmalar meydana geldi. Parmaklarımdan bir tanesi alındı. Olay esnasında toplamda sekiz parmağım koptu. Doktorlar tarafından kopan sekiz parmağım dikildi. Fakat dikilen bir parmağımda sıkıntı olduğu için o parmağım alındı. Doktorlarım sürecin takibinde belki daha fazla parmağımın alınabileceğini söylediler. Şimdilik sadece bekliyorum. Düğünlerde bu tarz havai fişek gibi konular gerçekten gereksiz neşeli günlerimizi kana bulamayalım.” dedi.
“ON BUÇUK SAAT SÜREN BİR AMELİYATLA HASTAMIZIN PARMAKLARINI DİKTİK”
Karagül’ün doktoru Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı Prof. Dr. Bilsev İnce, “Elinde maytap kutusunun patlaması sonucu hastamız bize elindeki iki parmağı hariç bütün parmaklarında yaralanmayla geldi. Yaklaşık on buçuk saat süren bir ameliyatla hastamızın parmaklarını diktik. Fakat bir parmağımızı kurtaramadık o parmağın onarılma şansı yoktu. İki elde aynı anda hasar oluşmuş olması bizler için ameliyatı daha da zorlaştıran bir konuydu. Şuan için hastamızı takip ediyoruz. Yaz aylarında bu tip yaralanmalarla bizlere birçok hasta başvuruyor. Bu tip konularda çok dikkatli olunması gerekiyor.” diye konuştu.
Prof. Dr. Bilsev İnce, “Bir parmağı yerine diktiğiniz zaman bu parmakların yaşayıp yaşamayacaklarıyla ilgili olarak bir süreci takip etmeniz gerekiyor. Çünkü bazen pıhtı atabiliyor ya da üst kısımlardan kan dolaşımı gelmeyip yetersiz olabiliyor. Normalde bu tip ameliyatlarda parmakların yaşayıp yaşamayacağını yedi günlük bir kontrol ile anlayabiliyoruz. Fakat hastamızda doku zararı çok fazla olduğu için kontroller on ile on beş gün arasında sürecektir” ifadelerini kullandı.